Kun työskentelet yksityiskohtaista kuviota vaativan projektin parissa, on hyvä luoda yksityiskohdat kirjomalla silmukat neuleesi päälle. Opastan sinut silmukoinnin pariin.


Silmukointi on tekniikka jossa ompelet tai kirjot uusia silmukoita jo olemassa olevien silmukoiden päälle luodaksesi kuvioita sileään neuleeseen. Tekniikalla saat sen näyttämään siltä kuin kuviot olisivat osa neuleprosessia.

Silmukat kirjotaan valmiiseen neuletyöhön ja tekniikan avulla voit lisätä hienoja yksityiskohtia. Super-nerokasta jos projektisi kaipaa viiiielä jotain ekstraa!

Silmukointi on erittäin yksinkertainen ja käytännöllinen tekniikka. Katsotaan miten se tehdään!

Tarvitset seuraavia:

  • Villaneula tai parsinneula.
  • Lankaa. Saat aikaan kauneimman tuloksen jos luot silmukoinnin samalla langalla josta työ on tehty.

Video-opas: Kirjot silmukoita

Aloita leikkaamalla langanpätkä ja viemällä se neulansilmän läpi. Valitse sen jälkeen se alue sileästä neuleestasi johon tahdot kirjoa ensimmäiset silmukat. Voit seurata ohjeesi diagrammia.

Nyt olet valmis aloittamaan!

Askel askeleelta: Silmukointi

  1. Vie neula nurjalta puolelta sisään silmukan “V”-osan alaosaan.
  2. Vie neula sen jälkeen silmukan yläosaan ja vie neula yläpuolella olevan silmukan “jalkojen” yli. Vedä lanka läpi.
  3. Vie neula jälleen simukan “V”-osan läpi niin että päädyt työn nurjalle puolelle.
  4. Jatka samalla tekniikalla kunnes olet saanut kuviosi valmiiksi.


Vinkki: Mene suoraan seuraavan silmukan alkuun

Jos tahdot välttää langan edestakaisin kuljettamista koko työn ajan, vie neula työstämäsi silmukan vasemman “jalan” läpi ja seuraavan silmukan oikean “jalan” läpi. Näin päädyt aina suoraan seuraavan silmukan aloituskohtaan 😉


👆 Silmukointi sujuu hieman nopeammin jos siirryt seuraavan silmukan alkuun kuten yläpuolella.

Silmukointi A- vai V-silmukoihin

Voit silmukoida kahdella tavalla. ‘A’-silmukoihin tai ‘V’-silmukoihin (eli töihin jotka on neulottu ylhäältä alas tai alhaalta ylös). Yläpuolen oppaassa käytetyssä neuletilkussa on V-silmukoita.

Kirjoit sitten A- tai V-silmukoita, toimintatapa on aivan sama. Aloitat silmukan kärjestä ja kirjot yläpuolen silmukan vetämällä langan yläpuolen silmukan ‘jalkojen’ yli (kun kyseessä on V-silmukka) tai ali (kun kyseessä on A-silmukka).

Hyviä vinkkejä silmukointiin

1. Käytä avuksi muita tekniikoita jos kuviosi on suuri

Muista että neuleesta tulee paksumpi ja jäykempi kun sen ylle lisätään silmukoita. Tämä voi olla muistamisen arvoista kun suunnittelet töitä joissa on suuri kuvio.

Jos tahdot heittäytyä suuren ja yksityiskohtaisen kuvion pariin, voit suunnitteluvaiheessa miettiä kuvion tekoa intarsia-tekniikalla ja sen jälkeen käyttää silmukointia pienten yksityiskohtien lisäämiseksi. Saat erityisen kauniin tuloksen intarsia-tekniikan avulla jos työskentelet kahdella värillä vuorotellen suuren kuvion parissa.

Etkö ole tutustunut intarsia-tekniikkaan? Opi neulomaan intarsia-tekniikalla täällä >>

2. Seuraa diagrammia 

Voi olla hyvä idea seurata diagrammia kirjoessasi silmukoita neuleesi päälle. Näin voit olla aivan varma miltä kuviosi tulee näyttämään.

Voit myös itse piirtää kuviosi ruutupaperille tai tietokoneohjelmalla.

Onko sinulla hyviä vinkkejä muille jotka kirjovat silmukoita neuleisiin? Kommentoi ihmeessä omat vinkkisi ja levitä hyvää krea-karmaa 👇

Iloisia lankaterveisiä 💜