Kavennusten tekemiseltä ei voi välttyä, mikäli virkkaussuunnnitelmiin kuuluu esim. palloja tai amigurumeja – mikäli et vielä tiedä, mikä on amigurumi, voit lukea tämän postauksen ja viisastua.

Oma luottokoukkuni amigurumeja ja palloja virkatessa on Cloverin Soft Touch -virkkuukoukku (2,5 mm).

Tässä postauksessa havainnollistan kavennusten tekoa virkkaamalla pallon.

Hyvän pallon virkkaamisessa on kolme yhtä tärkeää vaihetta:

Vaihe 1: Aloituslenkki ja lisäykset

Ensiksi tehdään luonnollisesti aloituslenkki. Mikäli et vielä hallitse aloituslenkin saloja, lukaise postaukseni Aloituslenkki: näin onnistut aina. Kun aloituslenkki on tehty ja ensimmäiset kiinteät silmukat virkattu, alkaa ympyrän virkkaaminen. Sen voi tehdä kahdella tapaa. Amigurumit virkataan yleensä spiraalina, mutta voit myös päättää jokaisen kerroksen piilosilmukalla ja aloittaa uuden ketjusilmukalla.

Olen kirjoittanut yksityiskohtaisen oppaan myös lisäysten virkkaamisesta. Tie täydellisiin lisäyksiin - postauksen luettuasi osaat tehdä lisäykset juuri oikeissa kohdissa niin, että ympyröistäsi tulee tasaisen pyöreitä.

Virkkausohjeessa lukee aina, kuinka moneen kerrokseen lisäyksiä tehdään. Mikäli haluat virkata isomman ympyrän, voit virkata ylimääräisiä lisäyskerroksia ennen kuin alat virkata ympyrää ilman lisäyksiä.

Vaihe 2: Pallo alkaa muotoutua

Kakkosvaiheen aikana virkataan ympyrää ilman lisäyksiä tai kavennuksia. Silmukkamäärä ei enää kasva, sillä virkkaat tästä lähtien kerroksia olemassa olevilla silmukoilla - eli sillä määrällä, joka työssä on viimeisen lisäyskerroksen jälkeen. Näin pallo kasvaa korkeutta ja pyöristyy. Virkattujen kerrosten lukumäärä vaihtelee ohjeen ja koon mukaan.

Vaihe 3: Kavennukset

Kolmas ja viimeinen vaihe koostuu kavennuksista. Kavennuksia tehdessä silmukoiden määrä vähenee ja pallo sulkeutuu. Esittelen ensiksi yleisimmän tavan kaventaa silmukoita.

Seuraavassa ohjeessa silmukoiden kaventaminen on näytetty vaihe vaiheelta 👇


Vie koukku edellisen kerroksen silmukkaan (kuvassa nuolen osoittamaan kohtaan), tee langankierto ja vedä lanka silmukan läpi.


Koukulla on nyt kaksi lenkkiä. ÄLÄ kuitenkaan tee langankiertoa ja vedä lankaa lenkkien läpi, vaan toista edellinen vaihe seuraavan silmukan kohdalla. Vie koukku edellisen kerroksen silmukkaan nuolen osoittamaan kohtaan, tee langankierto ja vedä lanka silmukan läpi.


Koukulla on nyt 3 lenkkiä. Tee seuraavaksi langankierto ja vedä lanka kaikkien kolmen lenkin läpi virkataksesi kaksi silmukkaa yhteen.


Kas näin! Kaksi edellisen kerroksen silmukkaa on virkattu yhteen ja kerroksesta on kavennettu yksi silmukka.

Muutama vinkki täydellisen pallon virkkaamiseen


Käytän aina silmukkamerkkejä pysyäkseni laskuissa silmukoista ja kerroksista.

Erottuvatko sinunkin kavennuksesi joskus rumasti virkkauspinnasta? Tämä kikka auttaa takuuvarmasti. Piilokavennukset ovat välttämätön väline kaunista käsialaa kaipaaville ja loistava vaihtoehto, mikäli normaalit kavennukset eivät miellytä silmää. Teen niitä itse useimmiten isompiin töihin, kuten pehmolelujen vartaloihin, joissa kavennukset jakautuvat isommalle alalle ja erottuvat siten selkeästi. Palloa virkatessa kavennusosa kattaa vain kolmanneksen koko työstä, joten yksittäiset kavennukset eivät näy yhtä selkeästi.

Piilokavennuksen juju on, että koukulle poimitaan vain silmukan etummainen lenkki. Vie koukku edellisen kerroksen silmukkaan ja suuntaa kärki ylöspäin silmukan lenkkien välistä - näin koukulle jää vain etummainen lenkki. Etummainen lenkki on kuvassa nuolen osoittamassa kohdassa.


Kun koukulla on kaksi lenkkiä, ÄLÄ tee langankiertoa, vaan toista edellinen vaihe seuraavan silmukan kohdalla - niin, että poimit koukulle vain etummaisen lenkin.

Jatka kavennusten tekoa normaalisti. Tämä tekniikka soveltuu ainoastaan ympyrävirkkaukseen, sillä kavennusten kohta jää työn sisälle, kun taas edestakaisin virkatessa kohta erottuu selkeästi työn takapuolelta. On äärimmäisen tärkeää varmistaa, ettei silmukoiden väliin jää suuria aukkoja, sillä muuten täytteelle käy kuten seuraavassa kuvassa - se tursuaa rumasti silmukoiden välistä. 👇


Viimeistely - aukon sulkeminen ja työn täyttäminen

Kun olet kaventanut yhtä monta silmukkaa kuin virkkasit aloituslenkkiin, voit alkaa täyttää työtä vanulla. Silmukoiden välinen aukko ommellaan lopuksi umpeen parsinneulalla - muista ommella tiiviisti, ettei täyte pääse karkaamaan. Täytä pallo huolellisesti, sillä sitä on lähes mahdoton purkaa auki katkaisematta väärää lankaa. Helistimet, soittorasiat ja muut vastaavat laitetaan luonnollisesti myös hahmon sisään tässä vaiheessa – olen itse oppinut tämän kantapään kautta, kun pallon umpeen ommeltuani huomasin helistimen unohtuneen. Siinä vaiheessa ei auttanut, kuin heivata koko roska mäkeen ja aloittaa alusta.

Kavennukset edestakaisin virkatessa

Kavennuksia joutuu totta kai tekemään myös edestakaisin – eli tasona – virkatessa. Esimerkiksi kolmion muotoiset työt muotoillaan kavennuksin. Kavennukset tehdään tässä tapauksessa ensimmäisen ohjeen mukaisesti. Koukku viedään edellisen kerroksen silmukkaan, lanka vedetään silmukan läpi. Sama toistetaan seuraavan silmukan kohdalla, kunnes koukulla on 3 lenkkiä, ja lopuksi lanka vedetään kaikkien lenkkien läpi. Tadaa - kavennus on syntynyt!

Tämän postauksen myötä haluan toivottaa onnea ja menestystä kaikkiin tämänhetkisiin ja tuleviin virkkausprojekteihin! 😘


Rakkain terveisin

Josefine, Hobbii