Tämä neuleohje tarjoaa askel-askeleelta opastuksen sinulle, joka tahtoo aloittaa ensimmäisen projektinsa. Opi kaikki materiaaleista, perustekniikoista, sekä inspiroidu projektiasi varten.


Unelmoitko neulomisen oppimisesta, mutta meinaat nielaista kahvit väärään kurkkuun kun näet neuleohjeessa liikaa lyhenteitä?

Aivan rauhassa. Kaikki voivat oppia neulomaan (kyllä, myös sinä!). Tulet oppimaan perustekniikat nopeasti, ja ennen kuin voit kissaa sanoa, saat ensimmäisen projektisi valmiiksi. Muista, että taidokkaasti neulova isoäitisi on myös opetellut silmukan tekoa.

Tahdotko oppia neulomaan? Olet saapunut oikeaan paikkaan. Tahdon auttaa sinut hyvin alkuun ensimmäisessä projektissa – Askel askeleelta.

Ota esiin lankakerä ja neulepuikot – Uusi neuleseikkailu odottaa!

Tässä julkaisussa autan sinua:

 • Valitsemaan tarvikkeet ensimmäiseen neuleprojektiisi

 • Harjoittelemaan perustekniikoita

 • Löytämään inspiraatiota aloittelijaystävällisistä neuleohjeista

Oletko valmis? Aloitetaan tarvikkeiden esittelyllä - Näitä tulet tarvitsemaan ensimmäisessä projektissasi.

Tarvikkeet: Ota neulominen hyvin haltuun

Lanka ja neulepuikot. Ne ovat pääasiassa niitä joita sinun tulee käyttää neuloessasi. Prosessin helpottamiseksi, voi olla hyvä idea hankkia hyviä apuvälineitä.

Näitä tulet tarvitsemaan:

 • Neulepuikot

 • Lanka

 • Pienet sakset

 • Mittanauha

 • Hyvä neula

 • Silmukkamerkit

Löydä tarvikkeet täältä.

Psst! Katso näitä hauskoja unicorn-saksia ja näitä silmukkamerkkejä, jotka takuulla taikovat hymyn huulillesi.

Valitse oikeanlainen lanka

Lankoja on suuri valikoima, eri materiaaleissa, paksuuksissa ja pituuksissa. Aloittelija voi kokea sen ylitsepääsemättömältä (usko meitä, olemme kaikki sen kokeneet), mutta se ei ole niin vaikeaa miltä se voi vaikuttaa ensisilmäyksellä.

Löydä langan tiedot vyötteestä. Kun ostat lankakerän, sitä ympäröi leveä paperi. Tätä kutsutaan vyötteeksi, ja se antaa langasta kaiken tarvittavan tiedon, jotta saat aikaan haluamasi tuloksen.

Hyvä tietää langasta

 • Sisältö kertoo sinulle mistä lanka koostuu. Lankoja on saatavilla monessa materiaaleissa, sekä monet langat ovat kahden tai useamman materiaalin sekoituksia. Suosituimpien lankojen joukkoon kuuluu mm. Puuvilla, villa, alpakka, mohair ja akryyli.
 • Väri ja erän numero ilmoittavat langan värin, sekä erän, josta lanka on peräisin. Kun ostat lankaa projektiasi varten, tämä on tärkeä huomioida, ettei langan väri vaihtele ja vaikuta näkyvästi lopputulokseen.
 • Paino ilmoittaa kerän painon grammoina, kun taas pituus ilmoittaa kerässä olevan langan pituuden metreinä. Nämä tiedot ovat tärkeitä, kun lasket projektiisi tarvittavaa lankamäärää.
 • Suositeltu puikkojen koko on ohjeessa suositeltava koko tai paksuus tiettyä lankaa neuloessa, jotta saat aikaan tasaisen lopputuloksen.
 • Neuletiheys on tärkeä tieto, ja se varmistaa että lopullisesta työstä tulee halutun kokoinen. Neuletiheys mitataan 10 x 10 cm alueella neuleellasi. Silmukoiden määrä ilmoitetaan vaakasuorassa linjassa ja kerrosten määrä pystysuorassa. Jos vyötteessä lukee esim. 10 x 10 = 22 s x 27 krs, se tarkoittaa että tiheys on 22 silmukkaa 10 cm leveydeltä, sekä 27 kerrosta 10 cm pituudelta.
 • Pesuohje kertoo kuinka sinun tulee pestä lanka.

Lisäksi jotkut vyötteet verkkokaupassamme ilmottavat lisäksi, mihin lankaryhmään lanka kuuluu. Lankaryhmällä tarkoitetaan englanninkielisiä lankakategorioita, joita on seitsemän. Kategoriat on numeroitu 0-6, sekä ne ilmoittavat langan paksuuden.


Tässä on kuva Amigo XL-akryylilankamme vyötteestä.

Noh, miten valitset langan ensimmäistä projektiasi varten?

Jos olet innokas aloittamaan, on hyvä idea löytää sopiva ohje keskipaksulla tai paksulla langalla, jonka avulla projektisi tulee nopeasti valmiiksi. Amigo XL tai Snowstorm voisivat olla hyviä aloituslankoja.

Vinkki! On hyvä idea valita vaalea tai värikäs lanka, joista erottaa silmukat helpommin

Valitse oikeat neulepuikot

Neulepuikkoja on saatavilla monenlaisia. Tulet pian huomaamaan, että on olemassa puseropuikkoja, pyöröpuikkoja ja sukkapuikkoja, ja jokainen niistä sopii eri tarkoituksiin.

Pyöröpuikot ovat hyvä valinta ensimmäiseen projektiin. Se koostuu lyhyestä puikkoparista, jotka on yhdistetty sopivan pituisella kaapelilla. Pyöröpuikoilla - kuten nimi kertoo - on helppo neuloa ympyrässä (esim. myssy), mutta voit takuulla neuloa edestakaisin (esim. tiskirätti).

Neulepuikkoja on saatavilla eri materiaaleissa, kuten metallisena, muovisena, puisena ja bambumateriaalissa. Materiaalin valinta on osittain makuasia, mutta sillä on vaikutusta neulomiseesi. Erittäin sileitä lankoja (esim. puuvillaa ja tencel-lankaa) voi huoletta neuloa puu- tai muovipuikoilla, kun taas ei niin sileät langat (esim. akryyli) liikkuu sukkelammin metallipuikoilla.

Tee neuletilkku - ja vältä liian tiukasti tai löysästi neulomista

Kaikki meistä neulovat eri tavoin, ja siksi on hyvä idea tehdä koetilkku ennen projektin aloitusta.

Koetilkkusi kertoo neuletiheydestäsi, sekä saat selville, tuleeko valmiista työstä oikean kokoinen. Kaikkien niiden aherrettujen tuntien jälkeen olisi NIIN kova pettymys, jos puserosi olisi liian pieni!

Tämän vuoksi sinun täytyy aina tehdä koetilkku ennen uuden projektin aloitusta. Koetilkku antaa sinulle myös idean langan menekistä, jotta voit ostaa tarpeeksi lankaa koko projektia varten.

Mitä teet jos neuletiheys on liian tiukka tai löysä?

Kun olet luonut koetilkkusi, mittaa neuletiheytesi 10 x 10 cm alueelta. Jos sinulla on vähemmän silmukoita mitä vyötteessä tai ohjeessa lukee, on neuleesi löysää. Jos silmukoita on alueella enemmän, kertoo se tiukasta neuleesta.

Jos neulot löysästi, voit vaihtaa puikkojasi kokoa pienempään, jotta onnistut neuletiheyden määrittämisessä. Vaihda puikkojen koko suurempaan jos neulot liian tiukasti. Nyt olet valmis aloittamaan, jihuu!

Opi neulomaan

Jihuu, nyt olemme päässeet matkan hauskaan osioon. Nyt on aika oppia neulomaan!

Tässä on 4 perustekniikkaa, joita tulet neuloessa käyttämään:

 1. Silmukoiden luominen
 2. Oikein neulominen
 3. Nurin neulominen
 4. Päätteleminen

“Onko se niin simppeliä?”, ehkä ajattelet. Kyllä, itse asiassa on! Opi nämä neljä tekniikkaa ja olet valmis neulomaan omia projekteja.

Huomioi, että eri tekniikoita voi toteuttaa monella eri tavalla. Valitse oma tapasi joka sopii parhaiten sinulle.

Aloitetaan projektin aloittamisesta: Silmukoiden luomisesta.

Näin luot silmukoita

Yläpuolen videon avulla opit luomaan silmukoita.

Videovinkki! Tiesitkö, että kaikissa YouTube-videoissamme on suomenkieliset tekstitykset? Klikkaa vain “Settings”-nappia (pientä hammaspyörää videon alla ⚙) ja sen jälkeen “Subtitles”, jossa voit vaihtaa tekstitysten kielen. Voit myös säätää videon nopeutta, jos tahdot nähdä tekniikan hitaammin.

Näin vaihdat tekstitysten kielen.

Monet aloittavat luomalla lenkin, kun he luovat silmukoita. Se luo kuitenkin solmun, jonka voit välttää tekniikalla, jonka näytämme videolla. Lisäksi saat aikaan pyöristetyn ja pehmeämmän reunan.

Näin luot silmukoita

 1. Vasen käsi: Pidä lankaa peukalon ja etusormen välissä.
 2. Oikea käsi: Kiedo lanka neulepuikolle, jotta lanka on “ristissä” puikon yllä, pidä siitä kiinni.
 3. Vie puikko peukalolla olevan ensimmäisen langan alta, sekä etusormella olevan ensimmäisen langan yli.
 4. Tuo lanka takaisin peukalolla olevan lenkin läpi.
 5. Kiristä varovasti. Älä tee silmukoista liian tiukkoja.
 6. Toista kunnes olet luonut kaikki silmukat.

Muista luoda silmukkasi löysästi

On helpompaa neuloa ensimmäiset kerrokset jos neulot löysästi. Olet ehkä kuullut vinkistä, jonka mukaan voit tehdä silmukoistasi löysempiä käyttämällä kahta puikkoa yhden sijaan. Tämä tekee itse asiassa silmukoistasi pidempiä ja huolimattomamman näköisiä.

Voit sen sijaan asettaa sormen edellisen silmukan ja parhaillaan neulomasi silmukan väliin. Näin saat aikaan kauniin tasaisia ja löysiä silmukoita reunukseen.

Vinkki! Kun aloitat suuren projektin, jossa on monia silmukoita, voi olla vaikeaa pysyä kartalla silmukoiden määrästä. Käytä silmukkamerkkejä silmukoiden laskemiseen, kun luot niitä. Aseta silmukka esim. Joka 20. silmukkaan. Voit asettaa silmukkamerkin puikolle tai suoraan silmukkaan.

Näin neulot silmukoita oikein (o)

Oikeat silmukat, lyhenteeltään o, ovat ylivoimaisesti kaikkein käytetyimpiä silmukoita. Opi neulomaan silmukoita oikein yläpuolen videon avulla. Älä luovuta, jos silmukat eivät liu’u puikoilla vielä niin näppärästi. Mitä enemmän teet toistoja, sitä sulavammin tulet neulomaan. On hyvä idea aloittaa helpoilla projekteilla, joiden avulla saat perustekniikat kuntoon. Voit esimerkiksi harjoitella oikeita silmukoita neulomalla tiskirätin.

Oikea silmukka: Tee näin

 1. Vie oikea puikko vasemmalla puikolla olevan silmukan etuosan läpi.
 2. Vie oikea puikko langan ympäri.
 3. Vedä lenkki silmukan läpi.
 4. Nosta silmukka vasemmalle puikolle.

Näin neulot nurjia silmukoita (n)

Seuraava perustekniikka, joka sinun tulee hallita, on nurja silmukka (n). Nurjat silmukat voivat ensi silmäyksellä vaikuttaa oikeita silmukoita haastavammilta, mutta harjoitus tekee mestarin. Näe kuinka neulotaan nurjia silmukoita seuraamalla yläpuolen videota.

Nurja silmukka: Tee näin

 1. Tuo lanka työn eteen.
 2. Vie oikea puikko takaa vasemmalla puikolla olevan ensimmäisen silmukan läpi.
 3. Nappaa lanka oikean puikon kärjellä ja tuo se silmukan läpi.
 4. Anna silmukan liukua vasemmalta puikolta oikealle.

Eikö isoäitisi ole opettanut sinua neulomaan nurjia silmukoita? On olemassa monia tapoja neuloa nurjia silmukoita. Ne ovat kaikki yhtä hyviä, joten valitse tekniikoista se, joka sopii parhaiten sinulle. Tahdon korostaa tätä, sillä se on mielestäni helppo ja mahdollinen tavoite aloittelijalle.

Hyvä! Nyt osaat neuloa oikeita- ja nurjia silmukoita. Tämä tarkoittaa sitä, että voit heittäytyä monien neuletekniikoiden pariin, jotka koostuvat oikean ja nurjan yhdistelmästä. Niitä ovat muun muassa sileä neule, joustinneule ja helmineule.

Näin päättelet projektin

Olet saapunut neuleseikkailusi viimeiseen osioon. Sinun tulee päätellä projektisi. Katso kuinka päättelet projektisi seuraamalla yläpuolen videota.

Näin päättelet projektisi

 1. Aloita neulomalla kaksi oikeaa silmukkaa.
 2. Vie ensimmäinen silmukka toisen yli, jotta sinulla on yksi silmukka jäljellä oikealla puikolla.
 3. Neulo seuraava silmukka ja vie uloin maski tämän yli. Jatka kunnes olet neulonut kaikki silmukat vasemmalle puikolle ja sinulla on yksi silmukka jäljellä oikealla puikolla.
 4. Katkaise lanka ja vie lanka viimeisen silmukan läpi.

Hurraa, nyt osaat neuloa!

Onnittelut! Onpa hienoa! Nyt olet pesunkestävä neuloja.

Olet oppinut neulomisen perustekniikat, tämä on juhlan aihe. Mitäs jos aloitetaan ensimmäinen projekti?


Aloittelijaystävälliset neuleohjeet

Nyt on aika heittäytyä kaikkein ensimmäisen neuleohjeen pariin.

Voi olla hyvä idea aloittaa pienemmällä projektilla, kuten esim. Tiskirätillä, hiusdonitsilla, myssyllä tai kaulahuivilla. Meillä on suuri määrä ohjeita, joiden pariin voi heittäytyä vasta-alkajakin.

Näe suuri neuleohjeidemme valikoima täältä.

Neulo tiskirätti

Voit harjoitella neuletekniikoita neulomalla tiskirätin. Tässä puhuu kokemus. Se on erittäin hyvä tapa oppia perustekniikat oman tahdin mukaan.

Kokeile itse vapaalla kädellä tai seuraa neuleohjetta. Tärkeintä on, että aloitat neulomaan, etkä pelkää virheiden tekoa.

Puuvillalankamme Rainbow Cotton 8/4 on hyvä tiskirättien neulomiseen, kun taas voit käyttää saman langan paksumpaa versiota, Rainbow Cotton 8/8, patalappujen neulomiseen.Neulo hiusdonitsi

Toinen neuleohje aloittelijalle on hiusdonitsi. Voit joko neuloa neliön muotoisen osion sileällä neuleella tai pyörönä pyöröpuikoilla. Kun se on valmis, ompele tai virkkaa tekeleesi hiuslenkin ympärille - Näin sinulla on hieno hiuskoriste!

Jos tunnet olosi turvallisemmaksi konkreettisen oppaan avulla, on Party Scrunchie-ohjeemme yksi monista mahdollisuuksista. Muista toki, että ohjeessa käytettävä Diablo-lanka on erittäin ohutta, joten sinun tulee ensiksi esitellä ohuet puikot mukavuusalueellesi.


Ilmainen

Party Scrunchie - hiusdonitsi

Tuo arkeesi kimalletta tällä juhlallisella hiusdonitsilla

Katso ohje tästä

Ilmainen

Everyday Glitter - Scrunchie

Tuo arkeesi jotain säihkyvää

Katso ohje tästä
Neulo myssy

Tahdotko neuloa myssyn tai otsapannan? Yksi ensimmäisestä neuleohjeista, joiden mukaan yritin neuloa, oli myssyn ohje. Voin kertoa, olin sen valmiiksi saadessani erittäin ylpeä!

Voit esimerkiksi heittäytyä Forst-Myssyn tai Ydun-Myssyn pariin. Molemmat myssyt neulotaan ihanan lämpimästä Tweed Delight-villasekoituksestamme.

Oletko tehnyt virheen?

On aivan normaalia tehdä virheitä neuloessa. Jopa kaikkein kokeneimmat ja intohimoisimmat neulojat hukkaavat joskus silmukoita tai tekevät laskuvirheitä projekteissaan.

On myös aivan normaalia, jos joskus tahdot heittää koko työn ulos ikkunasta. Hengitä näin syvään ja pidä tauko 😊

Jos vahinko sattuu, apua on saatavilla! Voit löytää paljon apua Googlen ja Youtuben avulla. Youtube-kanavallamme voit löytää lisää tekniikoita ja inspiroitua seuraavaa projektia varten.

Oletko valmis? Näytä projektisi meille 🎉

Oletko saanut kaikkein ensimmäisen projektisi valmiiksi - vai oletko jo aloittanut toisen, kolmannen tai neljännen projektin?

Tahdomme niin nähdä tiskirättisi, myssysi tai puserosi, josta aivan varmasti (ja hyvästä syystä) olet erittäin ylpeä.

Oletko neulonut ohjeidemme mukaan?

Jaa kuva projektistasi nettisivuillemme ❤ Löydä se ohje jonka avulla neuloit ja lataa kuvasi “Kuvagalleriaan”. Muista myös kirjoittaa arvio ohjeesta.

Mukavaa neulomisen riemua!

Rakkaita terveisiä täältä ❤️