Onko sinun koskaan tehnyt mieli värjätä lankaa itse? Sen voit tehdä helposti - Aurinkovärjäyksen avulla! Siihen tarvitaan joitain helppoja tekniikoita, auringonvaloa ja hieman kärsivällisyyttä.


Aurinkovärjäys on tekniikka, jossa käytät aurinkoa lämmön lähteenä tuomaan väriä lankaan. Sen sijaan, että seisoisit lämpimällä vedellä täytetyn kattilan yllä, voit antaa langan ja väriaineiden olla auringossa muutaman viikon ajan värjätäksesi ne. Värit saa luonnon materiaaleista, eli kaikesta luonnossa olevasta, kuten kukista, kasveista, hedelmistä ja vihanneksista 🍏

Prosessi on hitaampi, mutta se antaa kauniita tuloksia. Siinä on myös jotain erityistä, kun voit itse luoda värit luonnon ainesosista, ja valvoa prosessia, jossa vesi ja lanka hitaasti vaihtaa väriä 🌈

Olen itse kokeillut aurinkovärjäystä ja olen aivan koukussa siihen. Ensimmäinen aurinkovärjäykseni antoi langalleni mitä kauneimman vaaleanruskean sävyn, enkä malta odottaa sen käyttämistä 🤎

Näitä tarvitset:

Suuren lasipurkin, jossa on kansi

On tärkeää, että purkissa on tilaa langalle ja kaikille ainesosille. Mitä ahtaampaa purkissa on, sitä vähemmän väri pääsee jakaantumaan, näin väri keskittyy vain tietylle alueelle. Molemmat ovat aivan hyviä, tässä tekniikassa ei ole oikeaa tai väärää. Käytän itse 5 litran kannellista lasipurkkia.

Värien ainesosat

Tässä voit päästää mielikuvituksesi valloilleen. Voit itse kulkea luonnossa ja poimia kukkia, lehtiä, kasveja, marjoja yms. 🍓 Voit myös sukeltaa vihannesosastolle hedelmien ja vihannesten perään, kuten punakaalin, sipulinkuorien, tai mitä nyt löydätkään 🧅 Ainesosat, kuten kahvi. Teelehdet ja pavut voivat tuoda hienoja sävyjä ☕ Jos vihanneslaatikot ovat tyhjiä ja luontokin on kaukana, voit myös ostaa materiaaleja netistä. Tyypillisesti voit löytää monia jännittäviä värimateriaaleja luonnontuotekaupoista. 

Voit pääasiassa käyttää kaikkea, jossa on väriä. Sinun tulee kuitenkin huomioida, että ainesosiesi väri ei joissain tapauksissa tuota samanlaista tulosta langan väriin. Avokadon kivet ja kuoret voivat esim. Antaa vaaleanpunaisen värin 🥑

On myös tärkeää huomioida, että luonnonaineilla saavutettavat värit ovat hyvin rajallisia. Monet ainesosat antavat keltaisen, ruskean, vihreän ja punaisen sävyjä. On myös mahdotonta taata tiettyjen sävyjen syntyä. Jotkut tietyt kasvi- ja puulajit voivat antaa jännittäviä tuloksia, kuten sinipuu, joka antaa sinisen ja violetin sävyjä 💙

Aurinkovärjäys on luonnollinen prosessi, joten sitä kannattaa vain koittaa. Se tuottaa myös jännitystä, koska lopullista tulosta ei tiedä etukäteen.


VINKKI: On erittäin vaikeaa luoda värejä uudelleen samalla tavalla, ja esimerkiksi yrittää värjätä muita lankakeriä samanlaiseksi aurinkovärjäyksellä. Muista siksi värjätä tarpeeksi lankaa samassa tai eri lasipurkeissa, jotta sinulla on tarpeeksi neule/virkkausprojektiisi 🧶


Lanka

Tässä sinulla on jälleen paljon valinnanvaraa. Luonnolliset kuidut, kuten puuvilla, villa, bambu ja silkki toimivat parhaiten, sillä ne imevät parhaiten väriä 🐑 Synteettisten kuitujen, kuten akryylin ja polyesterin kanssa se on hieman vaikeampaa.

Jos valitset langan, joka koostuu 100% synteettisistä kuiduista, voi olla että se ei ime tarpeeksi väriä. Tahdon tämän vuoksi aina suositella valittavaksi langan, jossa on vähintään 50% luonnollisia kuituja.

Muista että langan omalla värillä on myös vaikutuksensa aurinkovärjäyksen tulokseen. Olen esimerkiksi värjännyt kellokanervalla luonnollisen väristä lankaa, joka antaa keltaisen värin. Jos värjäät kellokanervalla harmaata lankaa, antaa se vihertävän värin.

Puretusaine

Varmistaaksesi väriaineiden tarttumisen lankaan ja pesussa keston, tulee sinun käyttää puretusainetta kuten esim. Alunaa. Alunaa saa useimmista apteekeista ja sitä on helppo käyttää. Sinun tulee käyttää n. 20 grammaa alunaa per 100 grammaa lankaa.

Auringonvalo

Aurinkovärjäys on saanut nimensä syystä - Siihen tarvitaan aurinkoa! Ei ole sanottua, etteikö se onnistuisi vaikka joinain päivinä aurinko piilottelisi pilvessä, mutta lasi on lämmitettävä prosessin aikana.

Aseta lasipurkki sinne, jossa se saa eniten valoa ja lämpöä, esim. Kasvihuoneeseen tai ikkunalaudalle. Lasin tulee olla auringossa 3 viikkoa - Minun on ollut ulkona 3 viikkoa ja imenyt lämpöä.


Näin toimit:

Kun olet kerännyt kaikki ainesosat, on aika ryhtyä toimeen! 

Ensiksi valmistelet langan. Varmistaaksesi että väriaine ylettyy langan joka kolkkaan, on lanka oltava vyyhtinä. Voit tehdä tämän itsellesi helpoksi ja ostaa langan valmiiksi vyyhditettynä. Hobbiilla voit esim. Hankkia Unicorn Solid-langan värissä Cream (01), joka on valmiiksi vyyhtinä. 

Vaihtoehtoisesti voit itse tehdä langasta vyyhdin esim. Kietomalla langan tuolin selkänojan ympärille tai käyttämällä vyyhdinpuita. Jotta lankaan ei synny solmuja, sido vyyhti pienillä langanpätkillä vyyhdin eri kohdista. Voit myös solmia lankaan pidemmän langanpään, jotta se on helppo vetää ulos lasipurkista, kun värjäysprosessi on valmis.

Nyt lanka asetetaan likoamaan, jotta se on läpimärkä ennen lasipurkkiin asettamista. Kun lanka likoaa. Voit valmistella aluna-sekoituksen ja kaataa sen astiaan, jossa on lämmintä vettä. Se tulee sekoittaa veteen kokonaan niin, että aine ei ole enää näkyvissä 👀

Tämän jälkeen asetat kaikki ainesosasi lasipurkkiin. Aloita asettamalla yksi vyyhdin pää lasin pohjalle. Aseta sen jälkeen hieman värjäysmateriaalia vyyhdin päälle ja taita vyyhti kaksinkerroin niin, että lanka asettuu lasin pohjalle. Aseta lisää väriainetta purkkiin ja aseta loput vyyhdistä ja värjäysaineista purkkiin. Näin lanka ja väriaine ovat kerroksittain, ja langan kaikki osat ovat lähellä väriaineita. Päätät itse, kuinka sekoitat materiaalit ja kuinka paljon laitat niitä lasipurkkiin - Näin voit tutkia ja kokeilla värjäystä.

Voit asettaa väriaineita lasin reunaan - Se tekee koko odotusajasta hauskempaa, kun voit nähdä kun kauniit materiaalit jakavat värin kauniisti ✨

Viimeiseksi, kaada aluna-sekoitus lasiin ja täytä lämpimällä vedellä, jotta se peittää kaikki materiaalit purkin kaulaan saakka.

Sulje purkin kansi ja aseta se aurinkoon. Parin viikon aikana sinun tulee vain tarkistaa prosessia ja avata kansi silloin tällöin. Prosessi voi käydä hieman ja luoda purkkiin painetta.

On tärkeää että lanka peittyy vedestä. Jos vesi haihtuu, on se täytettävä uudelleen lämpimällä vedellä.
VINKKI: Voi olla sotkuista avata värjätyt langat ulos lasipurkista, siksi on hyvä idea tehdä se ulkona tai kylpyhuoneessa.


Kolmen viikon auringossa olon jälkeen lanka otetaan ulos purkista. Huuhtele se vesiämpärissä ja yritä huuhtoa materiaalit langasta.

Jos on vaikeaa saada värimateriaalit pois langasta, voit antaa langan kuivua ensiksi. Kuivasin lankani ripustamalla ne luudanvarteen varjoon. Kun lanka oli kuivunut, ravistin suurimman osan vain pois.


Muista olla varovainen, sillä lanka voi mennä solmuun jos sitä käsittelee varomattomasti.

Viimeiseksi laitoin langan pesupussiin ja pesin sen villaohjelmalla ja villasaippualla, ennen kuin asetin sen jälleen kuivumaan. On tärkeää että lanka on täysin kuiva ennen sen kerimistä, jotta se ei homehdu.

Tadaa - kaunis aurinkovärjätty lanka 🤩

Tässä näet ensimmäuisen aurinkovärjäykseni tuloksen👇 Käytin lampaanvilla- ja silkki-mohair-lankoja. Värjäsin molemmat langat murskatulla jalopähkinällä ja värimataralla - Käytin lampaanvillaan myös hieman kellokanervaa 🌿


Viimeisimpään aurinkovärjäykseeni käytin Unicorn Solid-lankaa joka lasissa. Yksi on värjätty kellokanervalla, joka antaa kauniin keltaisen sävyn, sekä toiset jalopähkinällä ja värimataralla. Voit nähdä tulokset alapuolella👇 


Minulla on monia projekteja mielessäni, ja olen osanut laventelinkukkia, hibiskusta, ohdaketta, nummikuismaa ja kultapiiskua. Mitähän värejä sieltä ilmestyykään?


Lämpimin aurinkoterveisin 

Mette


 

Unicorn Solid - Hobbii

75% Merinovilla, 25% Polyamidi

20,00 €
SÄÄSTÄ 39%

Baby Cotton Organic - Hobbii

100% Egyptiläinen Puuvilla

3,00 €  4,95 €

Super Kid Silk - Mayflower

76% Mohair 24% Silkki

8,90 €