Voi ei! Vihdoinkin olet päässyt työsi alkuun, ja lankakerässäsi komeilee solmu. Huomaat, että solmu on eräs niistä ilkeistä tyypeistä, etkä ole varma mitä tehdä.  Tässä blogijulkaisussa tahdon kertoa, miten solmut muodostuvat, ja erityisesti; mitä niille kuuluu tehdä.


Miten solmut syntyvät?

Vaikka solmut keskellä lankakerää ovat super-ärsyttäviä, niiltä ei valitettavasti voi välttyä. Kun lankaa tuotetaan, se kehrätään kilometrin pituiseen lankaan, joka kiedotaan suureen kerään. Solmu syntyy, kun kerä loppuu, ja se korvataan toisella. Tässä tapauksessa voi käydä myös niin, että lanka katkeaa, joka tarkoittaa monia solmuja samassa langassa. Syy siihen, miksi solmuisia ja katkenneita lankoja ei vain heitetä pihalle, on langan hinnan alhaisena pito. Raaka-aineiden pois heittäminen, sekä kaikki se aika, joka käytettäisiin solmujen löytämiseen jokaisesta kerästä, nostaisi lankojen hintoja. Hinnan nostaminen olisi ainoa keino langanvalmistajille tehdä jonkinlaista voittoa suuren ylimääräisen kulun vastaan tulleessa. 

Kuinka monta solmua voi olla kerässä?

Kyllä, tähän kysymykseen ei ole helppo löytää oikeaa vastausta, sillä en näemmä voinut löytää tutkiessani mitään lankateollisuuden ohjenuoria tai sääntöjä tästä. Mutta kun luin pidemmälle, näyttää siltä, että yleinen hyväksytty määrä on kolme solmua 50 grammaa kohden.

Toimi näin

On tärkeää, ettet vain jätä solmua huomioimatta. Et voi olla varma siitä, että solmu selviää pesusta, ja se voi jättää jälkeensä solmuakin kauheamman asian, reiän – sitä on hankalampi siinä vaiheessa korjata

Kaikki riippuu millä materiaalilla työskentelet. Suosittelen seuraavia keinoja, joilla voit helpottaa taisteluasi solmujen kanssa.

Taikasolmu

Taikasolmu toimii parhaiten puuvillalangan kanssa, koska sillä on taipumus kiinnittäytyä muihin materiaaleihin, kun työsi on käytössä tai juuri pesty. Se ei ole hirveän vaikea tehdä, ja se on nerokas tapa esim. Koota pieniä jämälankoja suureksi keräksi, jolloin langoista saa mahdollisimman paljon irti ;)

Tehdäksesi solmun sinun tulee aloittaa laittamalla kaksi langanpäätä toistensa viereen, kummatkin osoittamaan suuntaansa. Tämän jälkeen, ota yksi langanpää ja sido se kiinni toisen langan kanssa solmun avulla. Toista tämä toisen langanpään kanssa ja kiristä solmut. Viimeiseksi vedä solmut yhteen ja kiristä niin tiukalle kuin mahdollista. Päättele leikkaamalla ylimääräiset langanhännät pois.Venäläinen liitos

Venäläistä liitosta voi käyttää suurimpaan osaan monisäikeisistä langoista, erityisesti villaan ja akryyliin. Tähän metodiin tarvitset neulan, mutta muutoin se on hyvin yksinkertainen.

Jos sinulta puuttuu neula, olen tämän Cloverin version suuri fani, ja saat sille hienon säilytyskotelon, jotta se ei häviä mihinkään.

Yksi langanpäistä viedään neulansilmän läpi, ja tämän jälkeen neula pujotetaan kerästä tulevan langan keskiosan läpi, ikään kuin ommellen langan säikeiden sisällä. Yritä tehdä tätä n. 5-7 cm langasta, ja säilytä langan rakenne – muista jättää silmukkalenkki langan päähän. Vie toinen langanpää aloituslangan lankalenkin läpi, ja toista sama kuin ensimmäisen langan kanssa, kuitenkin jättämättä silmukkaa. Kun tämä on tehty, kiristetään langat tiukaksi ja tasaiseksi liitokseksi ja turhat langanpäät leikataan.Langanvaihto huovuttamalla

Langanvaihdon huovuttamalla voi toteuttaa vain 100% villasta tehtyyn lankaan, ja se toimii parhaiten käsittelemättömässä langassa. Metodia voi käyttää toki superwash-käsiteltyyn villaan – siinä täytyy käyttää vain enemmän voimaa ;) Vastapainoksi saat solmuttoman langan, joka tekee kahden langan liityntäkohdasta lähes näkymättömän, ehkä hieman paksumman.

Langat asetetaan kämmenelle, kumpikin omaan suuntaansa. Sitten kastellaan toinen kämmen (Tämän voi tehdä syljellä - jos uskaltaa - tai vedellä), ja sitten molempia langanpäitä hierotaan yhteen toisiaan vasten. Tee tätä niin kauan, kunnes liitos on sileä.

Kuten sanottua, tätä tekniikkaa voi myös käyttää superwash-käsiteltyyn lankaan (100% villaa). Silloin täytyy tosin huomioida, että langanpäät sulautuvat toisiinsa käsiä yhteen hieroessa.


Neulomalla yhdistäminen

Neulomalla yhdistäminen-tekniikka sopii monisäikeisiin lankoihin, eikä se luo solmuja tai tarvitse langanpäiden päättelyä. Metodi on erityisen hyvä paksumpien lankojen kanssa, joissa solmu olisi liian ilmiselvä.

Metodi on aika simppeli. Kahden langanpäät säikeet jaetaan, joten säikeiden määrä pysyy samana, kun ne neulotaan yhteen. Sanottakoon, että langassa on kuusi säiettä, jolloin langanpäät jaetaan kahteen kolmen säikeen kappaleeksi, jolloin ne voivat yhdistyä yhdeksi kuuden säikeen langaksi. Jos langassa on viisi säiettä, jaetaan lankanpäät yhteen kahden säikeen kappeleeksi, sekä toinen kolmen säikeen kappaleeksi, jolloin ne kokoontuvat viideksi säikeeksi neulottaessa yhteen.

Nyt langanpäät neulotaan yhteen. Anna langanpäiden tulla paljonkin toistensa yli, jolloin ne yhdessä luovat kuuden säikeen langan, ja neulo normaalisti. On tärkeää, että neulot vähintään 6 silmukkaa, jotta lanka ei lähde purkautumaan. Tämän jälkeen jatketaan neulomista uudella langalla. Leikkaa langanpäät nurjalla puolella parin senttimetrin pituisiksi, jotta ne eivät pilkahda oikealle puolelle. Langanpäitä ei tarvitse päätellä, mutta niitä kannattaa kiristää vähän väliä, jotta silmukoista ei tule löysiä.

Olen juuri ostanut Hobbii Bamboo Deluxe-pyöröpuikkosetin ja olen aivan ihastunut siihen! Niillä on vain niin ihana neuloa, eikä niitä malta laittaa sivuun.

Nyt kutsuin sitä tietenkin yhdistämiseksi neulomalla, mutta tahdoin kokeilla, jos se toimii myös virkatessa - ja toimiihan se! Täytyy vain muistaa, että virkatut silmukat vaativat enemmän lankaa kuin neulotut, mutta toisaalta et tarvitse niin montaa silmukkaa liitoskohdan kiristykseen.Taikasolmu – ei langanpäitä

Tämän tavan opin oikeastaan hyvältä ystävältäni, ja tätä tapaa käytän, jos tahdon yhdistää kaksi akryylilankaa, ikuisesti! Toisaalta, se ei ole ehkä maailman aloittelijaystävällisin solmu, mutta kun sen hallitsee, se on erittäin tehokas.

Aseta kaksi langanpäätä vierekkäin katsomaan samaan suuntaan, pitäen niitä peukalosi ja etusormesi välissä. Sinun tulee nähdä pieni senttimetri lankaa sormenpäidesi alta. Ota oikeanpuoleinen lanka (jos olet oikeakätinen) ja kiedo lanka peukalosi ympärille ja sormiesi välissä olevan langan ympäri – Toista kerran. 

On tärkeää, että lankaa ei kierretä. Ota lanka ja kierrä se peukalosi ja langanpäiden ympäri, jolloin langanpäät piiloutuvat peukalon alle. Vedä varovasti siitä langasta, jota et ole kiertänyt peukalosi ympäri ja katso sen muodostumista täydelliseksi solmuksi.Toivon, että tämä ‘solmut ja niiden ratkaisu’-opas saa sinut näkemään solmulliset lankakeräsi uudessa valossa, ja ratkaisemaan sen aiheuttamat kimurantit pulmat. Kerro meille, mitä tapaa suosit eniten, kun on sen aika.

Rakkain terveisin,

Eva, Hobbii

Rainbow Lace Print - Hobbii

100% Merseroitu Puuvilla

4,95 €

Neulasetti - 3 kpl - Clover

7,60 € Loppuunmyyty