Oih, ne kaikki hienot työt, joita voi tehdä kaikilla maailman langoilla 😍 Mutta kuinka voi varmistaa, että suuri työ säilyy parhaana mahdollisimman pitkään? Siihen perehdymme tämän blogijulkaisun parissa, jotta virkkuu- ja neuletyösi tuottavat iloa vielä monia vuosia.

1. Käsinpesu kannattaa

Myös se superwash-käsitelty… Kyllä, kyllä, tiedän. Se oli varmasti jotain mitä et tahtonut kuulla. Elämme kiireistä arkea, eivätkä vuorokauden tunnit tunnu riittävän käsin pesuun. Tällä on kuitenkin suuri merkitys, jos tahdot kääriytyä suosikkipuseroosi vielä vuodesta toiseen. Toisaalta, tiedän pari super-kätevää vinkkiä, jotka voivat tehdä käsinpesusta helpompaa. Siistiä, eikö? 😃

Aivan ensiksi, sinun tulee ostaa saippuaa, joka ei vaadi huuhtelua. Sillä jo nyt tekee vähän mieli luovuttaa. Kun se on lähettyvillä, kynnys aloittamiseen häviää.

Eucalan on saippua, jolla on monia hyviä puolia. Sinun ei nimenomaan pestessä tarvitse huuhdella saippuaa pois, joka jo itsessään säästää suuren vaivan. Työtä ei muutenkaan saa huuhdella moneen kertaan, jos tahdot säilyttää villan lanoliinin, joka pitää koiperhoset ja muut öttiäiset loitolla.


Työ asetetaan likoamaan lämpöiseen saippuaveteen (muista, että veden lämpötila ei saa ylittää 30 astetta - mieluummin viileämpää) 5 minuutin ajaksi. Tämän jälkeen puristelet hellästi ylimääräisen veden pois. On tärkeää, että et väännä sitä kuivaksi. Tämä nimenomaan tuhoaa kuidut. Tämän jälkeen työ asetetaan pesupussiin tai tyynyliinan sisälle, ja laitetaan pesukoneeseen - Ja nyt on salaisuuden aika 😉

Pesukoneella ei ole hyvä pestä herkkiä neuletöitä, sillä kovatahtinen liike pesukoneessa tuhoaa kuidut. Pesukone voi auttaa työn linkoamisessa, jotta sinä vältyt kovalta työltä. Näppäile 800 rpm linkousohjelma, ja voila! Työstä on poistunut liika vesi, ja se kuivuu paljon nopeammin.

Muista! Kokeile aina ensiksi laittaa langasta tehty koetilkku pesukoneeseen linkoamaan, ennen kuin hurautat työsi sinne. Näin olet varma, että materiaali kestää sen. Pesukoneita on moneen junaan, ja kaikissa pesukoneissa ei valitettavasti ole linkousohjelmaa, joka ei sisällä vettä.

2. Aseta työ litteäksi kuivumaan

Usko tai älä, mutta litteänä kuivaamisella on paljon merkitystä. Vesi voi valitettavasti viruttaa työn pois muodostaan, jos sen ripustaa pyykkinarulle. Sehän ei ole kivaa kenellekään, joten aseta työ sen sijaan litteästi muodossaan suuren pyyhkeen päälle ja anna kuivua seuraavaan päivään asti.

Kun kuivaat työsi litteästi, sinulla on mahdollisuus pingottaa työ venyttämällä työ muotoonsa. Tämä tekee ihmeitä puseroille, hartiahuiveille ja vilteille, joissa on pitsikuviota, sillä niillä on taipumus kutistua pesussa. Kun pingotat työn, kuviosta tulee kauniimpi, ja se pääsee todella oikeuksiinsa.

Olen itse juuri ostanut nämä kätevät pingotusalustat. Se on muotoiltu niin, että voit yhdistää ne tarvittavan kokoisiksi- ja muotoisiksi. Ne vievät myös vähän tilaa, ja ovat helppo varastoida.

3. Pese vähemmän

Liika pesu osakseen tuhoaa vaatteesi. Monet puserot eivät ole suorassa ihokontaktissa, eikä niitä sen vuoksi tarvitse pestä niin usein, kuin ehkä luulisi. Niitä voi sen sijaan tuulettaa, jos ne kaipaavat raikastusta. Jos puserossa ei ole tahroja, voit säästää yhden pesun laittamalla puseron muovipussissa pakastimeen vuorokauden ajaksi.

Tämä ei säästä vain vaatteidesi elinikää, vaan myös ympäristöä veden kulutuksen osalta.

4. Älä laita puseroitasi henkariin

Se näyttää hyvältä, kun puserot roikkuvat henkareissa komeassa rivissä. Se ei valitettavasti kuitenkaan ole hyväksi työlle, sillä puseron oma paino ajan myötä saa aikaan sen, että se saa muotonsa henkarin mukaan. Viikkaa ne mieluummin nätisti yhteen ja säilytä ne lipastossa tai kaapin hyllyllä.

Jos tahdot kaikkein mieluiten säilyttää puserosi henkarissa, siihen on neuvo. Voit nimittäin viikata vaatteen olkapää olkapäätä vasten ja sitoa ne henkarin ympärille. Näin vältät rumia “henkariolkapäitä” jonka henkari jättää jälkeensä.


5. Vältä rakkaan puserosi “nyppyyntyminen”

Nypyt syntyvät hankauksesta usein niihin kohtiin, jossa materiaali hankautuu toisiaan vasten, kuten kainaloihin ja kylkiin. Käsivarret kulkevat puolelta toiselle päivän aikana, ja käsilaukkukin hankaa osaltaan puseroa. Voit herättää puserosi eloon hankkimalla itsellesi nypynpoistajan. Nypynpoistaja on puseron pieni parranajokone, ja se on välttämättömyys jokaiseen vaatekaappiin. Kun poistat nypyt niiden syntyessä, vältät niiden kehittymisen suuriksi ja rumiksi solmuiksi, pidentäen lempipuserosi elinikää.

6. Pakkaa talvipusero hyvin kesäloman ajaksi

Kun talven aika on ohi ja lämpöasteet alkavat hiipimään ylöspäin, on kauniit puserot pakattava piiloon talven varalle, jotta kaappiin syntyy tilaa hameille ja kesämekoille. Kun on sen aika, on tärkeää pakata talvivaatteet kunnolla piiloon kesän ajaksi.

Ensiksi on tärkeää, että vaate on täysin puhdas ennen kuin se pakataan. Näkymättömät muruset ja niiden bakteerit houkuttelevat koiperhosia, ja ajan myötä ne voivat houkutella aivan vääränlaisia vierailijoita.

Setripuu, joten useimmat varmasti tietävät, saa koiperhoset nyrpistämään nenäänsä ja kaikkoamaan. Jos sinun kaappisi ei ole tehty setripuusta, tai sinulta ei löydy setripuista arkkua talvivaatteita varten, voit huoletta pakata setripuupalloja niiden vaatteiden kanssa, joiden loma vie ullakolle tai kellariin. Näin olet varma, että vaatteesi ovat koi-vapaita, kun syksy ilmoittaa tulostaan.


Voi olla myös hyvä idea pakata mukaan laventelin tuoksuisia tuoksupussukkoita. Näin vältät sen, että vaate haisee ullakolta.

Viimeiseksi, muttei vähäisimmäksi, pidä huoli että talvivaatteet säilytetään kuivina, näin välttäen homeen syntymisen. Vältä myös säilytystä suorassa auringonvalossa, sillä tämä voi saada värit haalistumaan.


Toivon, että nämä vinkit auttavat sinua saamaan joitain ideoita, mitä neuleen kauniina pitämisen eteen kannattaa tehdä, jotta se säilyy pitkään kauneimpana mahdollisena. Olen itse ainakin oppinut paljon uutta tutkiessani aihetta 😊

Jos sinulla on muita vinkkejä, jotka olen aivan unohtanut, mainitse ne kommenttikenttään ❤️️


Rakkain terveisin,

Eva, Hobbii


Woolpower - Happy Sheep

100% Villa

8,90 €