Superwash-villalanka on käsitelty niin että langan voi pestä pesukoneessa ilman sen kutistumista tai huovuttumista. Tässä blogijulkaisussa voit lukea superwash-käsittelyn hyvistä puolista ja saada vinkkejä neulottujen puseroiden ja virkattujen vilttien hoitoon.


Oletko aina miettinyt mitä se tarkoittaa kun villalanka on superwash-käsitelty?

Luonnollinen villalanka ei siedä korkeita lämpötiloja ja sen seurauksena se reagoi kutistumalla ja huovuttumalla pesukoneessa.

Olen varma että tästä tilanteesta neulojat ja virkkaajat eivät tahdo löytää itseään. On sydäntä särkevää nostaa verta, hikeä ja kyyneliä vaatinut villapaita koneesta ja huomata että se on kutistunut kaksi kokoa!

Jos neulot tai virkkaat projektisi superwash-langalla, voit välttää tämän kauhun - Superwash-villassa on lisäksi monia hyviä puolia joista tahdon kertoa tässä blogijulkaisussa.

Aloitetaan katsomalla mitä käsittely tavallisesta villasta superwash-villaksi oikeastaan sisältää.

Tahdotko vain tietää kuinka sinun tulee pestä lankasi? Hyppää siihen suoraan täältä.


👆 Friends Extra Fine Merino on superwash-lanka joka on erittäin kätevä kaikenlaisissa projekteissa. Sen voi pestä pesukoneessa 30°C-asteessa. Löydä se täältä.

Mitä on superwash-villa?

Superwash-villan pääominaisuus on jo nimessä: Superwash on tapa käsitellä villalankaa niin että sitä voi pestä pesukoneessa ilman ongelmia.

Villa on luonnollinen proteiinikuitu joka koostuu monista pienistä tiheistä suomuista. Nämä suomut eivät kestä lämpöä tai äkillistä lämpötilan vaihtumista. Jos peset villaa korkeissa lämpötiloissa, villakuidun suomut avautuvat ja kiinnittyvät toisiinsa - Seurauksena on villan huovuttuminen.

Superwash-käsittelyssä langan suomut poistetaan ja kuidut päällystetään polymeerikerroksella joka suojelee lankaa korkeilta lämpötiloilta.

Poly-mikä? Polymeeri on haitaton muoviaine jota käytetään vaatteissa. Monissa vaatteistasi on mitä luultavimmin polymeeria 😉

Langan vyötteestä selviää onko se superwash-käsitelty vai ei.

👆 Superwash-lankojemme joukosta löydät lankoja kuten Friends Extra Fine Merino, Unicorn Solid ja Silly Socks.

Tiesitkö … että voit käyttää villan ominaisuuksia hyväksesi? Voit esim. Heittäytyä huovutuksen pariin ja luoda koreja, laukkuja ja töppösiä. Näe esim. nämä ihanat huovutetut töppöset 💜

Katsotaanpas kuinka parhaiten pidät huolta superwash-villasta tehdyistä projekteista.

Näin pidät huolta superwash-langasta

Superwash-villaa voi pestä pesukoneessa. Siksi on kätevää neuloa ja virkata lasten- ja vauvanvaatteita superwash-langasta - tai itsellesi jos sinulla ei ole kärsivällisyyttä tai halua pestä vaatteitasi käsin.

Sinun tulee kuitenkin pitää mielessä muutama asia ennen kuin käynnistät pesukoneen.

Sinun tulee pestä superwash-villasta tehdyt projektisi villa- tai hienopesuohjelmalla max. 30°C-asteessa. Jotkut superwash-langat voi pestä jopa 40°C-asteessa. Tarkista vyöte ensiksi ollaksesi aivan varma.

Voit huoletta käyttää villapesuainetta, mutta jätä huuhteluaine väliin sillä se voi muuttaa työn muotoa. Hyvä villapesuaine on Eucalan joka sisältää lanoliinia ja pitää työsi ihanan pehmeinä.

Älä laita superwash-lankaa kuivaajaan.

Vinkki! Huomioi että superwash-lanka voi venyä käytössä. Tämän vuoksi voi olla hyvä pestä vaatteita säännöllisesti jotta ne palaavat takaisin muotoonsa. Voit myös pingottaa projektisi. Vaihtoehtoisesti voit neuloa tai virkata työsi yhtä kokoa pienemmillä puikoilla tai koukulla antaen työlle luvan venyä ajan kanssa.

👆 Löydä Eucalan-villasaippua täältä

Tämä sinun tulee tietää superwash-villalla työskentelystä

Tavallisen villan ja superwash-villan ominaisuudet ovat aika erilaisia ja sen vuoksi tahdon valaista eroavaisuuksia.

Superwash-villa ei ärsytä ihoa

Villalanka joka on superwash-käsitelty on kuten sanottu päällystetty polymeerilla. Polymeerin vuoksi lanka tuntuu erittäin pehmeältä ja mukavalta ihoa vasten.

Jos tavallisesti pysyt kaukana luonnollisesta villasta joka voi ärsyttää ihoa, on superwash-villa hyvä ratkaisu.

Superwash-villa on sileämpää

Sueprwash-villan suojaava kerros kuitujen yllä saa aikaan että lanka on sileää ja kiiltävää verrattuna luonnonvillaan joka voi olla epätasaisempaa.

Kun työstät superwash-lankaa, huomaat että lanka on luonnonvillaa sileämpää. Silmukat suorastaan liukuvat puikolta toiselle - Ehkä työskentelet sillä vielä nopeammin kuin tavallisesti. Sileämpi lanka voi valitettavasti tarkoittaa sitä että silmukat karkaavat helpommin… Hups! Varo karkulaisia 😊

Vinkki! Jos koko hommasta tulee liian liukuvaa sinun makuusi, voit kokeilla työskentelyä eri materiaalista tehdyistä neulepuikoista tai virkkuukoukusta. Lanka liukuu helpommin metallipuikoilla/-virkkuukoukulla joten kokeile sen sijaan luonnonmateriaaleista, kuten puusta tai bambusta tehtyjä puikkoja/koukkua. Löydä suuri valikoimamme neulepuikkoja täältä ja virkkuukoukkuja täältä.

Superwash-villa tarjoaa kirkkaita ja täyteläisiä värejä

Superwash-villa imee paremmin väriainetta luonnonvillaan verrattuna. Tämä tarkoittaa että värit näyttävät erityisen kirkkailta ja täyteläisiltä. Heittäydy kunnolla luovaksi värien kanssa superwash-villalla työskennellessäsi - Saat takuulla aikaan erittäin kauniita tuloksia.

Superwash-villa eristää vähemmän lämpöä

Nyt olen kertonut monia superwash-villan hyviä puolia. Hyvässä on myös huonot puolensa: Luonnonvillan lämpöä säätelevät ja eristävät ominaisuudet eivät ole samaa tasoa superwash-villassa sillä sen kuidut on käsitelty polymeerilla.

Onko sinun aika kokeilla superwash-villalankaa? Katsotaan vaihtoehtoja!


👆 Katso näitä kauniita ja kirkkaita värejä joissa superwash-lanka Unicorn Solid on saatavilla. Lanka koostuu 75% merinovillasta ja 25% polyamidista. Näe kaikki värit täältä.

Kokeile superwash-lankaa

Tahdon erityisesti korostaa Unicorn Solid- ja Friends Extra Fine Merino-lankoja. Molemmat ovat pehmeitä, kauniita ja niistä on saatavilla monia upeita värejä. Ne sopivat mm. Niin lasten kuin aikuisten sukkien, puseroiden, myssyjen ja huivien neulomiseen tai virkkaamiseen.

Vinkki! Etkö ole varma valinnastasi luonnonvillan tai superwash-villan välillä? Voi olla hyvä idea tehdä koetilkku jos et ole varma. Lue kuinka teet koetilkun täältä.

Yhteenveto: Superwash-villa

  • Superwash-villa on käsitelty niin että sen voi pestä pesukoneessa villa- tai hienopesuohjelmalla max. 30°C-asteessa. Sitä ei voi laittaa kuivaajaan.
  • Superwash-lanka on erityisen pehmeää, kiiltävää ja siinä on kauniit ja kirkkaat värit.
  • Superwash-villa on täydellinen vaatteisiin joita käytetään päivittäin ja pestään usein. Se sopii hyvin niin lapsille kuin aikuisille.