Rakastatko amigurumi-hahmoja yhtä paljon kuin minä? Sitten tämä blogijulkaisu on takuulla kuin sinulle luotu!

Olen luonut enemmän amigurumeja virkkausaikoinani. Sen aikana olen oppinut monia vinkkejä, jotka varmistavat kauniin ja tasaisen tuloksen joka kerta. Ne tahdon ehdottomasti jakaa kanssasi 🥰


Nro 1: Käytä oikeanlaista lankaa

Kannatan ehdottomasti sitä, että virkkaamisessa ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Eikö koko virkkauksen idea on olla luova ja pitää hauskaa? Amigurumien kanssa lankavalintasi vaikuttaa suuresti työsi tulokseen. 

Valitse lanka jossa on tasainen paksuus

Jotkut langat on kehrätty niin, että niiden paksuus muuttuu, kuten esim Winter Glow-lankamme. Tämän tyyppistä lankaa voi käyttää vaatteiden ja vilttien luomiseen, sillä eri paksuudet tuovat eloa ja silmäniloa. Amigurumien kanssa on tärkeää, että silmukat ovat niin tasaisia kuin mahdollista - Näin varmistat kauniin tuloksen.

Amigurumeihin käytän alinomaa Rainbow Cotton 8/4-lankaa tai samantyyppisiä puuvillalankoja, sillä muotonsa säilyttävä puuvilla saa aikaan tasaisia silmukoita, sekä tuo viimeisteltyyn projektiin hyvän rakenteen.


Tässä näet, kuinka Rainbow Cotton 8/4 on paksuudeltaan tasainen, kun taas Winter Glow-langassa paksuus vaihtelee ☝


Kun katselet amigurumi-ohjeita läpi, tulet huomaamaan että useimmat käyttävät puhtaita puuvillalankoja. 

Jotkut ohjeet käyttävät muita lankoja, kuten esim. Baby Snuggle-lankaa tai Teddy-lankaa. Ja sitä voi takuulla käyttää! Tässä tapauksessa on tosin tärkeintä että pidät erityisesti silmällä virkkaustiheyttäsi, jotta tuloksesta tulee tasainen. Näe alta kuinka siinä onnistut:

Nro 2: Varmista tiukka virkkaustiheys

Amigurumeihin suosittelen hieman tiukempaa virkkaustiheyttä, kuin normaalisti käyttäisit esim. Vaatteiden virkkaukseen. Jos virkkaat liian löysästi, riskinä on silmukoita, jotka menettävät muotonsa, ja vanutäytteen voi nähdä silmukoiden välistä. 

Yksi tapa testata virkkaustiheyttä on luoda koetilkku kiinteillä silmukoilla käyttäen valittua lankaa ja virkkuukoukkua. Kun koetilkkusi on n. 10x10 cm, voit ottaa tilkun, asettaa tupon vanua keskelle ja kietoa tilkun vanun päälle, kuin sulkisit työn takaa.

Kuvassa olen tehnyt koetilkun ja täyttänyt sen keskiosan vanulla 👇


Jos näet vanun myös tilkkusi läpi kuten kuvassa, on sinun yritettävä tiukentaa virkkaustiheyttäsi. Voit tehdä sen näin:

Vaihda virkkuukoukkusi kokoa pienempään

Voit aloittaa käyttämällä suositeltua kokoa apunasi.

Rainbow Cotton 8/4-lankaamme varten suosittelemme 2,5-3,5 mm virkkuukoukkua. Nämä koot toimivat hyvin viltteihin, vaatteisiin ja muihin projekteihin jotka vaativat, ettei silmukoista tule liian tiukkoja.

Amigurumit voit näin ollen aloittaa käyttämällä 2.5 mm virkkuukoukkua ja testata näin koetilkkua varten. Jos se tuntuu liian löysältä, kokeile vaihtaa se puolta kokoa pienempään ja jatkaa, kunnes saat aikaan oikean virkkaustiheyden. 

Ota langastasi oikea ote

Koetko epätasaisia silmukoita tai vanun pilkistämistä silmukoiden välistä? Sitten voit koittaa langan kiristämistä, kun virkkaat. Voit tehdä sen ottamalla vahvemman otteen langasta.


Kun luon amigurumeja, kiedon usein langan kämmenen yli etusormen ympärille. Käytän näin etu- ja keskisormea kontrolloimaan kireyttä, kun langan kierros käteni ympärillä tiukentaa otetta.


Lue lisää erilaisista otteista täältä.


Täytä kevyesti työn ohella

Kun virkkaat amigurumi-ohjeen mukaan, niissä tyypillisesti kerrotaan, milloin sinun tulee täyttää hahmoa. Tässä on tärkeää, että et ala tunkemaan mahdollisimman paljon täytettä puolivalmiiseen osioon. Jos teet näin, yhtäkkiä silmukoiden kiristämisestä tulee vaikeaa.

Välttääksesi tämän, tulee sinun aloittaa täyttämällä vain hieman, mutta tarpeeksi tuomaan projektiisi muotoa ja rakennetta. Tämän jälkeen voit lisätä hieman täytettä joka kerroksen kohdalla. Aivan viimeisessä vaiheessa, kun olet melkein sulkemassa hahmon osaa, tulee sinun täyttää se niin kiinteäksi kuin mahdollista.

Jos sinulla on vaikeuksia työntää sormi aukkoon, voit käyttää syömäpuikkoa, pilliä, virkkuukoukkusi vartta tai jotain samanmuotoista viemään täytettä sisään. Se vaatii hieman kärsivällisyyttä, mutta se antaa paljon kauniimman tuloksen. Minun mielestäni se on sen arvoista!

Nro 3: Käytä näkymättömiä kavennuksia

Lisäykset ja kavennukset ovat paljon läsnä amigurumien teossa, sillä niiden avulla luot muodot. Näin ollen on tärkeää, että siitä tulee niin kaunis ja näkymätön, kuin vain mahdollista, ettei se vie liikaa huomiota työltä.

Kavennuksista voi erityisesti tulla silmään hieman epätasaisia, sillä sen ulkonäkö eroaa tyypillisen kiinteän silmukan ulkonäöstä.

Välttääksesi tämän, voit luoda sen sijaan näkymättömiä kavennuksia näin:


  1. Vie koukku seuraavan silmukan etuosaan

  2. Vie koukku seuraavan silmukan etuosaan, jotta sinulla on nyt kaksi silmukkaa koukulla

  3. Tee langankierto ja vie lanka kahden ensimmäisen silmukan läpi

  4. Tee langankierto ja vie lanka koukulla jäljellä olevien silmukoiden läpiNro 4: Luo kaunis värinvaihto

Jotkut amigurumi-ohjeet vaativat värin vaihtoa. Mutta, useimmat amigurumi-ohjeet myös virkataan ympyrässä. Tämä tarkoittaa, että kerrosten välissä ei ole tiettyä siirtymäkohtaa, vaan sinun tulee aloittaa kerros uudella värillä. Tuloksena on, että kahden värin yhtymäkohta voi olla aika ilmiselvä. 

Voit käyttää alhaalla olevaa neljän askeleen tapaa, jonka avulla voit välttää tämän:


  1. Aloita luomalla kiinteä silmukka ensimmäisellä värillä viemällä lanka edellisen kerroksen silmukan lävitse

  2. Päätä kiinteä silmukka uudella värillä vetämällä sen koukulla olevan kahden silmukan läpi

  3. Luo piilosilmukka uudella värillä seuraavaan silmukkaan

  4. Jatka luomalla kiinteitä silmukoita uudella värillä


5. Vältä turvasilmiä - luo silmät itse amigurumi-hahmoillesi

Turvasilmiä käytetään usein amigurumeja tehdessä. Ne on helppo “klikata” työn ohella ja kappas, kaksi kuulaa silminä. 


Pidätkö näistä amigurumeista? ☝ Löydä ilmaiset ohjeet Frida-Lammas, Hollie-Sarvikuono, Duncan-Dodo, ja Dylan-Dino verkkosivuiltamme.


Minä tulen iloiseksi silmien virkkaamisesta tai kirjomisesta hahmoilleni. Näin voin antaa niille luovan ilmeen, mutta myös koska joitain amigurumeja annetaan lahjaksi lapsille - ja kaikki vanhemmat eivät pidä turvasilmistä. 

Neuvoni on ladata paljon ohjeita, joiden avulla voit virkata tai kirjoa silmät hahmoillesi. Näin voit aina ottaa sen esiin, kun on aika luoda amigurumi. 

Minulla on aina esillä tämä ohje verkkosivuiltamme (aivan ilmainen), jota käytän aina kun on aika luoda hahmojen silmät: 

Kokeile esim. Yksinkertaista ompelulangalla kirjomista, kuten näissä Kawaii-Sitruuna Helistimen ja Elliot-nuken ohjeissa on tehty.


Voit myös luoda pari suurta, ilmeikästä silmää virkattuina ympyröinä, kuten Confetti-Yksisarvisessa. Tai käyttää huovutusta apunasi, kuten tässä Be Weird Monster-hahmossa.


Vaihtoehtoisesti voit käyttää YouTubea. Siellä on suuri määrä ohjeita silmien kirjomiseen, joita voit hyödyntää amigurumi-projekteissasi. YouTubessa voit käyttää hakusanana “embroidery eyes amigurumi”

HUOM: Jos haluat mieluummin ohjeet omalla kielelläsi, voit käyttää hakusanana  “kirjotut silmät amigurumi”. Huomoi kuitenkin, että hakutuloksia voi olla vähemmän.


Toivon, että nämä vinkit auttavat sinua seuraavan kerran kun aloitat amigurumin teon. 


Onko sinulla mielessäsi jotain amigurumi-projekteja? Kerro meille alapuolella 👇


 

SÄÄSTÄ 23%

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Puuvilla

1,80 €  2,35 €
SÄÄSTÄ 50%

Baby Snuggle Solid - Hobbii

100% Polyester

4,00 €  8,00 €
SÄÄSTÄ 41%

Ribbon - Hobbii

100% Puuvilla

8,30 €  14,00 €