Intarsia on hyödyllinen tekniikka kun tahdot käyttää muutamaa väriä samaan aikaan luodaksesi suuren kuvion sileällä neuleella. Tässä blogijulkaisussa opit tekniikan jotta voit alkaa neulomaan kaikenlaisia kauniita ja väriä vaihtavia kuvioita diagrammin mukaan.


Nyt on aika kurkistaa neulomistekniikan pariin joka - jos voin olla aivan rehellinen - kuulosti monimutkaiselta ja vieraalta, nimittäin intarsia.

Tekniikalla luodaan värikuvioita sileällä neuleella vaihtamalla eri värisiä lankoja työssä.

Kuulostaako vaikealta? Ennen kuin otsasi hikoaa ja pulssisi nousee, tahdon kertoa jotain: Intarsia ei ole vaikea tekniikka, vaikka se siltä kuulostaakin. Tahdon itse asiassa taata että tulet ymmärtämään tekniikan aika nopeasti kunhan saat hieman harjoitusta. Parasta on se että kun hallitset perusasiat, voit päästää mielikuvituksesi valloilleen ja luoda miltei rajattoman määrän kaikenlaisia hauskoja kuvioita.

Odota innolla! 😍

Tässä blogijulkaisussa saat vastauksen mm. Näihin kysymyksiin:

 • Mitä on intarsia?
 • Kuinka neulot intarsia-tekniikalla? (video-opas)
 • Intarsia- vai neulominen kahdella värillä - Kumpaa tekniikkaa minun kannattaa käyttää?
 • Mitä intarsia-tekniikalla voi neuloa?

Ensiksi tahdon selittää miksi intarsia on niin kätevä tekniikka.


👆 Tämä ‘Sheepy’ Pusero on neulottu intarsia-tekniikalla. Löydä ilmainen ohje täältä.

Mitä on intarsia?

Intarsia on väritekniikka jota voit käyttää kun työstät kahta tai useampaa väriä värikuvion luomiseen sileällä neuleella.

Tekniikka on erityinen siitä, että - päinvastoin kuin muut väritekniikat - intarsialla työstetään vain yhtä väriä kerrallaan. Muut värit kulkevat projektisi mukana löysänä niin kauan kun tahdot vaihtaa väriä.

Sinun tulee neuloa ennalta määritelty kuvio eri väreillä - Siksi intarsia-tekniikka vaatii hyvän suunnitelman. Neulediagrammi on välttämätön ja se usein on osa valitsemaasi ohjetta.

Psst! Neulediagrammin neliöt luetaan neulesuunnan mukaan. Esimerkiksi: Jos luet oikealta vasemmalle, olet oikealla puolella. Jos luet vasemmalta oikealle, olet nurjalla puolella. Aloita alimmasta oikeasta kulmasta.

Kun neulot intarsia-tekniikalla, tulee sinun opiskella diagrammi kunnolla. Kiinnitä huomiota kuinka montaa väriä tarvitset seuraavaan kerrokseen ja käytätkö jotain väreistä useamman kerran. Joka kerta kun vaihdat väriä intarsia-tekniikassa, tulee sinun käyttää uutta erillistä lankakerää.


👆 Tältä voi näyttää neulediagrammi. Kokeile seurata riviä sormella ja selvitä kuinka monta kertaa sinun tulee vaihtaa väriä.

Vinkki: Luo pienempiä lankaeriä käyttämällä lankapuolaa

Voit keriä lankakeriä pienemmiksi keriksi - Yksi joka väriä. Voit käyttää lankapuolaa tähän tarkoitukseen. Lankapuola on nerokas apuväline kun neulot monella värillä yhtä aikaa. Kiedo siihen kaikki värit tai enemmän samaa väriä. Voit ostaa kuuden lankapuolan setin täältä.

Video-opas: Näin neulot intarsia-tekniikalla

Tällä videolla opit miten neulotaan intarsia-tekniikalla:


Näin vaihdat väriä ilman reikien syntymistä

Kun neulot intarsia-tekniikalla, tulee sinun varoa reikien syntymistä kun vaihdat väriä. Kiedo kaksi lankaa limittäin toistensa kanssa. Näin “lukitset” langanpäät ja saat aikaan helpon värinvaihdon.

Näin lisäät uuden värin oikealla puolella

 1. Aseta uuden värinen lanka niin, että langanpää on työn oikealla puolella kun taas lankakeräsi on nurjalla puolella.
 2. Pidä vanhaa ja uutta väriä vasemmassa kädessäsi ja aseta vanha väri uuden ylle.
 3. Neulo uudella värillä.


👆 Oikea puoli: Aseta uuden värin langanpää projektin oikealle puolelle. Aseta vanha väri uuden yli - Jatka neulomista uudella värillä.

Kun on aika lisätä uusi lanka ja neulot nurjalla puolella, tulee sinun toimia samalla tavalla. Asera langanpää oikealle puolelle joka on työstetyn puolesi kääntöpuoli. Kiedo kaksi väriä aserramalla vanha väri uuden ylle ja jatka neulomista.

Psst! Älä huolehdi langanpäistä oikealla puolella. Tuo langanpäät nurjalle puolelle kun on päättelyn aika 😉

Näin vaihdat kahden värin välillä nurjalla puolella

 1. Tuo vanha väri työn eteen (nurjalla puolella).
 2. Nappaa uusi väri joka roikkuu löysästi työstä ja aseta se vanhan langan ylle.
 3. Jatka neulomista uudella värillä.


👆 Nurja puoli: Vaihda väriä tuomalla uusi väri projektin oikealle puolelle.

Näin vaihdat värejä oikealla puolella

 1. Aseta uusi väri vanhan ylle jotta värit kietoutuvat yhteen (nurja puoli).
 2. Jatka neulomista uudella värillä.
Vinkki: Muista työstön aikana kiristää roikkuvia lankoja hieman jotta neuleestasi tulee yhtenäinen.


👆Oikea puoli: Kiedo kaksi väriä toistensa ympärille.

“Lukitse” lanka työstön aikana kun siirrät sitä

Kun neulot intarsia-tekniikalla, on hyvä idea olla askeleen edellä. Tarkista aina etukäteen mitä värejä tulet käyttämään seuraavalla kerroksella.

Voi olla että tulet siirtämään langan nurjalle puolelle, riippuen mitä värejä tullaan tarvitsemaan seuraavalla kerroksella. Tunnistat varmasti tämän muista värineulomistekniikoista.

Jos sinun tulee siirtää yhtä väriä kauaksi monien silmukoiden yli, on sinun “lukittava” lanka työn nurjalle puolelle. Teet sen - aivan kuin yleisesti intarsia-tekniikkaan kuuluu - kietomalla langat toistensa ympäri nurjalla puolella ja jatkat neulomista eteenpäin. Näin vältät ärsyttävät, pitkät langat nurjalla puolella. Lukitse lanka joka 3.-4. Silmukan kohdalla.

Intarsia- vai kahdella värillä neulominen - Kumpaa tekniikkaa minun kannattaa käyttää?

Ehkä tunnet jo kahdella värillä neulomisen ja mietit tämän tekniikan käyttämistä värinvaihtojesi luomiseen. Voit periaatteessa käyttää sitä, mutta tekniikassa on niin hyviä ja kuin huonoja puolia.

Kahdella värillä neulominen on parempi, jos värinvaihdot ovat usein toistuvia

Kahdella värillä neulomista käytetään mm. Fair Isle-tekniikassa. Se on tekniikka jossa työstät kahta väriä ja vaihdat väriä usein kaikenlaisten kuvioiden luomiseksi.

Työstät kahta väriä samanaikaisesti jossa se lanka jota et käytä, viedään projektin takapuolelle. Kun vaihdat väriä usein, on hyvä idea kantaa molempia värejä mukana jotta molemmat ovat käytettävissäsi koko työn ajan.

Kahdella värillä neulominen ei toimi kahta useammalla värillä, sillä projektista voi nopeasti tulla paksu ja tiheä. Jos neulot esim. puseron, voit riskeerata että siitä tulee erittäin tönkkö ja lämmin.

Tekniikka ei myöskään ole armollinen suurille tauoille värinvaihtojen välillä. Päädyt vain tuhlaamaan lankaa taka-alalla roikkuvien käyttämättömien värien vuoksi. On paljon hauskempaa käyttää tämä ylimääräinen lanka johonkin toiseen projektiin, eikö?

Yksi eroavaisuus näiden kahden tekniikan välillä on se, että kahdella värillä neulominen tapahtuu ympyrässä, kun taas intarsia neulotaan edestakaisin.

👆 Kun käytät intarsia-tekniikkaa, värinvaihdot tulevat näyttämään tältä nurjalla puolella.

Säästä lankaa intarsia-tekniikalla

Intarsia-tekniikalla neuloessa työstät vain yhtä lankaa kerrallaan. Tämä tarkoittaa että käytät vähemmän lankaa ja saat aikaan ilmavan ja kevyen tuloksen.

Intarsia on tässä tapauksessa oivallinen valinta, jos neulot suurta kuviota sileällä neuleella, jossa on enemmän kuin kahta väriä ja siinä tapauksessa pitkä matka värinvaihtojen välillä.

Mitä voin neuloa intarsia-tekniikalla?

Olen koonnut ohjeitamme joissa on kauniit kuviot jotka voit neuloa intarsia-tekniikalla.

Ilmaisia intarsia-ohjeita: