Ajatus virheellisesti pestyjen virkattujen tai neulottujen projektien menettämisestä tuntikausia niiden tekemiseen käytetyn ajan jälkeen voi olla melko pelottava. Tässä blogikirjoituksessa tarjoamme sinulle kattavan oppaan villan pesuun ja valmiiden projektien hoitoon tulevina vuosina.


Villa on suosittu langan valinta neulontaan ja virkkaukseen sen lämmön ja kestävyyden takia. Villan pesu voi kuitenkin olla pelottava tehtävä aloittelijoille sekä kokeneille käsityöläisille. Väärä pesu voi johtaa kutistumiseen tai kuidun vaurioitumiseen. Tässä askel askeleelta -oppaassa käymme läpi villaprojektisi pesuprosessin, jotta se pysyy pehmeänä ja kauniina tulevina vuosina. Noudata näitä yksinkertaisia askeleita huolehtiaksesi villaluomuksistasi asianmukaisesti.

Tässä blogikirjoituksessa opit:

 • mitä materiaaleja tarvitset
 • kuinka pestä villa käsin
 • kuinka (ja milloin) pestä villa pesukoneessa
 • kuinka kuivata villa asianmukaisesti

Villaprojektien pesu

Tärkeä osa villasta virkatun tai neulotun projektin hyvää hoitoa on tietää, miten se tulee pestä oikein. Villakuidut keräävät likaa ja öljyjä, jotka voivat aiheuttaa projektin muodon menetyksen tai sen jäykistymisen.

Oikean pesumenetelmän avulla voit varmistaa, että villaprojektisi pysyy pehmeänä, joustavana ja kauniina. Pesu poistaa myös ylimääräiset väriaineet tai kemikaalit, jotka saattavat olla käytetty lankojen valmistusprosessissa.

On olemassa monia tapoja pestä villalankaa. Valitsit sitten minkä tahansa tavoista, on tärkeää että käytät hellävaraista pesuainetta tai villasaippuaa (kuten tätä) ja vältät kuumaa vettä ja voimakkaita kemikaaleja. Varmista, että käytät villasaippuaa, joka on kehitetty erityisesti villalle, sillä muut pesuaineet voivat vahingoittaa kuituja. Yritä myös olla mahdollisimman varovainen pestessäsi villaa - vältä hankaamista tai vääntämistä, sillä se voi aiheuttaa huopumista.

Noudattamalla näitä yksinkertaisia vaiheita ja varaamalla aikaa rakkaiden villapuseroiden, huivien ja hattujen asianmukaiseen hoitamiseen, voit pidentää projektien elinikää ja varmistaa, että ne pysyvät kauniina pitkään.

Näitä tarvitset

 • Villasaippuaa tai villalle tarkoitettua pesuainetta (kokeile tätä)
 • Kylmää tai kädenlämpöistä vettä
 • Käsienpesuallas tai ämpäri
 • Pyyhe projektin kuivaamista ja muotoilua varten
 • Valinnanvarainen: Pingotusalusta projektisi pingottamiseen (katso tämä)

Valmistaudu

Kun olet varma siitä, että projekti on todella valmistettu villasta (hyvä niin), tarkista langan vyötteen pesuohje. Siinä kerrotaan usein, voiko lankaa pestä pesukoneessa vai onko se pestävä käsin. Lisäksi se kertoo sinulle maksimaalisen vesilämpötilan. Suurin osa villalangoista ei kestä pesua yli 30°C lämpötilassa.

Ennen kuin peset projektisi, sinun tulee poistaa ylimääräinen lika ja nukka. Käytä villakampaa tai nypynpoistajaa tai pehmeäharjaksista harjaa postaaksesi nypyn, lemmikkien karvat yms. Tämä askel auttaa sinua estämään lian kiinnittymistä lankaan pesun aikana.

Askel askeleelta: Näin peset villan käsin

Ennen aloittamista, on tärkeää huomata, että joitain villasaippuoita, kuten esim. Eucalania, ei tarvitse huuhdella pois. Tällaiset saippuat sisältävät lanoliinia ja muita tärkeitä öljyjä, jotka pitävät projektisi pehmeänä, estävät projektin sähköistymistä ja suojaavat koiperhosilta. Jos käytät tällaista villasaippuaa, voit ohittaa vaiheen 5 ja jatkaa suoraan vaiheeseen 6. Voit aina lukea tarkat ohjeet villasaippuan pakkauksesta.

Näin peset projektisi käsin:

 1. Täytä käsinpesuallas tai ämpäri kylmällä tai haalealla vedellä vyötteen ohjeiden mukaan.
 2. Lisää veteen hieman villasaippuaa. Tarkista pakkauksen ohje, jos olet epävarma määrästä.
 3. Aseta projektisi varovasti veteen. Ole varovainen, ettet hankaa tai väännä kuituja, jotta villa ei vahingoitu.
 4. Anna projektin liota vedessä 5-10 minuuttia ja puristele varovasti vesi langasta. Märkä villa voi olla melko raskasta ja venyvää, joten varmista, että tuet projektin painoa puristaessasi vettä.
 5. Tyhjennä käsinpesuallas tai ämpäri vedestä ja täytä se uudelleen puhtaalla vedellä. Huuhtele projekti vedessä ja puristele jälleen vesi pois.
 6. Levitä pyyhe lattialle ja muotoile projektisi varovasti sen päälle. Aseta se tasaisesti puhtaan pyyhkeen päälle tai kuivaustelineelle. Vältä suoraa auringonvaloa.


Askel askeleelta: Näin peset superwash-käsiteltyä villaa pesukoneessa

Superwash-villa on erityinen villa, joka on käsitelty niin, että se säilyttää muotonsa ja koon, kun peset sen pesukoneessa. Se ei kutistu eikä nukkaannu, ja siksi se sopii täydellisesti vaatteiden valmistamiseen, jotka on usein pestävä. Sinun on kuitenkin edelleen huolehdittava siitä, että peset sen miedolla pesuohjelmalla.

Toimi näin:

 1. Valitse pesuaine tai saippua, joka on erityisesti tarkoitettu villan pesuun. Vältä huuhteluaineen, valkaisuaineen ja muiden pesuaineiden käyttöä.
 2. Aseta pesukone miedolle pesuohjelmalle ja valitse viileä lämpötila. Kuuma vesi voi vahingoittaa langan kuituja.
 3. Välttääksesi langan sotkeutumisen, voit käyttää pesupussia. Se estää myös löysien nukkien tarttumisen koneeseesi.
 4. Lisää hieman villasaippuaa. Noudata pakkauksen ohjeita oikean määrän käyttämiseksi.
 5. Käynnistä pesukone ja ota mukava tauko! Voit työstää vaikka seuraavaa projektiasi... sanon vaan.

Lue lisää superwash-käsitellystä villasta täältä.


Askel askeleelta: Näin kuivaat villaa

Nyt olet melkein valmis! Kun peset villaprojektisi, on tärkeää, että kuivaat sen kunnolla, jotta se säilyttää muotonsa.

Tee näin:

 1. Poista ylimääräinen vesi langasta käärimällä se pyyhkeeseen ja painelemalla varovasti. Vältä kuitujen vääntämistä, sillä se voi johtaa projektin muodon vääristymiseen.
 2. Aseta projekti tasaisesti uuden, puhtaan ja kuivan pyyhkeen päälle. Varmista, että pyyhe on tarpeeksi suuri koko projektillesi ilman että sinun tarvitsee taittaa tai rypistää sitä.
 3. Muotoile projektia tarvittaessa vetämällä sitä varovasti oikeaan muotoon ja kokoon. Tämä vaihe on erityisen tärkeä vaatteiden kaltaisille projekteille, joiden on oltava tietyn kokoisia.
 4. Vältä projektin asettamista suoraan auringonvaloon tai lähelle lämmönlähdettä, sillä se voi tehdä kuiduista jäykkiä tai värjätä niitä. Valitse sen sijaan viileä ja hyvin tuuletettu huone projektisi kuivaamiseen.
 5. Anna projektin kuivua kokonaan ennen kuin käsittelet sitä tai puet sen päällesi. Kuivumisaika voi kestää muutamasta tunnista kokonaiseen päivään (tai enemmän), riippuen projektin koosta ja paksuudesta sekä huoneen lämpötilasta.

Yleisesti ottaen avain projektin onnistuneeseen kuivaamiseen on olla varovainen. Kärsivällisen huolenpidon avulla projekti on käyttövalmis hetkessä! Jee!


Kooste

Se oli siinä! Onnittelut siitä, että otit aikaa oppiaksesi, miten huolehtia villaprojekteistasi oikealla tavalla. Muutamilla yksinkertaisilla vaiheilla voit varmistaa, että ne näyttävät upeilta pitkään.

Nämä asiat on hyvä muistaa:

 • Oikea pesu ja kuivaus ovat tärkeitä villa projektin muodon ja rakenteen säilyttämiseksi.
 • Käytä villasaippuaa ja vältä käyttämästä kuumaa vettä, huuhteluainetta, valkaisuainetta ja muita pesuaineita.
 • Poista ylimääräinen vesi varovasti ja muotoile projektisi ennen kuin annat sen kuivua tasaisesti pyyhkeellä.
 • Superwash-villaa voi pestä pesukoneessa. Muista laittaa se pesupussiin.
 • Ole kärsivällinen ja käsittele projektiasi varovasti parhaiden tulosten saavuttamiseksi.

Nauti pesusta!