Ympyrää ei voi virkata ilman lisäyksiä. Mikäli aiot virkata palloja tai muita pyöreitä muotoja, joudut väistämättä tekemään lisäyksiä.

Osaatko tehdä aloituslenkin?

Mikäli et osaa tai koet, että muistisi kaipaa virkistystä, katso aikaisempi postaukseni Aloituslenkki - näin onnistut aina 
Tämän päivityksen kuvissa ympyrä on virkattu spiraalina päättämättä kerroksia. Voit soveltaa ohjetta, vaikka virkkaisit jokaisen kerroksen päätteeksi piilosilmukan.

Lisäykset

Kun aloituslenkki on tehty, on aika lisätä silmukoita, jotta työstä muotoutuu ympyrä. Siksi on äärimmäisen tärkeää tietää, miten - ja milloin - lisäykset tehdään. Toivon mukaan tämä ohje auttaa sinua virkkaamaan täydellisen ympyrän.

Lisäysten tekniikka on melkoisen helppo - virkkaat vain kaksi silmukkaa yhteen valmiiseen silmukkaan. Vaikeus piilee siinä, miten lisäykset jaetaan, jotta ympyrästä tulee kauniin tasainen. Aloituslenkkiin virkataan useimmiten joko 4 tai 6 kiinteää silmukkaa.

Nyrkkisääntö on, että joka kerroksella lisätään yhtä monta silmukkaa kuin aloituslenkkiin virkattiin.

Oheiset taulukot osoittavat, kuinka silmukkamäärää kasvatetaan kerroksittain ja mihin kohtaan silmukoita lisätään.


Ensimmäisen kerroksen aikana jokaiseen valmiiseen silmukkaan virkataan kaksi silmukkaa, jotta määrä kasvaa 6:lla tai 4:llä silmukalla. Seuraavilla kerroksilla lisäykset tehdään tietyn kaavan mukaan:


8. kerroksen kohdalla virkataan taulukon mukaan 7 kiinteää silmukkaa ja yksi lisäys, eli kahdeksanteen silmukkaan virkataan kaksi kiinteää silmukkaa. Tällä tavalla ympyrä suurenee kerros kerrokselta. Mikäli aloitit kuudella silmukalla, 8. kerroksessa pitäisi olla 54 silmukkaa. Tämä tarkoittaa, että sinun on kerroksen aikana suurennettava ympyrää virkkaamalla lisäykset 7 ks:n välein niin, että työssä kerroksen lopuksi on 54 silmukkaa. Mikäli et jaksa laskea silmukoita, voit laittaa kerroksen alkuun silmukkamerkin.

Tuleeko ympyrästäsi joskus oudon muotoinen tai epätasainen? 

Tämä on varsin yleinen vaiva, joka on tullut allekirjoittaneellekin tutuksi. Työstä saattaa tulla kupruileva, kupumainen tai ympyrän sijasta kuusikulmainen, mutta ei hätää! Kaikkiin näihin ärsyttäviin tilanteisiin on olemassa ratkaisu.


Kupruileva ympyrä syntyy yleensä, kun työhön lisätään liikaa silmukoita kerrosta kohden - silmukkamäärä on siis kasvanut tarpeettoman suureksi. Tässä kohtaa ei auta muu, kuin purkaa työ ja virkata uudestaan siitä kohdasta, jossa se ei vielä kupruile. Joskus harvoin voi käydä niin onnekkaasti, että tilanne korjaantuu virkkaamalla pari kerrosta ilman lisäyksiä, mutta tämä on ennemmin poikkeus kuin sääntö. Voit myös kokeilla virkata numeroa pienemmällä koukulla - vääränkokoinen koukku voi nimittäin myös saada työn menemään kupruille, vaikka tekisitkin lisäykset oikein.

Onko työ kovera tai kupera? Kupumainen muoto voi johtua siitä, ettei työhön ole lisätty tarpeeksi silmukoita. Ikävä kyllä tässäkin tapauksessa ainoa ratkaisu on palata siihen kohtaan, jossa työ on vielä litteä ja virkata viimeisimmät kerrokset uudestaan. Reunat saattavat taittua myös, mikäli työ on virkattu liian pienellä virkkuukoukulla. Vaihda tässä tapauksessa koukku sopivan kokoiseen - langalle suositeltu koukun koko on ilmoitettu lankakerän vyötteessä.

Tuliko ympyrästä kulmikas?


Mikäli ympyrästä tulee pyöreän sijasta kulmikas, ei kyse ole välttämättä virheestä. Jos lisäykset sijoittuvat toistensa yläpuolelle, työhön syntyy kulmia: tämä voidaan välttää säätämällä lisäysten välejä niin, että ne sijoittuvat tasaisesti koko kerroksen mitalle. Jos työ alkaa näyttää kulmikkaalta, voit kokeilla siirtää lisäysten paikkoja: voit esim. aloittaa kerroksen lisäyksellä ja virkata sen jälkeen 7 kiinteää silmukkaa sen sijaan, että virkkaisit yksinkertaiset silmukat ensin, tai virkata pari kiinteää silmukkaa, tehdä lisäyksen ja jatkaa sitten normaalisti virkkaamalla 7 kiinteää silmukkaa lisäysten väliin. Kerroksen kaikkien lisäysten paikka siis vaihtuu. Lisäysten aloituskohdalla tai paikoilla ei ole väliä, kunhan kerroksen lopussa työssä on oikea määrä silmukoita. Kerroksen alkua ja loppua voi tosin olla hankala hahmottaa, jos olet tottunut siihen, että kerros loppuu lisäykseen. Voit kokeilla merkitä kerroksen ensimmäisen silmukan silmukkamerkillä, niin tiedät varmasti, mihin kerros loppuu.

Kuten mainitsin, kuvissa esiintyvä ympyrä on virkattu spiraalina, mutta virkkasin vertailun vuoksi toisen, jonka kerrokset on päätetty piilosilmukalla:


Vasemmanpuoleinen ympyrä on virkattu spiraalina. Sen huomaa siitä, että kerrokset jatkuvat saumattomasti, eikä niiden päättymiskohtaa voit erottaa. Oikealla taas on päätetyin kerroksin virkattu pylpyrä, jonka jokainen kerros on päätetty piilosilmukalla ja uusi aloitettu ketjusilmukalla. Näin työhön syntyy selkeä sauma.

Toivon todella, että tästä blogipäivityksestä on hyötyä ja että taulukot helpottavat ympyrän virkkaamista - niistä on ainakin minulle apua! Vilkuilen taulukoita aina, kun virkkaan ympyrää ilman erillistä ohjetta. Voit tallentaa tämän päivityksen itsellesi, jotta löydät sen helposti seuraavan kerran, kun koukulla on pyöreä projekti. Voin luvata, että silloin ovat hyvät neuvot kalliit. ;-)


Rakkain terveisin

Josefine, Hobbii