Hassua ja suloista Pica Pau -universumia on laajennettu 5 uudella, ilmaiseksi ladattavalla amigurumi mallilla. Puhuimme brändin takana olevan suunittelijan, Yan Schenkelin kanssa. Lue eteenpäin, saadaksesi hänen parhaat vinkkinsä luoda amigurumeja, joilla on luonnetta.Pidä kiinni virkkuukoukustasi – on aika tavata aivan erityinen suunnittelija!

Viisi upouutta amigurumi -mallia on saapunut. Tämä, jos mikä saa meidät haluamaan luopua kaikista muista projekteista, joiden parissa työskentelemme. 👀

Nämä viisi uutta amigurumia ovat Oliver-sammakko, Madeleine-koira, Luna-kakadu, Lenny-kissa ja Anita-mustekala. Kaikki nämä on suunnitellut argentiinalainen Yan Schenkel, joka on luova henki leikkisän ja hassun Pica Pau -universumin takana. Jokaisella eläinystävistä on omat omituiset ja suloiset hahmonsa ja tarinansa kerrottavanaan – ja he ovat kaikki pukeutuneet talvisiin asuihin, joihin on ripoteltu ripaus joulun taikaa. ✨

Meillä oli Yanin kanssa juttutuokio vähän kaikesta, alkaen hänen rakkaudestaan amigurumeihin ja jatkuen jouluperinteisiin Argentiinassa. Lue lisää – ja poimi muutama vinkki matkan varrella!


1. Mikä on Pica Paun tarina?

"Aloitin virkkaamisen ollessani työmatkalla yliopistoon, oppituntien välillä ja odottaessani jalkakäytävällä, että lapseni pääsisi kotiin päiväkodista. Vuonna 2009 aloin yhdistellä piirustuksiani kolmiulotteisella virkkaustekniikalla ja niin syntyi Pica Pau.

Olen syntynyt Argentiinassa, mutta äitini on Brasiliasta, joten valitsin portugalilaisen nimen, Pica Pau, joka tarkoittaa tikkaa. Totuus on, että en valinnut sitä mistään erityisestä syystä, pidin vain siitä, miltä se kuulosti.

Aluksi annoin kaikki virkkaamani lelut ystävilleni, sitten aloin myydä niitä kaupoissa ja sieltä minulla oli onni päästä osallistumaan useisiin projekteihin taiteilijoiden kanssa museoissa ja näyttää työni useissa julkaisuissa.

Vuonna 2015 julkaistiin ensimmäinen espanjankielinen kirjani ja vuonna 2017 ensimmäinen englanninkielinen kirjani. Sen nimi on "Pica Paun eläinystävät". Ja sitten olin vieläkin onnekkaampi, sillä kirjani julkaistiin 10 kielellä – ja tämän vuoden alussa ilmestyi kirjasarjan kolmas osa."
2. Miksi amigurumi vetää sinua puoleensa?

"Olen lapsesta asti pitänyt eläin-, fantasia- ja scifi-hahmoista piirretyissä, lastenkirjoissa, sarjakuvissa ja elokuvissa, mukaan lukien kaikki niiden ympärillä oleva kauppatavara, eli nuket tai lelut. Enkä koskaan lakannut pitämästä niistä, minulla on edelleenkin tallessa melkein kaikki lapsuuteni lelut, haha!

Joten kun huomasin, että voisin tehdä omia lelujani ja herättää omat hahmoni henkiin pelkällä virkkuukoukulla ja langalla, se oli tavallaan elämänmuutos... Itse asiassa siitä tuli kokopäivätyöni. Vaikka virkkaus on ollut kokopäivätyöni monta vuotta (Pica Pau täyttää ensi maaliskuussa 15 vuotta!) ja siinä on ollut ylä- ja alamäkiä, se jaksaa hämmästyttää minua edelleen kaikilla mahdollisuuksillaan."


3. Mikä kuvaa Pica Pau -universumia?

"Ensimmäisenä tulee mieleen eläimet ja paljon raitoja, haha. Mutta sen lisäksi pyrin aina luomaan todella yksinkertaisen hahmon, mutta luonteella. Pyrin yksinkertaisiin linjoihin, etsien pieniä asioita, jotka ovat olennaisia kyseiselle hahmolle (eläin tai olento) ja että se voi olla oma itsensä ilman monia lisävarusteita. Tarkoitan, että rakastan asusteiden tekemistä (kuka ei rakasta tehdä pieniä vaatteita!), mutta haluan, että eläinten olemus ei riipu niistä, joten voit muuttaa niiden värejä ja joitain yksityiskohtia ja ne ovat silti tunnistettavissa.

Ajattelen niitä myös osana samaa universumia, siksi haluan keksiä niille tarinoita, ikään kuin ne kaikki jakaisivat saman maailman ja olisivat ystäviä keskenään.”
4. Mitä tekniikoita suosittelisit henkilölle, jolle amigurumi on uusi asia?

"Käytä X-muotoista virkkausta kiinteillä silmukoilla, varsinkin jos vaihdat värejä tai virkkaat Jacquard-kuviota. Aloita päästä jalkoihin välttääksesi ompelua, ja vaikka tiedän, että useimmat virkkaajat eivät pidä siitä (ja juuri siksi), opettele ompelemaan eri osat kauniisti yhteen.


5. Mitkä ovat 3 parasta vinkkiäsi muille amigurumien ystäville?

"1 - Jatka harjoittelua ja uusien tekniikoiden oppimista.

2 - Älä hikoile liikaa luodaksesi sisältöä sosiaaliseen mediaan.

3 – Älä kopioi muiden amigurumi-käsityöläisten töitä."


6. Mikä inspiroi sinua viiteen uuteen malliin?

"Etsin vintage-joulukuvituksia ja -koristeita, vuosisadan puolivälin estetiikkaa, kaikki sekoitettuna "Charlie Brownin jouluun" ja henkilökohtaiseen kiintymykseeni raitoihin, haha."
7. Voitko kertoa meille hieman enemmän 5 uudesta amigurumistasi?

"Kuten kaikki hahmoni, ne on suunniteltu perheeksi, kaveriporukaksi, ja ne noudattavat samaa suunnittelutyyliä kuin kaikki muutkin leluni. Ilmeisen joulun kosketuksen lisäksi, kaikki voivat seistä jaloillaan saappaidensa avulla - tai kakadun tapauksessa jouluseppeleen.

Mielestäni tarjolla on vähän kaikenlaista, jokaisen makuun. Jotkut projektit ovat hyvin yksinkertaisia tehdä, toiset eivät niin yksinkertaisia, vähän Jacquardia, paljon raitoja ja ripaus kultaa.”


8. Mitä lankoja käytit?

“Käytin Friends Cotton 8/6 lankaa. Olen tottunut käyttämään paksumpaa lankaa, mutta totuus on, että pidin todella tämän paksuisen langan kanssa työskentelystä ja saatoin virkata sitä suosikki virkkuukoukullani ongelmitta! Lanka on erittäin pehmeää, mutta säilyttää silti amigurumin muodon erittäin hyvin.

Se tarjoaa erittäin laajan värivalikoiman, joka sisältää sekä kirkkaita että pastellivärejä, ja rakastan erityisesti sen peittävää viimeistelyä. Joten sillä virkkaaminen oli todellinen ilo!"


9. Mitkä ovat suosikki työvälineesi amigurumien tekoon?

"Rakastan 2,75 mm, ruostumattomasta teräksestä valmistettua virkkuukoukkuani! Se on erittäin halpa ja rakastan sitä niin paljon, että olen varastoinut niitä kaksi tusinaa, koska pelkään aina, että niiden valmistaminen lopetetaan.

Käytän myös pinnejä silmukkamerkkeinä! Ja sakset, mutta rakastan saksia yleensäkin."
10. Miten vietät joulua?

"En ole super-innokas jouluihminen, mutta nautin jouluvalojen laittamisesta taloon, ja nuorin tyttäreni rakastaa laittaa kotitekoisia koristeita kuuseen. Meillä on sellaisia, jotka tein virkkaamalla pari vuotta sitten, ja tyttäreni lisäävät aina mukaan vielä jotain koulussa tehtyä.

Koska asumme Argentiinassa, eteläisellä pallonpuoliskolla, vietämme joulua kesällä. Pääjuhlamme on jouluaattona. Perheet kokoontuvat yleensä syömään yhdessä ja ruokaa on valtavasti (ei aina sopivan kesäistä, haha) ja valvomme aamun pikkutunneille asti. Joten luulen, että yksi suosikkiperinteistäni on tehdä paljon tuoreita salaatteja (mainitsinko, että täällä on todella kuuma?), syödä illallista ulkona perheeni kanssa ja nauttia paljon jäätelöä hedelmäsalaatin kanssa ennen keskiyötä, jolloin avaamme lahjat.”


Oletko valmis aloittamaan näiden 5 suloisen hahmon luomisen?

Oletko valmis aloittamaan seuraavan amigurumi-projektisi, johon on ripoteltu tarinoita, suloisia hahmoja ja hieman jouluiloa? Lataa viisi Pica Pau amigurumi -ohjetta ilmaiseksi: