Oletko vasenkätinen ja haluat oppia virkkaamaan? Olet oikeassa paikassa! Tässä blogijulkaisussa opastamme sinua hallitsemaan perustekniikat – ja voimme paljastaa, ettei se olekaan niin vaikeaa kuin luulet!Haluatko oppia virkkaamaan, mutta tunnetko pientä pelkoa, koska olet vasenkätinen?

Haluat varmasti kuulla, että vasenkätinen virkkaus on itse asiassa melkein sama asia kuin oikeakätinen virkkaus (kyllä, todella)! Suurin ero on siinä, että työskentelet vastakkaiseen suuntaan – aivan kirjaimellisesti.

Sanottuani tämä, vasenkätisenä virkkaaminen voi olla hieman hankalampaa, jos pidät vasenta kättäsi vahvempana. Useimmat internetissä olevat oppaat olettavat nimittäin, että virkkaat oikeakätisesti. Tämä tarkoittaa, että sinun täytyy peilata liikkeet – ja tässä on aivan normaalia, että aivot saattavat olla hieman hämillään (samalla tavalla kuin oikeakätisen virkkaajan voi olla vaikea opettaa sinua)! 🤯

Älä huoli, apua on saatavilla runsaasti! Tässä blogjulkaisussa näytämme sinulle, miten vasenkätinen voi aloittaa virkkausseikkailunsa onnistuneesti. Näytämme, miten pidät virkkuukoukkua ja miten teet perussilmukoita. Ja tietenkin meillä on myös muutama vinkki siihen, miten helpotat elämääsi vasemman käden virkkauksessa. 🫶

Ota esiin virkkuukoukku ja lanka – ja aloitetaan!


Ymmärrä vasenkätinen virkkaus

Kun virkkaat koukku vasemmassa kädessäsi, sinun on peilattava niitä liikkeitä jos virkkaisit koukku oikeassa kädessäsi. Se on itse asiassa niin yksinkertaista.

Vaikka suurin osa ohjeista on suunniteltu oikeakätisille, voit silti seurata niitä vasenkätisenä virkkaajana. Sinun on kuitenkin oltava hieman tarkempi.

Jos haluat virkata kerroksia edestakaisin, sinun tulee virkata vasemman käden tekniikalla vasemmalta oikealle, kun taas oikeakätinen henkilö virkkaisi vastakkaiseen suuntaan, oikealta vasemmalle. Kun virkkaat ympyrässä, työskentelet vastapäivään, kun taas oikeakätinen henkilö virkkaisi myötäpäivään.

Se saattaa kuulostaa hieman hankalalta, että sinun pitäisi tehdä kaikki päinvastoin, mutta kaikki tulee hyvin luonnolliseksi, kun ensin totutat virkkuukoukun vasempaan käteesi - vasen käsi onhan loppujen lopuksi suosikkikätesi! 😉

Kuitenkin elämäsi helpottuu huomattavasti, kun tunnet muutaman vinkin ja kikan. Käymme ne läpi tarkemmin myöhemmin!


Hieman virkkaustiheydestä

Virkkaustiheys kuvaa, kuinka tiukasti tai löysästi virkkaat, ja se vaikuttaa suuresti valmiin työn kokoon ja muotoon. Siksi on aina hyvä idea tehdä koetilkku.

Lue myös: Koetilkku: Näin mittaat virkkaustiheytesi

Useimmat aloittelijat virkkaavat alussa tiukasti. On hyvä harjoitella rentoa otetta langasta ja virkkuukoukusta.


Varmista että otteesi langasta ja virkkuukoukusta on sopiva

Kun haluat oppia virkkaamaan, ensimmäinen asia, jota sinun pitäisi harjoitella, on hyvän ja mukavan otteen saaminen sekä langasta että virkkuukoukusta. On ehdottoman tärkeää, että pidät jännityksen tasaisena, jotta työsi pysyy oikean kokoisena. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin se, että työstä tulee joko liian pieni tai suuri väärän virkkaustiheyden vuoksi.
Opi virkkaamaan vasenkätisenä

Hienoa! Nyt on aika oppia virkkaamaan! Käymme tässä läpi 5 perustekniikkaa, joita kohtaat monissa virkkausohjeissa.


1. Lenkki ja ketjusilmukat

Useimmat virkkausprojektit alkavat yleensä aloituslenkillä, ja sitten seuraa ketjusilmukoiden ketju. Alla olevassa videossa voit nähdä, miten se tehdään :
Videovinkki! Klikkaa kohdasta “Asetukset” (pieni hammasratas videon alla ⚙) vaihtaaksesi tekstitysten kieltä. Voit myös säätää nopeutta jos sinun tarvitsee nähdä tekniikka hitaammalla nopeudella.


Näin teet alotuslenkin

 1. Taita lanka lyhyen päätteen yli pitkän päätteen päälle muodostaaksesi silmukan. Pidä se paikoillaan peukalolla ja keskisormella.
 2. Työnnä toisen käden peukalo ja etusormi silmukan läpi ja tartu pitkään lankaan.
 3. Vedä lanka silmukan läpi ja kiristä vetämällä lyhyestä päästä.

Nyt voit vetää pitkää lankaa kiristääksesi silmukkaa.


Näin teet ketjusilmukan (kjs)

 1. Aloita tekemällä silmukka ja aseta virkkuukoukku sen läpi.
 2. Vie koukku langan pitkän pään taakse.
 3. Käännä koukku nappaaksesi langan ja vedä se silmukan läpi.
 4. Nyt sinulla on ensimmäinen ketjusilmukka. Toista sitten vaiheet 2 ja 3, kunnes saavutat halutun ketjusilmukoiden määrän.

Vinkki! Varmista, ettei ketjusilmukoistasi tule liian tiukkoja, sillä se voi tehdä niiden kanssa virkkaamisesta myöhemmin vaikeaa.


2. Kiinteä silmukka (ks)

Kiinteä silmukka on yksi yksinkertaisimmista ja käytetyimmistä virkkaustekniikoista. Katso, miten se tehdään alla olevasta videosta.
Näin virkkaat kiinteän silmukan

 1. Aseta virkkuukoukku koukun toiseen silmukkaan.
 2. Kierrä lankaa koukun ympärille ja vedä lanka silmukan läpi. Nyt sinulla on kaksi silmukkaa koukulla.
 3. Kierrä lankaa koukun ympärille uudelleen ja vedä lanka läpi koukulla olevien molempien silmukoiden läpi.
 4. Nyt olet tehnyt kiinteän silmukan!

Jatka samalla tekniikalla tehdäksesi lisää kiinteitä silmukoita.


3. Pylvässilmukka (p)

Pylvässilmukat antavat projektillesi hyvän rakenteen ja joustavuutta - se on vain kiinteän silmukan laajennettu versio, joten opit sen nopeasti! Katso tästä, miten se tehdään:
Näin virkkaat pylvässilmukan

 1. Kierrä lanka koukun ympärille.
 2. Työnnä koukku koukulla olevaan seuraavaan silmukkaan.
 3. Kierrä lanka koukun ympärille ja vedä silmukka läpi.
 4. Nyt sinulla on kolme silmukkaa koukulla.
 5. Kierrä lanka uudelleen koukun ympärille ja vedä silmukka läpi kahden koukulla olevan silmukan läpi. Nyt sinulla on kaksi silmukkaa koukulla.
 6. Kierrä lanka uudelleen koukun ympärille ja vedä silmukka läpi koukulla olevan kahden viimeisen silmukan läpi, jolloin sinulle jää yksi silmukka.


4. Lisäys kiinteillä silmukoilla (ks lis)

Nyt on aika oppia tekemään lisäyksiä kiinteillä silmukoilla. Lisäykset tarkoittavat, että lisäät silmukoiden määrää, ja se on erittäin helppoa - teet yksinkertaisesti kaksi silmukkaa samaan silmukkaan. Katso tästä, miten se tehdään:
Näin teet lisäyksen kiinteillä silmukoilla

 1. Tee kiinteä silmukka koukulla olevaan seuraavaan silmukkaan.
 2. Tee kiinteä silmukka samaan silmukkaan.

Voit tehdä lisäyksiä (ja vähennyksiä) eri silmukoilla. Kokeile esimerkiksi tekemällä lisäyksiä pylvässilmukoilla kiinteiden sijasta ja näe, miten ilme muuttuu.


5. Kavennus kiinteillä silmukoilla (ks kav)

Kavennuksilla vähennät - päinvastoin kuin lisäyksillä - silmukoiden määrää. Helppoa kuin mikä! Katso tästä:
Näin teet kavennuksia kiinteillä silmukoilla

 1. Aseta koukku silmukan läpi, kierrä lanka koukun ympärille ja vedä lenkki ulos. Sinulla on nyt kaksi lenkkiä koukulla.
 2. Aseta koukku seuraavaan silmukkaan, kierrä lanka koukun ympärille ja vedä lenkki ulos. Sinulla on nyt kolme lenkkiä koukulla.
 3. Kierrä lanka koukun ympärille ja vedä lenkki kaikkien kolmen koukulla olevan lenkin läpi.
 4. Nyt olet virkannut kaksi kiinteää silmukkaa yhteen!


Vinkkejä vasenkätiseen virkkaukseen

Kuten lupasimme, olemme koonneet parhaat vinkkimme ja niksimme sinulle, joka virkkaat vasemmalla kädellä.


YouTube-videoita vasenkätisille

Tiesitkö, että Hobbiin YouTube-kanavalta löydät videoita virkkaajille jotka pitävät koukkua vasemmassa kädessä? Olemme koonneet perustekniikat, jotka sinun tulisi tuntea, jos haluat oppia virkkaamaan tai olet vasta aloittanut.


Käytä välinettä jotta voit nähdä YouTube-videot peilikuvina

Ei ole todennäköisesti mahdollista löytää YouTubesta kaikkia niitä tekniikoita, joita haluat oppia, vasenkätisellä ohjeistuksella. Mutta tässä tulee aivan loistava vinkki!

On olemassa useita työkaluja, joita voit käyttää YouTube-videoiden peilaamiseen! Yksi näistä työkaluista on ilmainen Chrome-lisäosa YT Mirror. Tällä työkalulla voit peilata videoita suoraan YouTuben toistoikkunassa. Se on todellinen päivän pelastus, josta tulet todella pitämään!


Tässä näet kuinka helppoa on peilata video suoraan YouTuben toistoikkunassa.

Vaihe 1: Etsi YT Mirror-lisäosa ja lisää se Chromeen.Vaihe 2: Suorita lisäosa.Vaihe 3: Etsi video YouTubesta, jonka haluat kääntää peilikuvaksi. Nyt näet uuden symbolin kahdella nuolella suoraan videon alapuolella. (Psst! Saattaa kestää muutama minuutti, ennen kuin lisäosa on käytettävissä YouTubessa).Vaihe 4: Klikkaa symbolia, jossa on kaksi nuolta. Tadaa! Nyt videosi on peilikuvattu. Todella fiksua!


Peilaa kaaviot ja kuvat

Jos seuraat kaaviota ohjeessasi, huomaa, että sinun tulee peilata myös ne. Ja ehkä on myös muita kuvia, joita sinun on peilattava.

Voit kuitenkin tehdä sen helposti ja ilmaiseksi sivustoilla, kuten resizepixel.com ja img2go.com. Lataa kuvasi ja peilaa se pystysuunnassa. Sen jälkeen voit tallentaa uuden kuvan – niin älykästä!


Varmista ja pysy valppaana

Viimeinen neuvo, jonka haluamme antaa, on harkita kahdesti. Vasenkätisenä virkkaajana sinun tulee olla hieman tarkempi, kun virkkaat ohjeen mukaan, joka on suunniteltu oikeakätisille. Siksi on hyvä olla erityisen tarkkaavainen ilmauksissa kuten "oikea nurkka" (= vasen nurkka).


Toivomme, että olet saanut hyvän alun uudelle virkkausseikkailullesi ja että olet valmis tarttumaan vasenkätiseen virkkaukseen! ❤️ Paljon iloa!