Langan eränumero kertoo mistä värierästä lanka on peräisin. Se että valitset lankasi samasta värierästä voi olla hyvinkin tärkeää, jos toivot yhtenäisiä tuloksia neule- tai virkkaustyössäsi.


Olet taatusti kokenut tämän. OIet täydessä vauhdissa projektisi parissa, mutta yhtäkkiä tapahtuu jotain odottamatonta, joka ei vain saisi tapahtua… Lanka on loppu. Voi itku ja raivo!

Jos et ole ennen löytänyt itseäsi tästä tilanteesta, voin taata sen olevan jokaisen neulojan ja virkkaajan pahin painajainen. Pelottava uni voi muuttua vieläkin pelottavammaksi, jos ostamasi uusi lanka ei ole 100% saman värinen edellisen langan kanssa, jonka parissa olet työstänyt vilttiä jo jonkin aikaa.

Kuinka voi olla että kaksi samanväristä lankaa eivät ole täysin samat sävyltään?

Annan minun esitellä pieni (mutta erittäin tärkeä!) yksityiskohta: Eränumero.

Eränumero voi olla erittäin merkittävä tekijä valmiissa neule- tai virkkausprojektissasi. Tähän on syynä monen eri lankaerän värjäämisessä eri langat voivat olla eri sävyisiä, vaikka lanka värjätään samalla väriaineella. Joten kyllä, vyötteen eränumero on merkittävä!

Miksi eri lankaerät voivat olla eri sävyisiä ja mitä teet jos olet yllä mainitussa tilanteessa kahdesta eri värierästä peräisin olevan lankakerän kanssa? Voit lukea siitä lisää täällä.

Värjäyksen sävy voi vaihdella

Langan värjäys on prosessi, jossa toimitaan tietyn kaavan mukaan, jotta lanka on saman väristä kerä toisensa perään. Joka kerta kun uutta erää värjätään, monet asiat vaikuttavat lopputulokseen. Näihin kuuluu mm. Materiaali, lämpötila, veden määrä, sekä värjäyksessä kulunut aika.

Eri erien välillä voi näin ollen ilmetä pieniä eroavaisuuksia sävyn tai vivahteen suhteen. Usein kyse on merkityksettömistä eroavaisuuksista, joihin paljas silmä ei kiinnitä lainkaan huomiota. Joskus sävyerot voivat olla voimakkaampia ja näin ollen häiritseviä.

Eränumero - Mikä se on?

Olet varmasti tietoinen siitä, että vyöte (paperi lankakerän ympärillä) kertoo langan nimen ja sen värin numeron, jolla lanka on värjätty. Lisäksi, löydät myös eränumeron nimellä ‘Lot-number’ (kutsutaan myös nimellä ‘Dye Lot’ tai vain ‘LOT’).

Eränumero on uniikki numero sille erälle, josta värjätty lanka on peräisin. Luku kertoo myös tarkemmin mistä värierästä kyseinen kerä on peräisin, sekä auttaa sinua takaamaan yhtenäisen värityksen projekteissasi.


Lankamme Diablo. Vyötteestä näet langan väri- ja eränumeron. Tämä lankakerä on väriä ‘33’  ja se on peräisin värierästä ‘T1103484’.

Näin takaat saman sävyn projekteissasi

Usein eri eränumeroista peräisin olevien lankojen käyttö ei ole ongelma projekteissasi, mutta joissain tapauksissa värisävyt eroavat niin paljon, että väriero voi häiritä kovan työsi lopputulosta.

Paras neuvoni tähän on se, että ostat kerralla tarpeeksi lankaa koko projektiisi.

Se voi olla kallista, erityisesti suurten projektien teossa - Mutta eikö se olisikin turhauttavaa jos puserosi olisi melkein valmis, eikä täysin samanväristä lankaa olisi enää saatavilla?

Osta tämän vuoksi mielummin 1-2 kerää lisää - Luota minuun. Tulet ennemmin tai myöhemmin keksimään jotain, johon käyttää langanjäämät ;) 

Vinkki! Jos sinulla on projektistasi ylijäämiä lankakeriä, voit palauttaa ne meille kolmen kuukauden sisällä.

Vertaa värityksiä ja tarkista virheiden varalta

Kun olet ostanut lankaa projektiasi varten, on hyvä idea tarkistaa että kaikki väri- ja eränumerot täsmäävät toistensa kanssa. Kyllä, on oikeastaan hyvä idea tehdä tämä jo lankakaupassa. Samaa ei voi tehdä tietenkään verkkokaupassa asioidessa.

Vinkki! On hyvä idea säästää vyötteet tai käyttää muistikirjaa, johon voit kirjoittaa kaikki tärkeät muistiinpanot käyttämistäsi langoista, kuten nimen, värin, eränumeron sekä neule- tai virkkaustiheyden.

Tarkista uudet keräsi myös virheiden varalta. Näin olet valmis aloittamaan projektisi!

Mitä teet, jos tätä väriä ei ole enää saatavilla?

Oletko tilanteessa, jossa projektisi on täydessä käynnissä, mutta samaa lankaa ei ole enää saatavilla? Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: Voit viimeistellä työsi sillä langalla, jota olet käyttänyt tähän saakka. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kahta eri väristä lankaa projektissasi.

1. Viimeistele projektisi yhden värierän langalla

Tarkista ohjeesi ja käytä luovuuttasi. Voitko tehdä muutoksia, joiden avulla voit saada projektisi valmiiksi ilman että käytät lankakeriä, jotka ovat peräisin eri värierästä? Jos luot puseroa tai neuletakkia, voisitko ehkä tehdä siitä lyhyemmän tai neuloa hihoista lyhyemmät?

2. Käytä kahta eri eränumeroa samassa projektissa

Nyt kyse on luovuuden päästämisestä valloilleen. Käytä esimerkiksi eri värisävyjä erottamaan kaulus tai reunukset muista puserosi osista. Näin saat sävyeron näyttämään tarkoituksenomaiselta valinnalta, jonka avulla vältät virheet tai vahingot. Voit myös miettiä kaksivärisen puseron tekoa.

Vinkki! On aina hyvä idea luoda neuletilkku kokeeksi ennen projektin aloitusta. Näin on erityisesti, jos suunnitelmissasi on käyttää kahdesta eri värierästä peräisin olevaa lankaa. Värieron huomaaminen voi olla hankalaa, mutta ero tulee näkymään selkeämmin heti kun neulot tai virkkaat kahta eri sävyä yhdessä.

Tahdotko, että kaksi eri sävyä eivät erottuisi niin radikaalisti toisistaan? Voit kokeilla vaihtaa lankoja muutaman kerroksen välein. Näin kaksi sävyä sekoittuvat paremmin toisiinsa valmiissa projektissa. 

Vaihtoehtoisesti voit luoda eri kuvioita, jotka voivat viedä huomion sävyerosta.

Edelliset eränumerot eivät tule takaisin varastoon

Kuten sanottua, jokaiselle eränumerolle on vain yksi erä, sillä värjäys on erilainen erien välillä. Kun kaikki erän lankakerät on myyty, emme saa varastoomme lisää saman erän lankakeriä.

Emme valitettavasti voi kertoa lankojemme eränumeroita verkkosivuillamme, aivan kuten emme voi löytää tiettyä värierää sinulle.

Tämän vuoksi on hyvä idea miettiä projektin lankamenekkiä ennen tilausta. Jos ostat tietyn väristä lankaa kahdessa eri tilauksessa, joiden välillä on kulunut hetken aikaa, emme voi taata että molempien tilausten langoissa on sama eränumero.

Oikein mukavaa neule- ja virkkausiloa ❤️
Rakkaita terveisiä