Kun on seikkaillut lankojen maailmassa yhtä pitkään kuin allekirjoittanut, törmää väistämättä kaikenlaisiin kikkoihin, jotka usein helpottavat käsitöiden kinkkisimpiä vaiheita ja saavat näin homman tuntumaan entistäkin hauskemmalta. Päätin koota oman arkistoni parhaat palat teille tähän blogipostaukseen, sillä en toivoisi pahimmalle vihollisellenikaan rispaantuneita langanpäitä tai rumia solmuja.

Tässä neljä lempivinkkiäni hauskempiin neulonta- ja virkkaushetkiin.


1. Aloita lankakerän sisältä

Pomppiiko lankakerä holtittomasti virkatessa? Tuttu juttu. Kun kerän asettelee vierelleen sohvalle, on se kohta hypännyt siitä pöydän alle. Ratkaisu on aloittaa lankakerän sisältä! Näin kerä pysyy visusti paikallaan. Langanpäätä kannattaa kaivella hetki, sillä jos onnistut kiskomaan kerän sisukset ulos, et saa niitä takaisin sisään ihan noin vain.

2. Kaksinkertaisella langalla virkkaaminen ei vaadi kahta kerää

Ostin aiemmin aina kaksi kerää, jos ohjeessa mainittiin kaksinkertainen lanka, kun ei jotenkaan tullut mieleen, että ne kaksi säiettähän voi ottaa samasta kerästä. Voitte kuvitella, että jämälankaa kertyi aikamoiset kasat.


3. Sido langanpäät yhteen tuplasolmulla

Jämälangoista puheen ollen… Minulle jää usein lankaa yli erityisesti puhdistusliinoista ja amigurumeista ja sitä on yleensä liian vähän uuteen projektiin, mutta liikaa roskiin heitettäväksi. Sitomalla langanpäät yhteen tuplasolmulla voit keriä kaikki jämälangat yhdeksi suureksi keräksi, josta voit aikanaan luoda jotain värikästä 😀 Taianomainen tuplasolmu pelastaa myös langanpäiden päättelyltä ja sitoo kaksi eriväristä lankaa kauniisti toisiinsa.


4. Stoppi rispaantuville langanpäille

Käytän töissäni monia erilaisia lankalaatuja, eikä mikään ärsytä niin paljon, kuin vaivalla päätelty langanpää, joka käytön tai pesun jälkeen alkaa rispaantua ja säikeet sojottaa joka suuntaan. Ihan silmiin sattuu. Olenkin siis kokeillut rispaantumisen estämiseksi kaikenlaisia konsteja, joista yksi on ollut ylitse muiden: kynsilakka!

Kun lanka on päätelty ja katkaistu, otan pään käteen ja sivelen siihen ohuelti läpinäkyvää kynsilakkaa, joka kovettuessaan estää lankaa rispaantumasta. Lakan kuivuttua pään voi piilottaa syvemmälle työn sisään.

Oheisessa kuvassa vasemmalla on lakkaamaton ja oikealla lakattu lanka. Ero on huomattava. Langanpäästä tulee käsittelyssä hieman tummempi, mutta se ei haittaa mitään - työn sekaan pääteltyä päätä ei huomaa kukaan.


Toiset langat rispaantuvat herkemmin kuin toiset. Ribbon-lanka ja 8/8 -puuvillalanka tuppaavat rispaantumaan, joten käsittelen päät kynsilakalla joka kerta. Villa- tai akryylilanka taas kaipaa lakkausta vain ani harvoin.

Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä! Onko sinulla jotain suosikkiniksejä? Ilahduta muita käsityöihmisiä jakamalla ne kommenteissa!

Onnea ja menestystä tuleviin käsityöprojekteihin ♥️


Rakkain terveisin

Josefine, Hobbii