Mikäli olet kokeneempi virkkaaja, olet ohjeita lukiessasi takuulla törmännyt termiin “aloituslenkki”. Tätä tekniikkaa on vaikea välttää, mikäli mielii virkata muutakin kuin peittoja ja liinoja ;-) Esimerkiksi korien ja pehmolelujen virkkaaminen aloitetaan tekemällä aloituslenkki. Aloituslenkin tekeminen voi olla haastavaa sekä aloitteleville että hieman kokeenemmillekin virkkaajille, sillä tekniikka vaatii harjoitusta ja kieli on pidettävä visusti keskellä suuta. Minulta vierähti tovi jos toinenkin oppia tekemään aloituslenkki, eikä se aivan leikiten suju vieläkään, varsinkin, jos lenkillä virkkaamisesta on ollut taukoa.

Nyt aion kuitenkin opastaa sinut oikeaoppisen aloituslenkin saloihin ;-)


Tee ensiksi kuvan mukainen lenkki. Langanpää tulee alimmaiseksi.


Vie sitten koukku lenkkiin ja siirry alimmaisen langanpään alle. Ota sitten ylempi langanpää koukulle kuvan 1 osoittamassa kulmassa. Vedä lanka ison lenkin läpi.


Ota langankierto koukulle ja vedä se koukulla olevan pienen lenkin läpi.


Kas näin! Aloituslenkki on valmis ja siinä on yksi ketjusilmukka.


Useimmissa ohjeissa aloituslenkkiin virkataan 4 tai 6 kiinteää silmukkaa - virkkaa ne isoon lenkkiin niin, että ne tulevat molempien lankojen ympärille.


Kiristä lenkki vetämällä langanpäistä. Virkkaamistasi kiinteistä silmukoista syntyy samalla pieni ympyrä - voit halutessasi sulkea kerroksen virkkaamalla ensimmäiseen kiinteään silmukkaan piilosilmukan.

Tuottaako aloituslenkki päänvaivaa?

Pelko pois! Mikäli aloituslenkin tekeminen tuntuu vaikealta, sen voi korvata virkkaamalla 4 ketjusilmukkaa ja yhdistämällä ne piilosilmukalla lenkiksi. Tämän tekniikan varjopuoli on, että silmukoiden välistä aukkoa on vaikea sulkea sataprosenttisen tiiviisti, mutta muuten se soveltuu hyvin käytettäväksi aloituslenkin sijasta - varsinkin, jos virkkaat koreja etkä esim. pehmoleluja, joita tehdessä on tärkeää, ettei täyte pääse tursuamaan silmukoiden välistä.


Virkkaa 4 ketjusilmukkaa.


Yhdistä silmukat lenkiksi virkkaamalla ensimmäiseen ketjusilmukkaan piilosilmukka.


Virkkaa 8 kiinteää silmukkaa suoraan ketjusilmukoiden väliseen aukkoon - näin voit aloittaa ympyrän virkkaamisen ilman aloituslenkkiä.

Toivottavasti tästä ohjeesta oli apua aloituslenkin kanssa tuskaileville. Harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa ;-)


Rakkain terveisin

Josefine, Hobbii