Pörrölankoja on monessa eri laadussa ja värissä, mutta niitä yhdistää se, että niillä voi joskus olla hieman vaikea neuloa tai virkata. Suoraan sanottuna, turkislanka ei ole lanka vasta-alkajille. Jos tahdot haastaa itsesi, sitä kannattaa ehdottomasti koittaa. Ei huolta… Kun puhun turkislangoista, eläimiä ei ole vahingoitettu millään lailla. Kaikki langat ovat peräisin keinotekoisista lähteistä ;)

Go Handmade on luonut mitä upeimpia turkislankoja, mutta neljän eri vaihtoehdon kohdalla voi iskeä tenkka-poo: Curly, Couture, Fur Lux ja Teddy. Kolme ensimmäistä lankaa voi pestä 40 asteessa.

Nyt mietit varmasti ”mihin turkislankoja voi edes käyttää?”. Turkislangat ovat oikeastaan monipuolisempia, kun voisi ajatella. Niistä voi luoda mitä hienoimpia vaatteita, joista tulee miltei aidon turkiksen näköisiä. Jos pidät enemmän suloisten hahmojen luomisesta, voi turkislanka antaa hahmolle aidomman ulkonäön.

Mayflower on luonut joitain aivan järjettömän upeita designeja FakeFur-lankaansa. Voit nähdä ne kaikki täällä.

Mutta mitäs sitten, kun on aika työstää turkislankaa?

1: Silmukoita on vaikea nähdä…

Syy sille, miksi turkislangat eivät ole järin aloittelijaystävällisiä, piilee silmukoiden ollen lähes mahdottomia nähdä. Tosin, usein on mahdollista tunnustella, missä silmukat ovat. Silmukat tuntuvat kevyiltä Det vil føles som lette syvennyksiltä juuri koukun vasemmalla puolella/viimeisen silmukan kohdalla (jos olet oikeakätinen). Jos kaikki menee pieleen, aina voi tuudittautua ajatuksella siitä, että jos silmukoita ei voi nähdä, niin ei voi virheitäkään. Just go for it, kyllä se siitä ;)

2: Käytä apulankaa

Jos tahdot nähdä että olet luonut kaikki vaaditut silmukat, voi olla parempi käyttää ohutta apulankaa, joka tekee silmukoista helpompia nähdä. Se on erityisen hyvä silloin, kun teet hahmoja tai niin kutsuttuja amigurumeja. Jos amigurumit on tarkoitettu vain koristeiksi, on Go Handmaden Soft-lanka  aivan mahtava apulanka. Jos amigurumi on tarkoitettu lapselle, ja tällöin pestäväksi, on Rainbow Lace täydellinen valinta. Se on vahvaa, ja sen pinnassa on kaunis kiilto.

3: Oikea vai nurja puoli?

Jos olet yrittänyt amigurumien virkkaamista turkislangalla, olet varmasti huomannut turkin olevan nurjalla puolella oikean sijaan. Tämä on siksi, koska karvat eivät silmukoita luodessa seuraa toiselle puolelle koukun mukana. Normaalisti voisi aina kääntää työn oikean puolen ulospäin, mutta turkislankojen kanssa voit huoletta kääntää nurjan puolen ulospäin ilman, että kukaan huomaa. Jälleen, turkislanka peittää kaiken – myös nurjan puolen.

Tine, taitava virkkausohjeiden suunnittelija, on tehnyt tämän suloisen lampaan Go Handmaden Curly-langalla. Se tulee sulattamaan monen lapsen sydämen.


4: Käytä harjaa

Se kuulostaa ehkä oudolta harjata lankaansa, mutta saadaksesi parhaimman mahdollisen tuloksen luodessasi hahmon turkislangasta, suosittelemme harjaamaan valmiin työn pari kertaa. Näin turkista tulee hieno ja tasainen.

5: Neulo turkislangalla

Jos pidät enemmän neulomisesta, turkislangat sopivat myös siihen. On itse asiassa helpompaa neuloa turkislangalla, sillä kaikki silmukat ovat yhdellä puikolla, ja ne ovat siksi helpompia hahmottaa. Puhuin juuri neulomisasiantuntijoidemme kanssa, ja he jakoivat vinkkinsä: Jos neuloo sileää neuletta, työ voi saada “katkonaisen” ulkonäön. Tämä tapahtuu, koska turkislangan karvat ovat yhtä pitkiä. Tähän löytyy toki apuja, jos neuloo ainaoikeinneule - se tuo työhön luonnollisuutta.

Toivon, että tämä blogipostaus on antanut sinulle rohkeutta erilaisten lankojen kanssa työskentelyyn, sekä vinkkejä pääsemään yli haasteista, joita voi tulla vastaan.

Erittäin nautinnollisia virkkaus- ja neulomishetkiä!

Rakkain terveisin,

Eva, Hobbii