Tässä ensimmäisessä osassa opit kaksi tekniikkaa joita tarvitset myöhemmin Simple Lines-Hartiahuivin virkkaamiseen. Opastan sinua videoiden ja kattavien selityksien avulla. Laita virkkuukoukku heilumaan ja virkkaa ensimmäinen koetilkku.


Jee! Olet heittäytynyt virkkaamaan ihanan Simple Lines-Hartiahuivimme Hobbiin mukavassa virkkauskoulussa! Odotan innolla että voin esitellä tämän ihanan harrastuksen sinulle samalla kun luot upean hartiahuivin silmukka silmukalta.

Tässä osassa opit seuraavat tekniikat

  • Ketjusilmukka (lyhennetään kjs)
  • Ketjusilmukalla kääntyminen
  • Pylvässilmukka (lyhennetään p)

Muista luoda koetilkku

Aivan ensimmäiseksi sinun tulee luoda koetilkku. Koetilkku on neliön muotoinen ja se on virkattu sillä langalla ja niillä silmukoilla joita käytät projektiisi. Se virkataan ohjeessa suositellulla virkkuukoukulla. Koetilkusta voit mitata oikean silmukkamäärän 10x10 cm alueella. Näin voit varmistaa että valmiista projektista tulee oikean kokoinen ja varaat tarpeeksi lankaa.

Tämän ohjeen virkkaustiheys:

  • 22 pylvässilmukkaa x 9 kerrosta = 10 x 10 cm

Koetilkun tulee mielellään olla hieman suurempi kuin 10x10 cm, sillä sen ensimmäiset ja viimeiset silmukat ovat tyypillisesti tiukempia tai löysempiä, ja täten poikkeavat tiheydestä. Sama koskee tilkun ensimmäistä ja viimeistä kerrosta. Varmistaakseni tarkan tiheyden, luon aina 10 silmukkaa enemmän kuin se määrä mitä tarvitsen 10x10 cm alueelle. Tässä ohjeessa luon tilkun jossa on 32 silmukkaa.


Näin luot koetilkun

Ensimmäiseksi sinun tulee luoda se määrä ketjusilmukoita, joka vastaa ohjeen silmukoiden määrää:

Alapuolen videolla näet kuinka virkataan kiinteitä silmukoita:

Videovinkki! Klikkaa “Asetukset” (pieni hammaspyörä videon alla ⚙) vaihtaaksesi tekstitysten kieltä. Voit myös säätää videon nopeutta jos sinun tarvitsee nähdä tekniikka hitaammin.

Voit lukea lisää ketjusilmukoista täältä.

VINKKI! Luo ketjusilmukat virkkuukoukulla joka on puolta numeroa suurempi kuin se jota käytät itse projektiin. Ketjusilmukoista tulee helposti liian tiukkoja ja niitä voi olla hankala työstää. Kun luot itse tilkun/projektin, vaihda alunperin suositeltuun virkkuukoukkuun.

Jotta koetilkkusi reunoista tulee yhtä korkeat kuin lopusta, tulee lanka - niin sanotusti - “korottaa”. Korotat sen lisäämällä 3 ketjusilmukkaa jotka vastaavat yhden pylvässilmukan pituutta.

Nyt olet valmis virkkaamaan luotuihin ketjusilmukoihin ja näin aloittaa koetilkun teon. Luo pylvässilmukka koukulta katsottuna neljänteen ketjusilmukkaan (virkkuukoukulle kiedottua lankaa ei lasketa mukaan), jatka luomalla pylvässilmukka jokaiseen ketjusilmukkaan.

Alapuolen videolla voit oppia virkkaamaan pylvässilmukoita:

Voit lukea lisää pylvässilmukoista täältä.

Käännä tilkku luomalla 3 ketjusilmukkaa (nämä ovat silmukoita jotka luodaan kun käännät työn, jokaisen kerroksen alussa) ja luo pylvässilmukoita taas jokaiseen silmukkaan. Jatka näin kunnes tilkku on valmis. Tilkussa tulee olla 9 kerrosta, joten luo 4 lisää, jotta olet yhteensä virkannut 13 kerrosta. Näin saat aikaan parhaan tuloksen jonka avulla voit mitata tiheytesi.

Mittaa 10x10 cm tilkun keskikohdasta

Jos tiheytesi ei ole sama kuin ohjeessa, tulee sinun vaihtaa virkkuukoukkusi kokoa suurempaan tai pienempään kunnes virkkaustiheytesi vastaa ohjeen tiheyttä. 

Onko sinulla liian vähän silmukoita ja/tai kerroksia 10 cm alueella? Koetilkustasi on tullut liian suuri ja syynä on se että virkkaat liian löysästi. Tarvitset näin ollen pienemmän koukun uutta yritystä varten.

Onko sinulla liikaa silmukoita ja/tai kerroksia 10 cm alueella? Virkkaat tiukasti ja silmukat täyttävät liian pienen alueen. Kokeile uudelleen suuremmalla virkkuukoukulla.

Sopiiko oma tiheytesi ohjeen tiheyteen? Täydellistä!

Voit lukea paljon lisää tiheydestä blogijulkaisussamme Koetilkku: Näin mittaat virkkaustiheytesi

Nyt olemme valmiita aloittamaan hienon hartiahuivin teon!

Hyppää osaan 2 >>