Neuloosi on levinnyt laajalle. Monella meistä on vuonna 2020 ollut tavallista enemmän vapaa-aikaa, jonka kuluttamiseksi on pitänyt keksiä uusia harrastuksia. Neulominen on ollut suosittu vaihtoehto - mutta kuinka siinä oikein pääsee alkuun? Tässä blogipostauksessa koetan parhaani mukaan neuvoa aloittelijan neulomisen saloihin.
Päätä puikkokoko
Mikäli puikkojen heiluttelusta ei ole mitään kokemusta, passeli aloituskoko on 4, 4,5 tai 5 mm. Puolen sentin levyiset puikot pysyvät hyvin käsissä ja silmukoista tulee suhteellisen isoja, joten työn seuraaminen käy helposti. Puhumattakaan siitä, että neule edistyy nopeasti ja omaa kädenjälkeä pääsee ihailemaan heti.
Valitse sopiva lanka
Millainen lanka soveltuu parhaiten aloittelijalle? Koostumuksen puolesta paksu ja pörröinen lanka mahdollisesti kaksinkertaisena tai yhdistettynä toiseen lankaan on oivallinen piilottamaan (mahdolliset) virheet. Se voi kuitenkin olla hankala purkaa, joten tällainen lanka ei välttämättä sovellu neulontahetkiin telkkarin ääressä.
Toinen tärkeä ominaisuus on langan väri. Musta käy kaiken kanssa, mutta silmukat erottaa huomattavasti helpommin vaaleammalla langalla neulottaessa. Tumma lanka ei myöskään ole vaivattomin valinta aikaisin pimeneviin talvi-iltoihin.
Upeita lankavaihtoehtoja aloittelijoille ovat esimerkiksi Twister Solid (mahdollisesti kaksinkertaisena) sekä Cotton Merino Classic. Molemmat ovat kauniita kesälankoja - talvineuleisiin kannattaa kokeilla Fluffy Day tai Snowstorm-lankaa.
Hanki hyvät puikot
Moni on päässyt koulun käsityötunneilla tai isoäidin opissa tutustumaan pitkiin, irtonaisiin puikkoihin. Niitä kutsutaan sukka- tai neulepuikoiksi, ja vaikka ne soveltuvatkin neulomiseen ihan hyvin, suosittelen kuitenkin hankkimaan pyöröpuikot heti kättelyssä. Aloittelijan ei kannata pelästyä puikkojen muotoa, sillä pyöröpuikoilla voi helposti neuloa myös edestakaisin. ;) Pyöröpuikoilla neulottaessa puikon pää ei pääse painamaan kerroksen alussa tai lopussa, sillä työ lepää koko ajan mukavasti neulojan sylissä.
Neulomiseen vaikuttaa myös puikon materiaali. Puusta tai muovista tehdyt puikot sopivat pehmeällä ja sileällä langalla (esim. Tencel-bambulanka) neulomiseen metallisia puikkoja paremmin, kun taas kitkaisempi akryylilanka liukuu paremmin liukkailla metallipuikoilla. On tärkeää neuloa koko työ samanlaisilla puikoilla, sillä puikkojen materiaali vaikuttaa neuletiheyteen ja siten koko työn lopulliseen muotoon.
Omiin suosikkeihini kuuluvat nämä ihanat Knitpron Symphony-puikot, jotka eivät hankaa lankaa ja ovat sekä mukavan tuntuiset että supersöpön näköiset!
Tarkkana tarvikkeiden kanssa
Myös neulominen on välineurheilua ja hyvät varusteet jouduttavat töiden edistymistä huomattavasti. Aloittelevan neulojan tarvikelaatikossa tulisi olla ainakin mittanauha, laadukas neula, pienet sakset langan katkaisuun sekä kasapäin silmukkamerkkejä. Silmukkamerkit ovat keltanokan korvaamaton apuri, sillä niiden avulla on helppo pysyä kärryillä lisäysten, kavennusten, kuvioneuleen tai kerrosten alusta, lopusta ja lukumäärästä. Määrän lisäksi on hyvä panostaa merkkien monipuolisuuteen. Itse merkkaan esimerkiksi raglanlisäysten paikat pyöreillä merkeillä ja pidän avattavilla merkeillä lukua lisäysten määrästä. Viimeisenä vinkkinä värivalikoima. Merkinnöistä saa selkeämmät, jos kerroksen alkua, lisäysten paikkoja ja kuvion kohtaa varten on oma väri. Fiksua!
Jos neulekärpänen pääsee puraisemaan kunnolla ja posti tuo kerralla kokonaisen setin pyöröpuikkoja vaihtopäineen kaikkineen, kannattaa tilaukseen pistää myös puikkomitta. Puikkojen kokomerkinnät kuluvat nopeasti pois, mutta mitalla on helppo tarkistaa, että käsissä ovat varmasti työhön sopivat puikot.
Onko mallitilkku välttämätön?
Mallitilkun tarpeellisuus herättää epäilyä - ehkä tämä myyntipuhe vakuuttaa vannoutuneenkin vastustajan.
On totta, ettei mallitilkkua aina tarvita. Mikäli puikoilla on esimerkiksi hartiahuivi, peitto tai muu työ, jonka ei tarvitse olla täsmälleen tietyn kokoinen, neulomisen voi aloittaa ilman mallitilkkua. Tilkun neulominen voi silti kannattaa varsinkin silloin, kun lanka ei ole entuudestaan tuttu.
Neuletiheys vaikuttaa sekä valmiin työn mittoihin että langanmenekkiin. Esimerkiksi pitsikuvioisesta työstä voi tulla hyvinkin erinäköinen, mikäli neuletiheys ei vastaa ohjetta.
LUE MYÖS: Tämän vuoksi sinun ei kannata koskaan jättää koetilkun tekoa väliin
Youtube on kaveri
YouTube on oiva opinahjo, jos neuloosi iskee, mutta taidot puuttuvat. Neulojat keltanokasta konkariin viihtyvät videopalvelussa, sillä siellä voi oppia kaikenlaista aina silmukoiden luomisesta ja perussilmukoista Magic loop -neulomisen ja lyhennettyjen kerrosten kaltaisiin vaativampiin tekniikoihin.
Luonnollisesti Hobbiillakin on oma kanava, jonne ilmestyy uutta sisältöä säännöllisesti, mutta YouTube on todellinen neulevideoiden ihmemaa. Usein ei tarvitse kuin kirjoittaa mieltä askarruttavan tekniikan nimi hakukenttään ja tehdä perässä. Hobbiin opetusvideoita pääsee katsomaan tästä linkistä.
Aloittelijalle soveltuvia projekteja
Tätä postausta työstäessäni kysyin neulontakerhoni jäseniltä vinkkejä aloitteleville neulojille. Yksi ystäväni totesi osuvasti, että neulominen kannattaa aloittaa sellaisesta työstä, jonka haluaa neuloa loppuun asti.
Tässäpä siis muutama helppo ehdotus ensimmäiseksi neuletyöksi.
Puhdistusliina
Tiskirättiä simppelimpää projektia on vaikea löytää, ja sen parissa taitoa karttuu niin neuletiheyden säätelystä kuin erilaisista tekniikoistakin. Uusia kikkoja voi kokeilla suhteellisen huoletta, sillä lopputuloksen ei tarvitse olla täydellinen eikä liinoja koskaan voi olla liikaa.
Nettisivuillamme on kolme helppoa puhdistusliinan ohjetta:
Hiusdonitsi
Juhlava hiusdonitsi on sekä helppo että muodikas projekti. Neuleen lomasta pilkistelevä kimallelanka luo harmaaseenkin päivään säihkyvää biletunnelmaa.
Vivi-liivi
Isoilla puikoilla neulottu liivi nostaa kantajansa suoraan trendin aallonharjalle. Vivi-malli on helppo ja valmistuu 8 mm puikoilla nopeasti - seuraava projekti tänne, kiitos! ;)
Gitte-pusero
Klassisten villapaitojen ystävälle suosittelisin tätä Gitte-mallia. Kun oikeat ja nurjat silmukat ovat hallinnassa, niitä pääsee toistamaan toden teolla puseron sammalmaisessa kuviossa. Pusero neulotaan kolminkertaisella langalla 8 mm puikoilla. Kaunis Kid Silk -lanka tekee puserosta ylellisen näköisen ja piilottaa aloittelijan virheet hyvin.
Nyt vain puikot kouraan ja kohti lankaluomusten valloittavaa maailmaa! Käsityövinkkien jakaminen on aina ilo ja toivon kovasti, että tämä teksti auttoi keräämään rohkeutta ensimmäisen neuletyön aloittamiseen. <3
Rakkain terveisin
Hobbiin Eva