Projektin hauskin osa on epäilemättä laittaa neulepuikot ja virkkuukoukut heilumaan - kun työ on saatu valmiiksi, tulee mieleen äkkiä aloittaa uusi projekti. Mutta pingottaminen voi olla hyväksi projektillesi.

 

Kun neuloo tai virkkaa, pelissä on monta elementtiä, jotka voivat vaikuttaa työsi muotoon suunnitelmiesi vastaisesti 💔

Neulomis- ja virkkaustiheys on usein yksi suurimmista syistä. Jos sinulla on esim. epätasainen virkkaus- tai neulomistiheys, voi projektistasi tulla hieman vino. Voi myös olla, että tiheytesi on tasainen, mutta siitä on voinut tulla niin tiukka, että hihat eivät sovi kädenteihin.

Kun työ viettää monia tunteja lämpimässä sylissä, siihen voi tulla ryppyjä, eikä se laskeudu oikealla tavalla.

Voi myös olla, että olet nähnyt vaivaa täydellisen projektin tekoon, ja se kutistuu tai muuttaa muotoaan pesussa 🧺

Kyllä, on monia syitä sille, miksi monen tunnin kova työ ei johda niihin suoriin tuloksiin, jotka olit kuvitellut. Tässä pingotus voi pelastaa päivän 🦸‍♀️

Pingotus on tapa venyttää kuituja niin, että ne muotoutuvat halutulla tavalla. Aivan yleisesti pingotus tapahtuu kastelemalla työn, sekä kuivattamalla sen tahtomassa muodossa. 

Pingotustapoja on erilaisia, riippuen työn muodosta ja langan kuiduista. 

Askel 1: Ota tarvikkeet esille

Kun pingotat, voivat työkalut vaikuttaa tulokseen paljon. Voit käyttää hieman luovuutta ja käyttää tasaista alustaa, kuten esim. Sänkyä, sohvaa tai joogamattoa. Sinun tulee tosin käyttää neuloja pitämään projektia haluamassasi muodossa - tämä voi luoda reikiä ajan myötä.

Siksi suosittelemme tarvikkeita, jotka kestävät pingotuksen.

Voit löytää pingotusalustoja verkkosivuiltamme. Nämä kätevät alustat voi yhdistää projektin koon ja muodon mukaan. Kun olet valmis, osat voi purkaa, jotta sinun ei tarvitse säilyttää suurta mattoa, joka on vaikea säilyttää piilossa.


Alustat ovat kevyitä mutta rakenteeltaan jäykkiä, jotta neulat pysyvät hyvin siellä, mihin ne asetat 💪

Voit ostaa t-neuloja tai nuppineuloja verkkosivuiltamme. Pidän itse t-neuloista, sillä pään muodon vuoksi niistä on helpompi pitää kiinni, kun ne painaa mattoon ja vetää pois. 

Kun pingotat vilttejä, hartiahuiveja tai muita neliönmuotoisia projekteja

Projekteissa, joissa on tasapitkät reunat, voi olla erityisen helppo nähdä joka ikinen tiheyden epätasaisuus. Välttääksesi monien neulojen asettamisen, voit käyttää niiden sijaan kaapelia. Kun on aika kiinnittää projekti, tulee sinun viedä kaapeli silmukoiden läpi kaikilla neljällä sivulla.


Jos tahdot nähdä, kuinka käteviä kaapeleita käytetään, tulee sinun katsoa tämä video.


Kun kaapeli on viety silmukoiden läpi, tulee sinun käyttää neuloja kiinnittämään kaapeli alustaan. Et välty neulojen käytöltä kokonaan, mutta tarvitset 200 neulan sijaan vain 20 kpl.


Kun pingotat mandaloita ja muita pyöreitä projekteja

Tässä tapauksessa voit myös välttyä monen sadan neulan käytöltä käyttämällä taipuisaa kaapelia. Kaapelin taipuvuuden vuoksi voit viedä kaapelin koko työn silmukoiden ympäri. Tämän jälkeen voit kiinnittää työn alustaan neuloilla.

Kun pingotat puseroita, neuletakkeja tai muita vaatteita

Projektit, joissa ei ole suuria geometrisesti tarkkoja muotoja, voi usein pingottaa neulojen ja alustojen avulla.

Jos projektisi koostuu monesta eri koottavasta osasta, voit koittaa pingottaa eri osat ennen kuin yhdistät ne. Näin saat aikaiseksi kauniit, tasaiset osiot, jotka on helppo ommella yhteen.


VINKKI: Jos vaatteen tai vaatteen osan tulee olla tietyn kokoinen, voit käyttää mittanauhaa varmistaaksesi, että vedät työn tarpeeksi pitkälle 📏Kun pingotat sukkia

Sukat voi myös pingottaa neulojen ja alustan avulla. Jos olet suuri sukka-ekspertti, voit viedä taitosi seuraavalle tasolle ostamalla pari kätevää sukkaplokkia 🧦

Kun sukat ovat valmiit kiinnitettäviksi, tulee sinun vain vetää ne sukkaplokkien päälle ja ripustaa ne kuivumaan.

Askel 2: Päätä, kuinka projekti tulee kastella

Langan kuidut päättävät usein, kuinka projekti kastellaan 💦 Ennen kuin heittäydyt pingotuksen pariin, tulee sinun kurkistaa langan vyötteeseen ja selvittää, mistä lanka on tehty. 

Jos lanka on villaa…


… voit käyttää klassista tapaa jossa projekti asetetaan likoamaan lämpimään veteen. Likoaminen varmistaa, että vesi penetroi langan läpikotaisin ja antaa hyvän tuloksen.

Kun projekti on ollut vedessä n. 10-20 min, ota se ulos vedestä, aseta se pyyhkeen päälle ja puristele hellästi niin, että työ on märkä mutta ei tiputtele vettä. On tärkeää, ettet vedä tai kierrä projektia, sillä se voi venyttää vääriä kuituja. Tämän jälkeen projekti on valmis kiinnitettäväksi alustaan.

Huomioi, että villa voi huovuttua liikkeessä. Ole tämän vuoksi varovainen kun asetat projektisi likoamaan, ja vältä sen liikuttelua. 

Jos lanka huovuttuu helposti, voit käyttää sen sijaan spray-metodia. Tässä sinun tulee kiinnittää projekti kuivana alustaan ja suihkuttaa sitä vedellä. Kun vaate on kostea, tulee sen antaa kuivua.

Jos lanka on puuvillaa…


… voit myös käyttää klassista tapaa. Puuvilla voi kuitenkin venyä hieman kastuessaan. Jos kyseessä on suurempi projekti, kuten esim. Pusero tai viltti, voi olla että työ on venynyt liikaa, kun otat sen pois vedestä. 

Tässä tapauksessa voit käyttää höyryttämistä. Puhdas puuvilla kestää korkeaa lämpötilaa. Aloita prosessin kiinnittämällä projektin alustaan. Tämän jälkeen, höyrytä projekti silitysraudalla käyttämällä höyry-asetusta. Pidä silitysrautaa 1-3 sentin päässä projektista, jotta höyry saa tehtyä tehtävänsä.


HUOM: Älä paina silitysrautaa projektin pinnalla. Jos painat, riskinä on rakenteen menettäminen, kun silmukoista tulee lättäniä. Muista siksi turvaväli! Jos silitysrauta ei höyryä tarpeeksi, voit kosteuttaa työtäsi spray-pullon avulla.


Jos lanka koostuu akryylista, polyesterista ja muista synteettisistä kuiduista…


… tulee sinun olla varovainen lämmön kanssa. Synteettiset kuidut ovat hyvin lämpöherkkiä, ja voivat sulaa varomattomassa käsittelyssä. Siksi suosittelen välttämään höyrytystapaa näiden lankojen kohdalla.

Voit sen sijaan koittaa klassista tapaa, niin kauan kuin pidät veden lämpötilan kädenlämpöisenä, älä ylitä 40 asteen lämpötilaa. Vaihtoehtoisesti voit käyttää spray-metodia. 

Onko käsissäsi lankasekoitus?


kyllä, sitten tulee vain kokeilla. Ei ole yhtä oikeaa tapaa pingottaa, mutta se riippuu mistä materiaaleista lankasekoitus koostuu, ja kuinka paljon kutakin materiaalia langassa on.

Tässä voit käyttää neulottuja tai virkattuja koetilkkujasi koekaniineina.

Kun minun tulee pingottaa lankasekoituksesta koostuvan työn, aloitan usein spray-metodilla, sillä se toimii useimpiin lankoihin. Jos se ei tuota tuloksia, jatkan klassisella tavalla.

Askel3: Nauti projektistasi!

Kyllä, se vaatii vain kaksi askelta kauniin tuloksen saavuttamiseksi. Nyt sinun tulee nauttia työsi hedelmistä. Muista, että puseroita ja muita projekteja voi pingottaa uudelleen ja uudelleen, kun ne alkavat menettää muotoaan. 


Onko sinulla kysyttävää pingotuksesta? Kysy alapuolen kommenttikentässä 👇


Fluffy Day - Hobbii

100% Akryyli

7,30 €

Winter Glow - Hobbii

51% Uusi villa, 49% Akryyli

28,00 €
SÄÄSTÄ 36%

Snowstorm - Hobbii

100% Villa

2,90 €  4,55 €