Luit aivan oikein – amigurumi! Ei mikään yksinkertainen sana, eikä lausuminen takuulla suju takeltelematta, mutta se ei onneksi maailmaa kaada. Tässä postauksessa keskitytään olennaiseen, eli amigurumi-ilmiöön itseensä ;-)

Mikä sitten on amigurumi? Aloitetaan pienellä esittelyllä:

Söpöjä ja suloisia pehmoeläimiä

Amigurumi on japanin kielen sana, jolla viitataan pieniin ja söpöihin pehmoihin. Vapaasti käännettynä amigurumi tarkoittaa neulottuja tai virkattuja täytettyjä pehmoja - ami tarkoittaa virkattua/neulottua ja nuigurumi puolestaan söpöä eläinhahmoa/pehmolelua/nukkea.

Nyt tiedät, mitä amigurumit ovat, joten seuraavaksi ajattelin kertoa hieman siitä, miten niitä tehdään, miltä ne näyttävät, mitä tarvikkeita niihin käytetään ja miten kokoamisvaiheesta selviää kunnialla. Neulomisessa en valitettavasti osaa neuvoa, mutta virkkaustekniikoita taidan senkin edestä - tässä yleisimmät, joita amigurumiohjeissa sovelletaan.

Mitä taitoja tarvitaan?

Tärkein tekniikka amigurumien teossa on oikeaoppinen aloituslenkki. Ilman sitä tiiviin ympyrän virkkaaminen ei onnistu, joten aloituslenkki on amigurumissa ehdoton. Tästä blogista löytyy myös opas aloituslenkin tekoon - voit lukea sen täältä. Pyöreät muodot ovat amigurumille ominaisia, ja aloituslenkistä syntyy milloin nallen pää, kanin korvat tai kissan tassut. Ohjeessa on aina ilmoitettu, kuinka monta silmukkaa kuhunkin aloituslenkkiin virkataan. Aloituslenkki ei suinkaan ole ainoa tärkeä tekniikka osata. Lisäykset ja kavennukset kuuluvat niin ikään pakettiin, ja myös niille on molemmille pyhitetty omat postauksensa. Tie täydellisiin lisäyksiin avautuu tästä linkistä ja tämä postaus auttaa onnistumaan kavennuksissa. Amigurumeja virkataan usein tavallisilla kiinteillä silmukoilla, joten mikäli tämä tekniikka on hallussa, voit pian aloittaa matkan söpöjen pehmoeläinten maailmaan!

Värinvaihto toistuu ohjeissa usein, eikä sekään ole välttämättä mikään helppo nakki! Amigurumi virkataan usein spiraalina, joka ei aina ihan imartele niitä kohtia, joissa väri vaihtuu.

Minulla on kaksi luottometodia:

1. Päätä jokainen kerros piilosilmukalla ja aloita uusi ketjusilmukalla. Tämä tarkoittaa, että virkkaat jatkuvasti erillisiä kerroksia spiraalin sijasta. Väri vaihtuu aina uuden kerroksen kohdalla sen sijaan, että olemassa oleva spiraalikerros yhtäkkiä vaihtaisi väriä. Tässä vielä kuvallinen ohje 👇

Piilosilmukalla päätetyn kerroksen jälkeen virkataan ketjusilmukka, ja sitten on värinvaihdon vuoro.


Ota uusi lanka koukulle ja vedä se koukulla olevien kahden lenkin läpi. Kas näin vaihtuu väri!


Jatka virkkaamista tavalliseen tapaan. Virkkaa kerroksen lopussa piilosilmukka kerroksen ensimmäiseen kiinteään silmukkaan ja aloita uusi kerros ketjusilmukalla.

2. Mikäli ET halua laistaa ohjeesta ja päättää kerroksia, siihenkin on keinonsa. Tämä metodi on hieman työläämpi, mutta se on silti suosikkini, sillä pidän spiraalin virkkaamisesta enemmän kuin kerrosten päättämisestä. Kun haluat vaihtaa väriä, virkkaa ketjusilmukka, päättele se ja katkaise lanka, mikäli et enää käytä työssä kyseistä väriä. Aseta sen jälkeen uusi lanka satunnaiseen kohtaan. Tästä alkaa uusi kerros, joten värinvaihto näyttää kutakuinkin saumattomalta. Voit vaihtaa väriä näin joka kerta, mutta suosittelen asettamaan uuden värin aina hieman eri kohtaan kerrosta. Langanpäiden päättelyssä onkin sitten sievoinen savotta, mutta siitäkin pääsee helpommalla, jos sen tekee virkkaamisen yhteydessä. Alla pari havainnollistavaa kuvaa 👇


Aseta lanka satunnaiseen kohtaan keskelle kerrosta.


Virkkaa yksi ketjusilmukka.


Virkkaa tavalliseen tapaan ja päätä kerros virkkaamalla ketjusilmukkaan piilosilmukka. Tämän jälkeen virkkaamista jatketaan spiraalina.

Miltä amigurumi näyttää?

Amigurumista voi tehdä juuri sen näköisen kuin haluaa. Perinteisissä amigurumeissa on tiettyjä tunnistettavia piirteitä, ja ne ovat lähes sietämättömän söpöjä. Söpöys on lähes kaikkien amigurumimallien tärkein ominaisuus, ja se korostuu myös tässä Gigi-kirahvi -pehmolelun ohjeessa. Ohjeeseen on koottu kaikki suloisen kirahvin osat, jotka kootaan lopuksi yhteen ompelemalla.

Mitä tarvikkeita amigurumiin käytetään?

Amigurumia varten tarvitset useimmiten puuvillalankaa ja sille soveltuvan virkkuukoukun. Virkatessa on tärkeää, ettei työhön jää aukkoja, tai muuten täyte tursuaa ulos. Suosittelen 2,5 mm paksuista koukkua, mutta mikäli sinulla on löysä käsiala, voit käyttää myös 2,00 mm koukkua. Jos mietit, millainen lanka sopii parhaiten amigurumin tekoon, voin suositella Rainbow-puuvillalankaa. Rainbow on todella ihana lanka ja sitä on saatavilla jopa 60 eri värissä! Lisäksi tarvitset täytevanua. Vauvalle virkattaessa turvasilmät ovat kätevät, sillä ne eivät irtoa, vaikka lelu välillä kävisi suussa ;-) Silmät voi myös kirjailla - siihen ei tarvita kuin jämälankaa ja parsinneula.

Oma suosikkikoukkuni amigurumien virkkaamiseen on Clover Soft Touch 2,5. Tämä koukku tuntuu miellyttävältä käteen ja siitä saa hyvän otteen, mikä on erityisen tärkeää pieniä ja yksityiskohtaisia töitä virkatessa.Olenko ainut, joka inhoaa kaiken maailman osien kokoamista yhteen? Nuppineulat tekevät tästä vaiheesta hieman siedettävämmän, sillä niillä voi kiinnittää korvat, kuonot, kädet yms. paikalleen ennen ompelua. Näin varmistat myös, että kaikki osat tulevat samaan kohtaan eri puolille ja pehmosta tulee symmetrinen – vaikka toki epäsymmetrisissäkin luomuksissa on oma viehätyksensä. Näin ainakin tykkään kuvitella. ;-)


Toivottavasti tämä selvensi amigurumin arvoitusta edes hieman! Mikäli innostuit pehmoeläinten virkkaamisesta, löydät sivustoltamme lukuisia Hobbii Designin suunnittelemia amigurumimalleja. 😍


Rakkain terveisin

Josefine, Hobbii