Minut löytää useista Facebookin virkkausryhmistä ja selaan mielelläni myös Pinterestiä ja Instagramia inspiraation toivossa. Ei siis ihme, että minulla on yleensä aina jokin työ koukulla. Inspiraation lisäksi mukaan on tarttunut muutama näppärä niksi, joista on aina apua pattitilanteessa. 😀

Olen koonnut tähän postaukseen neljä lempivinkkiäni, joiden toivon auttavan myös muita virkkaajia 💗

1. Tee aloituskerros isommalla koukulla

Kuvittele, että olet virkkaamassa peittoa tai liinaa. Olet päässyt hyvin alkuun, mutta yhtäkkiä huomaat, että työ kiristyy toisesta päästä kaarelle, eikä muistuta enää lainkaan liinaa. Tämä johtuu siitä, että ensimmäinen kerros on virkattu liian tiukalla käsialalla. Todella ärsyttävää, mutta myös yleistä etenkin kuviota virkatessa, kun silmukat vievät normaalia enemmän tilaa. Tämä ikävä tilanne on kuitenkin vältettävissä helposti: aloituskerros virkataan joko samalla koukulla todella löyhästi, tai yksinkertaisesti isommalla koukulla. Eron huomaa välittömästi!

Onko ostoslistalla uusi tai isompi virkkuukoukku? Cloverin Soft Touch -virkkuukoukut ovat luottokoukkujani, joita voin ilomielin suositella.

Yllä olevassa kuvassa pyyhkeen aloituskerros on tehty liian tiukaksi. Apua 😱 Tilanne on silminnähden hälyttävä ja se vain pahenee virkkaamista jatkamalla, sillä työ menee vielä enemmän mutkalle. Ainoa ratkaisu on siis aloittaa alusta ja virkata ensimmäinen kerros isommalla koukulla.

2. Ympyrävirkkauksen kynnyskysymys: päättääkö kerrokset vai virkatako spiraalia?

Mietityttääkö oikean ympyrävirkkaustekniikan valinta? Useinhan se on arviointikysymys, jonka vastaus riippuu omista mieltymyksistä, mutta itse suosin tätä muistisääntöä:

1. Amigurumi (pehmolelut, eläinhahmot jne.): virkkaa spiraalina

2. Kaikki muut työt: päätä kerrokset piilosilmukalla ja aloita ketjusilmukalla

Tekniikoiden välinen selkeä ero on havainnollistettu alla olevassa kuvassa 👇


Muistisääntö ei toki päde ihan joka kerta ja molemmissa metodeissa on hyvät ja huonot puolensa. Spiraalia virkatessa kerrosten yhtymäkohtaa ei erota, mutta värinvaihto on vaikea tehdä siististi ja työstä saattaa tulla toispuoleinen. Päätettyjen kerrosten tekniikassa kerros päätetään piilosilmukalla ja uusi aloitetaan ketjusilmukalla, mikä mahdollistaa saumattomamman värinvaihdon ja siistimmät silmukkarivit, mutta kerrosten yhtymäkohta erottuu selkeästi.

Tekniikka vaikuttaa työn ulkonäköön ratkaisevasti, joten sitä on hyvä pohtia ennen työn aloittamista. Esimerkiksi tämän neulesilmukoilla virkatun korin juju on, että silmukat sijoittuvat nätisti päällekkäin. Ohjeeseen on hyvä soveltaa päätettyjä kerroksia, sillä muuten kaunis neuletta muistuttava pinta rikkoutuu.

3. Päättele langanpäät virkatessasi

Vihaako joku muukin langanpäiden päättelyä? Plääh! Itseäni kehtuuttaa ihan kohtuuttomasti, kun työ on viimein valmis, mutta vielä olisi pääteltävää monen tunnin edestä. Henkinen valmistautuminen viimeistelyurakkaan voi viedä parikin viikkoa. Eipä siis ihme, että tämä niksi kuuluu suosikkeihini: kun langanpäät päätellään saman tien, ei parsinneulan ja saksien kanssa tarvitse välttämättä tuhlata hetkeäkään 😉 Kuvassa näkyvä keltainen lanka on irtonainen langanpää, joka päätellään virkatessa seuraavasti:

Lanka vaihdetaan ja langanpäät asetellaan edellisen kerroksen silmukoiden kohdalle. Seuraava kerros virkataan niin, että langanpäät jäävät kerroksen alle piiloon. Päättely sujuu kuin itsestään, eikä työn valmistuttua tarvitse enää huolehtia langanpäistä. 😄

4. Pysy laskuissa

Tunnustan: minua ei kauheasti kiinnostaisi laskea silmukoita. Mikäli samastut tähän, voin lämpimästi suositella merkkilankaa! Lanka virkataan kiinni työhön kerroksen alussa, jolloin aloituskohtaa ei enää tarvitse arvuutella ja kerrosten kokonaismäärä on helposti tarkistettavissa. Idea on selvennetty oheisessa kuvassa:

Valkoinen merkkilanka lähtee kantapäästä ja seurailee kerroksia sukanvartta pitkin. Toinen hyödyllinen apuväline on kerroslaskuri, joka voittaa paperin ja kynän kanssa nyhräämisen mennen tullen! Olen ollut omaani todella tyytyväinen, enkä enää suostu virkkaamaan ilman sitä.

Kerroslaskurin saa tilattua kätevästi täältä.

Onnea ja menestystä tuleviin virkkausprojekteihin 💗

Rakkain terveisin

Josefine, Hobbii

Neulasetti - 3 kpl - Clover

7,60 € Loppuunmyyty

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Puuvilla

2,55 €