Oletko huomannut Rainbow-sarjamme ja miettinyt: "mitä nämä kryptiset numerot oikein tarkoittavat?"

Luvut ovat - lyhyesti sanottuna - vanha tapa, jolla mainitaan langan paksuus. Tavalla voi olla useita eri nimiä riippuen maasta ja alueesta, mutta sitä kutsutaan usein "count"-systeemiksi. 

Count-systeemi käyttää lukuja langan yksilöllisten säikeiden paksuuden, sekä säikeiden määrän ilmaisuun. 

Kaksi ensimmäistä numeroa (kenoviivaa ennen olevat numerot) antavat yksilöllisten säikeiden paksuuden, kun toiset numerot (kenoviivan jälkeiset numerot) antavat säikeiden määrän, joista lanka on kehrätty. 

Ennenaikaan systeemiä käytettiin moniin erilaisiin lankoihin, ja siksi voit löytää esim. 8/2 puuvillalankaa, 20/2 pellavalankaa ja 6/3 villalankaa. 

Tänä päivänä count-systeemi on melkein korvattu uudella järjestelmällä, painoluokat voit nähdä oheisesta taulukosta: 


Kun useat tuotteet käyttävät uutta järjestelmää, on joitain, jotka myös antavat puuvillalangan paksuuden vanhalla count-järjestelmällä. 

Me Hobbiilla teemme tätä myös, kuten näet lankojen vyötteestä. Löydät niin neuletiheyden, kuin suositellun neulepuikon- ja virkkuukoukun koon. Olemme myös sisällyttäneet 8/4, 8/6 ja 8/8 etiketteihin.  


8/4-lanka on kehrätty neljästä säikeestä kokoon 8, ja lanka kuuluu kategoriaan Super Fine.

8/6-lanka on kehrätty 6 säikeestä kokoon 8 ja lanka kuuluu kategoriaan Fine.

8/8-lanka on kehrätty 8 säikeestä kokoon 8 ja lanka kuuluu kategoriaan Light

Alapuolen kuvassa näet Rainbow Cotton 8/4 (ylimpänä), Rainbow Cotton 8/6 (keskellä) ja Rainbow Cotton 8/8 (alimpana). Kuten näet, yksittäiset säikeet joista langat koostuvat, ovat saman paksuisia, mutta 8/4 koostuu 4 säikeestä, 8/6 6 säikeestä ja 8/8 tietenkin 8 säikeestä, jotka on kehrätty yhteen. 


8/6 on siis 1½ kertaa paksumpi kuin 8/4, kun 8/8 on kaksi kertaa paksumpaa kuin 8/4. Kuvassa näet kokojen eroavaisuuden 👇


Miksi langan paksuus on tärkeä tietää?

Kun ostat lankaa työtäsi varten, on olennaista valita oikean paksuinen lanka. Näin varmistat, että saavutat oikeanlaisen neule- tai virkkaustiheyden ja saat työstäsi oikean kokoisen. 

Alapuolella näet erilaisia neuletilkkuja. Kaikkiin kolmeen on luotu sama määrä silmukoita ja kerroksia. Koska langat ovat eri paksuisia, paksummista langoista tehdyistä tilkuista tulee huomattavasti suurempia. Vasemmanpuoleinen tilkku on tehty 8/4-langasta, keskimmäinen 8/6-langasta ja oikeanpuoleinen 8/8-langasta. 


Jos tahdot löytää oikean paksuuden lankojemme joukosta, voit aina löytää sen verkkosivuiltamme tuotekuvan alta. Voit myös löytää sen langan vyötteestä. 


HUOM: Vaikka paksuus on annettu standardimitoissa, on hyvä idea aina tarkistaa langan neuletiheys - Aivan varmuuden vuoksi. 

Jos aiot neuloa tai virkata ohjeen mukaan, on hyvä idea sitä ennen luoda koetilkku. Neuletiheys ja projektisi koko riippuu siitä, kuinka tiukasti tai löysästi neulot/virkkaat.


Lue lisää täältä, miksi sinun ei koskaan kannata jättää neuletilkun tekoa väliin.


Mihin voin käyttää 8/4, 8/6 ja 8/8-puuvillalankoja?

Puuvillalanka on uskomattoman monipuolista. Sitä voi käyttää niin neulomiseen kuin virkkaamiseen, se on vahvaa, sekä se kestää konepesua. Sen lisäksi puhdas puuvilla säilyttää muotonsa hyvin, ja käytön ja pesun jäljet eivät näy siinä niin selkeästi. 

Meillä on monia ohjeita puuvillasta tehtyjä pyyhkeitä, astiapyyhkeitä, rättejä ja patalappuja varten, jotka kestävät päivittäisen rajun käytön. Esim. tämä rätti on tehty Rainbow Cotton 8/4-langasta. Voit ladata sen ilmaiseksi täältä


Tämän lisäksi puhtaat puuvillalangat ovat täydellisiä amigurumi-projekteja varten! Langan rakenne pitää muotonsa hyvin, sekä virkatut pehmoeläimet ja nuket saavat helpommin oikeanlaisen muodon ilman lyhistymistä. 

Monet amigurumi-ohjeet on tehty 8/4-puuvillalankoja varten, mutta joinain kertoina myös  8/6 ja 8/8-puuvillalankoja varten. 

Voit esim. luoda Hollie-Sarvikuonon puuvillalangasta 🎀 Ohjeessa suosittelemme Rainbow Cotton 8/4-lankaa, mutta voit huoletta luoda sen 8/6-paksuudesta tai 8/8-paksuudesta, jos tahdot luoda siitä suuremman. Muista myös, että langan menekki on suurempi, kun käytät paksumpaa lankaa.


Puuvilla toimii hyvin apulankojen kanssa. Voit esim. Nähdä sen Tender Tallulah-ohjeessamme, jossa käytetään Rainbow Cotton 8/4-lankaa värissä Antique Rose (061) yhdessä Mohair Delight-langan kanssa värissä Light Pink (17). Tässä Rainbow Cotton 8/4 luo hyvän taustan, joka hengittää ja tuo rakennetta, samalla kun Mohair Delight antaa puserolle pehmeän ja hattaramaisen pinnan. 


Oletko valmis tutkimaan suurta 8/4-, 8/6- ja 8/8-lankojen valikoimaa?

Voin aina suositella klassista Rainbow Cotton-kokoelmaa, jossa voit heittäytyä töiden pariin. Voit nähdä Rainbow Cotton-langan täällä 8/4-, 8/6- ja 8/8-versiona

Olemme myös tehneet hienoja lankalajitelmia hienoissa väriyhdistelmissä. Se on täydellinen valinta, jos työssä tarvitaan montaa väriä, ja on hankala löytää värejä jotka sopivat hyvin yhteen toistensa kanssa. 

Olen ainakin itse ollut siinä tilanteessa, jossa minun piti etsiä joitain hienoja pastellivärejä peittoa varten. Oli niin kätevää vain napata tällainen lankalajitelma

Rainbow Cotton 8/4 ja 8/8 ovat saatavilla liukuvärjättyinä versioina, jos tahdot hieman erityisempää väriä työhösi. En voi vastustaa väriä Emma (08), jossa on monia niin hienoja keväisiä sävyjä.


Jos aiot heittäytyä suuremman projektin pariin, voit koittaa Cotton Kings Cone 500-lankaa sen sijaan. Sama hieno langan laatu, mutta lankaa on yhdessä suuressa kartiossa kokonaiset 1700 metriä!

Klikkaa täältä nähdäksesi suuren valikoimamme 8/4-lankaa, tai täältä nähdäksesi 8/6-lankamme ja täältä nähdäksesi kaikki 8/8-lankamme.  


Onko sinulla mielessäsi projekteja, joita voisit luoda Rainbow Cotton-langasta? Kerro meille alapuolen kommenttikentässä 👇 


 

Säästä 31%

Rainbow Cotton 8/4 Color Pack (1-8) - Hobbii

100% Puuvilla

15,10 €  22,00 €
Säästä 25%

Rainbow Cotton 8/8 - Hobbii

100% Puuvilla

1,90 €  2,55 €