Et tarvitse monia erilaisia apuvälineitä keriäksesi langan vyyhdeistä keriksi. Tässä julkaisussa tahdomme kertoa miten onnistut siinä käyttäen vain niitä esineitä jota sinulla varmasti on jo kotonasi: pahvirulla.


Oletko pidellyt käsissäsi lankavyyhtiä ja miettinyt mitä sille tehdään?

Olit sitten vasta-alkaja neulonnan ja virkkauksen maailmassa tai kokenut pro, olet varmasti huomannut että lankaa on saatavilla eri muodoissa.

Monet langoista on keritty lankakeriksi. Tässä tapauksessa sinun on helppo aloittaa työstäminen, sillä ainoa mitä sinun tulee tehdä, on löytää langanpää ja ryhtyä töihin.

Monet muut langat voivat saapua vyyhdin tai kakkulangan muodossa. Tämä koskee mm lankojamme Unicorn ja Unicorn Solid. Näitä lankoja ei ole vielä keritty ja se on aivan varmaa että sen hätäinen aloittaminen ilman sen kerimistä ei johda mihinkään hyvään. Luota minuun, tahdot välttää tämän kaltaisen turhautumisen (kokemus kertoo) 🤯

Tässä blogijulkaisussa kerron sinulle kuinka:

 1. Avaat vyyhdin (ilman hässäkkää!)
 2. Käytät pahvirullaa kerimään langan keräksi

Onko sinulla vyyhdinpuut ja kerijälaite? Hyppää suoraan ohjeeseen täältä.


Lankamme Unicorn Solid (vasemmalla) ja Unicorn (oikealla) ovat vyyhdissä kun vastaanotat ne. Sinun tulee näin ollen avata lankavyyhti ennen sen käyttöönottoa.

1. Avaa lanka varovasti

Ensimmäinen tehtäväsi on avata lanka. Avaa se erittäin varovaisesti ja kärsivällisesti, jotta se ei sotkeennu. Tämä säästää sinut turhautumiselta jonka sotkeutunut lanka tuo varmasti tullessaan.

Toimi näin:

 1. Poista vyöte ja kiedo lanka pois vyyhdistä.
 2. Aseta lanka varovasti kahden tuolin selkänojien ylle tai pöydälle.
 3. Leikkaa lankaa ympäröivät narut. Katso että leikkaat oikeat narut, etkä lankaa!
 4. Etsi langanpää ja leikkaa se vapaaksi. Langoissamme langanpää on kiinnitetty vyyhdin ympärillä olleisiin naruihin.


Voit myös kysyä ystävääsi, puolisoasi tai kumppaniasi apuun pitelemään lankaa. Minun tulee kuitenkin varoittaa, että tämä tapa voi tehdä auttajasi käsivarret erittäin väsyneiksi. Katso vaikka mitä kävi, kun Hobbii-toimiston Rasmus ryhtyi apuun 👇


Vinkki! Voit myös miettiä vyyhdinpuihin investoimista. Se on erittäin tehokas laite ja se pitää langan paikoillaan kun kerit sitä. Vyyhdinpuut kiinnitetään pöydänkulmaan, jonka vuoksi prosessi on entistä helpompaa. Laite pyörii automaattisesti kun vedät langasta.

2. Keri lanka keräksi

Nyt olet valmis seuraavaan tehtävään: Langan kerimiseen.

Yksi kerimisen hyvistä puolista on se, että voit käyttää kerän sisältä alkavaa langanpäätä sillä työskennellessä. Näin vältät lankakerän hyörimisen ja pyörimisen lattialla kun olet projektisi parissa (kyllä, tämä on käynyt meille kaikille).

Helpoin tapa tehdä tämä on kietoa lanka jonkin ympärille. Ehkä olet onnekas ja omistat vanhojen aikojen kerinpuikon, jonka ympärille lanka keritään.

Jos et omista kerinpuikkoa, on olemassa monia tapoja keriä lankaa. Voit jopa käyttää peukaloasi. Se voi tosin olla huono vaihtoehto, sillä et voi laskea kerää kädestäsi ennen kuin olet TÄYSIN valmis sen kerimisessä… 400 metriä voi tuntua hetkessä paljolta!


Mitä voit käyttää sen sijaan? Katso kotiasi luovin silmin. Sinulla on siellä taatusti jotain jonka ympärille voit keriä lankasi. Se voi olla paksu neulepuikko, pulikka tai lusikka.

Voit myös keriä langan pahvirullan tai pahvinpalan ympärille. Näytän nyt miten.

Näin kerit langan pahvirullan ympärille

Yksi parhaista keinoista käsin keriessä on käyttää pahvirullaa jonka ympärille lanka keritään. Voit tehdä omasi pahvinpalasesta tai käyttää pahvirullaa talous- tai WC-paperin jäljiltä tähän tarkoitukseen. Vaihdoehtoisesti voit käyttää esim. alumiinifolion rullaa, jos tahdot rullasta jykevämmän.

Toimi näin:

 1. Leikkaa kaksi lovea toisiaan vastapäätä pahvirullan yhdelle puolelle.
 2. Aseta lanka näihin kahteen loveen. Vie langanpää rullan toiselle puolelle ja pidä sitä paikoillaan peukalolla.
 3. Ota langasta kiinni toisella ködellä ja ala kietomaan sitä pahvirullan keskelle.
 4. Kiedo tämän jälkeen lanka vinosti pahvirullan ympäri alhaalta ylös, jotta langasta muodostuu uusi ‘kerros’ kerääsi. Käännä pahvirullaa hieman parin kerroksen jälkeen ja aloita uusi ‘kerros’. Jatka näin.
 5. Kun lanka on päätöksessään, voit varovasti työntää sen lankakeräsi lankakerroksen alle. Tuo pahvirullan sisällä oleva langanpää ulos.
 6. Poista pahvirulla. Tee se työntämällä lankakerääsi varovasti pöytää vasten kun vedät pahvirullan pois kerästäsi. Nyt lankakeräsi on keritty ja valmiina käyttöön. Jihuu!


Vinkki! Voit myös pitää lankasi paikoillaan asettamalla sen langanpidikkeeseen. Tässä tapauksessa sinun ei tarvitse vetää lankaa sisältä käsin, mutta aivan hyvin voit käyttää pahvirullatekniikkaa langan kerimiseen.

Tahdotko saada sen aikaan nopeammin ja helpommin?

Onko langan keriminen käsin vaikeaa? Sitten suosittelen investoimaan kerijälaitteeseen ja vyyhdinpuihin. Näiden kahden apuvälineen yhdistelmä ei vain tee prosessista helpompaa, vaan myös nopeampaa. Ja kukahan ei tahtoisi hypätä suoraan hauskanpitoon: Neulomiseen ja virkkaamiseen? Minä en tuomitse ainakaan!

Opas: Näin kerit lankasi käyttäen vyyhdinpuita ja kerijälaitetta