Jämälankavillapaitoihin törmää tuon tuostakin Facebookissa ja Instagramissa, enkä takuulla ole ainut, jolla sellaisen neulominen on käynyt mielessä. Siispä päätin omistaa kokonaisen blogitekstin jämäluomuksille! Mikäli lankavarastosi kaipaa järjestelyä, saat tästä postauksesta ohjeet puseroprojektin aloittamiseen sekä muutamiin muihin jänniin jämälankatöihin.

Näin pääset alkuun

Aivan aluksi kannattaa valita passeli malli, sillä käytettävät langat on helppo valita puikkokoon mukaan. Jämälankapuseroon voi toki käyttää eri paksuisia lankoja, mutta mikäli valittu malli neulotaan esim. numeron 6 puikoilla, kannattaa ohut lanka ottaa työhön kaksinkertaisena.

Halusin korostaa kirjavuutta ja värinvaihtoja, joten päätin neuloa oman jämälankavillapaitani yksinkertaisen mallin mukaan. Eri värien käyttäytymistä on niin ilo seurata, etten millään malttaisi laskea neuletta käsistäni, ennen kuin selvitän, miten seuraava väri sopii puseroon.

Tee jämälankakerä

Kun malli on selvillä, on aika keriä jämälangat yhteen.

Jämälankapuseron neulomisessa parasta on, että värien järjestyksen saa päättää ihan itse. Minulla oli orastava suunnitelma värien järjestyksestä, joten noudatin sitä, mutta värinvaihdot voi myös jättää kohtalon käsiin jatkamalla kerimistä ensimmäisellä käteen sattuvalla langalla. 

Keriessä täytyy myös päättää, haluaako kerän tehdä pelkästään jämälangoista, vai tulisiko lopputuloksesta kenties kivempi, mikäli jämävärien välille solmisi pätkiä pääväristä. Valitsin itse jälkimmäisen vaihtoehdon ja valkoisen päävärin, sillä minulla oli varastossa valmiina useita kokovalkoisia keriä. Epätasaisuuksien ja liitoskohtien piilottamiseksi otin työhön mukaan myös valkoisen Diablo-langan, joka yhdistyy puserossani sekä pääväriin että korosteväreihin.

Lankoja keriessä päät on hyvä solmia yhteen. Lankojen yhdistely on hauskempaa kuin uskoisi - minulta hujahti siinä hommassa aivan huomaamatta ilta jos toinenkin.

Käytin tässä blogimerkinnässä kuvailtua solmintatekniikkaa, jossa langanpäät eivät taatusti pääse paistamaan työn keskeltä. Tällä tehokkaalla tekniikalla saa solmittua kestävästi langan kuin langan, mutta oman kokemukseni mukaan se toimii erityisen hyvin akryylin ja villan kaltaisiin karheahkoihin lankoihin. Tässä vielä linkki taianomaisen solmun ohjeeseen.

Käykö kaikenlainen lanka?

Sanoisin, että sen saa jokainen itse päättää. Käytin itse melkeinpä kaikkea, mitä kaapista löytyi ja yhdistelin sekaan neulojakavereilta saatuja jämälankalahjoituksia, mutta puuvilla- ja tekoturkislangat jätin suosiolla muita töitä varten. Niistä lisää alempana ;)

Mikäli jämälankojen kertymistä ei millään jaksaisi vartoa, voi jämälankapuseron neuloa myös vähän käytetyistä ylijäämäkeristä. Isommat määrät lankaa voi leikata lyhyemmiksi pätkiksi ja yhdistellä haluamakseen sekoitukseksi jämälankakerän tapaan ihan miten itse haluaa.

Ja ei kun neulomaan

Seuraava steppi onkin itse neulominen. Itse tehdyssä lankakerässä parasta on se, että mikäli mieli muuttuu neuloessa, kerää voi muokata sen mukaan. Esimerkiksi minun kohdallani tekoturkislanka osoittautui vääräksi valinnaksi vasta neuloessa, mutta sen pystyi onneksi helposti leikkaamaan veks. Sen jälkeen langanpäät voi joko yhdistää suoraan tai poistetun langan tilalle voi valita jonkun toisen. Tämä metodi toimii myös, mikäli jokin väri ei mielestäsi sovikaan tai kerään on tullut liian monta peräkkäistä värinvaihtoa.

Voiko tekniikkaa käyttää puuvillalankaan?

Kyllä tämä kikka puuvillalankaankin taipuu, mutta itse suosin yksinkertaisempaa solmua, jonka ohje löytyy sekin tästä merkinnästä. Puuvillalankojen kohdalla yhdistelin jämälangat keräksi satunnaisessa järjestyksessä.

Monet ovat tehneet puuvillajämistään siistejä siivousliinoja ja keittiöpyyhkeitä, mutta minulta sattui puuttumaan virkkuukoukkujen säilytyspussi. Siispä sukelsin Hobbiin pohjattomaan ohjemereen tarkoitukseen sopivan mallin toivossa, ja lopulta täkyyn tarttuikin juuri sopivan kokoisen virkatun meikkipussin ohje. Päätin virkata jämälankojen kaveriksi ohjeessa suositeltua valkoista Rainbow 8/4 -lankaa, jonka ansiosta kuviosta tuli superhieno, vaikka itse sanonkin. Huomasin pian, ettei syvillä kiinteillä silmukoilla virkkaaminen oikein tehnyt oikeutta työn väreille, mutta tilanne oli korjattavissa. Virkkasin pussini tavallisilla kiinteillä silmukoilla, enkä ole katunut valintaani, sillä nyt työ pääsee todella loistamaan upealla värityksellään.

Jämälangoista saa upeita yksityiskohtia

Kuten eräs viisas käsityöihminen kerran totesi: yhden lankakerän ostaminen projektia varten on kuin ostaisi suoraan jämälankaa. Tottahan se on, sillä yhdestä kerästä saa harvemmin neulottua kokonaisia töitä, mutta siitä voi sen sijaan loihtia useita upeita yksityiskohtia. Viimeistele hartiahuivi hienolla putkineulosreunakkeella, kehystä neulepusero mustin tai valkoisin resorein tai kikkaile kiva kontrastiraita kaarrokkeeseen tai hihansuuhun - vain mielikuvitus on rajana!

Mikäli sisutuskoristasi tai sohvatyynystäsi puuttuu se jokin, voit kokeilla täydentää työtäsi tupsuilla. Tupsujen tekeminen on lempipuuhaani, varsinkin silloin, kun apuna on sitä varten suunniteltu kehikko. Oma suosikkini on Cloverin tupsukehikko, joita saa sekä isossa että pienessä koossa.

Toivottavasti tämä kirjoitus antoi ideoita jämälankojen käyttöön ja kenties myös inspiraatiota jämälankavillapaidan neulomiseen. Heittäydy rohkeasti jämälankatöiden pariin ja muista, että tämän leikin säännöistä päätät sinä ;)

Rakkain terveisin

Hobbiin Eva

Säästä 50%

Diablo Glitter - Hobbii

37% Akryyli, 31% Polyamidi, 28% Mohair, 4% Polyester

3,10 €  6,20 €