Jos minun tulisi kuvailla mandalaa yhdellä sanalla, on sen oltava: symmetria. Minulle se on juuri avain, joka tekee mandaloista niin taianomaisia. Toimivien värien yhdistäminen ja järjestelmällinen kuvion toisto. Se on silmän- ja sielunruokaa 💆♀️
Ensimmäisestä mandalastani ei tullut sellaista, jossa silmä voisi levätä tippaakaan 😅 Symmetria ei ollut aivan hallinnassa, ja siitä tuli enemmänkin värikäs pyöreä matto, eikä niinkään mandala. Sinun ei tarvitse pelätä samaa kohtaloa. Näillä tempuilla ja tekniikoilla voit helposti välttää esteet ja luoda mitä kauneimman ja symmetrisimmän mandalan.
Venyttele! 🧘♀️
Monen tunnin hikoilu virkkausprojektin vuoksi voi helposti johtaa jäykkään niskaan tai kipeisiin olkapäihin. On tärkeää venytellä, esim. Joka virkatun kerroksen jälkeen.
Kun olet jo noussut ylös, on hyvä idea venyttää projektia ennen seuraavan kerroksen aloitusta.
Kun virkkaat, voit vahingossa vetää työn yhtä puolta kerrosta luodessasi, kun pidät työstä kiinni virkkauksen aikana. Tämä voi tehdä silmukoista pitkulaisempia, eikä niin leveitä. Sen voi toki peittää, erityisesti kun virkkaat ympyrässä.
Joten vaikka olisit luonut oikean määrän silmukoita ja lisäyksiä, voi kerros käpristyä ja alkaa näyttämään enemmän kulholta, kuin litteältä alustalta. Voi olla helppo luulla, että olet virkannut liian tiukasti - mutta voi hyvinkin olla, että silmukat ovat vain venyneet pitkiksi. Jos purat koko työsi ja yrität uudelleen löysällä virkkaustiheydellä, voit sen sijaan päätyä luomaan projektiisi röyhelöitä.
Voit välttää tämän pysähtymällä joka päätetyn kerroksen kohdalla ja kokeilla “pöyhentää” silmukoita koko kerroksen ajan. Näin silmukat asettuvat paremmin ja voit helpommin huomata, jos virkkaat liian tiukasti.
Näin pöyhennät työsi
Aseta työsi lattialle tai tasaiselle alustalle, joka on tarpeeksi suuri koko työllesi. Ota kiinni työn reunoista molemmin käsin ja ravista sitä, kuin ravistaisit päiväpeittoa. Toista prosessi koko projektiin.
Kurkista työtäsi kun se on tasaisella pinnalla ja tarkista, että se makaa kauniisti ja litteänä.
HUOM:Pöyhentämisessä on tärkeää, ettet vedä väkisin silmukoita ja pakota niitä olemaan tarpeeksi leveitä. Jos pakotat silmukoita liian leveäksi, voit riskeerata kerroksen väärin menemisen, vaikka se alussa näyttäisikin oikealta. Pidä työstäsi kiinni hellästi ja ravista kevyesti.
(Vasemmalta oikealle) pöyhennystä ennen ja jälkeen ☝
Psst… Ravistelu on hyvä tapa rentouttaa olkapäitä ja niskoja. Jos se ei ole tarpeeksi, tulee sinun kokeilla tukityynyä. Se takaa hyvän ja korkean asennon käsille ja käsivarsille. Näin vältät olkapäiden nousun korviin ja huonon asennon, jossa pää keikkuu työn yllä.
Käytä silmukkamerkkejä
Virkkaajana silmukkamerkit ovat erittäin käteviä! Kun virkkaan mandalaa, käytän niitä usein seuraavasti:
Merkkaa lisäykset
Joissain mandaloissa lisäykset on “pinottu”, eli joka kerroksen lisäykset luodaan edellisen kerroksen lisäysten ylle. Minusta on tullut aika hyvä lisäysten huomaamisessa, mutta niitä on myös helppo olla huomaamatta, kun samalla tekee jotain muuta (lue: katsoo telkkaria).
Tässä silmukkamerkit ovat hyviä, sillä ne antavat minulle fyysisen huomautuksen, koska minun tulee tehdä lisäys. Kun lähestyn lisäystä, tartun automaattisesti silmukkamerkkiin sillä kädellä, joka pitelee projektia. Näin se muistuttaa minua lisäyksen teosta.
Merkitse alkavat ketjusilmukat
Mandalat luodaan yleensä ympyrässä, spiraalin sijaan, ja jokainen kerros alkaa usein ketjusilmukoiden rivistöllä. Riippuen langasta, viimeistä ketjusilmukkaa ja kerroksen ensimmäistä kiinteää, puolipylväs- tai pylvässilmukkaa voi olla hankala huomata.
Siksi usein kiinnitän silmukkamerkin viimeiseen ketjusilmukkaan, ennen kuin aloitan ensimmäisen kerroksen, jotta tiedän täsmälleen milloin kokoan kerroksen.
Voit löytää suuren valikoiman silmukkamerkkejä täältä.
Älä käytä piilosilmukkaa
Sinun ei itse asiassa tarvitse päättää kerrosta piilosilmukalla. PIiilosilmukat on helpompi huomata, ja se pilaa yhtenäisen muotoisten silmukoiden kerroksen.
Jos tahdot välttää tämän, toimi näin:
1️⃣ Katkaise lanka ja koukkaa lenkki ylös
2️⃣ Vie langanpää neulansilmän läpi
3️⃣ Vie neula sen silmukan läpi, joka on seuraava siitä, johon normaalisti loisit piilosilmukan (jos esim. Tahdot luoda piilosilmukan viimeiseen ketjusilmukkaan, tulee sinun viedä neula viimeisen ketjusilmukan jälkeiseen silmukkaan)
4️⃣ Vie neula kahden silmukanreunan läpi kerroksen viimeisessä silmukassa
5️⃣ Kiristä ja päättele langanpää työn taakse
Kuvan neulan löydät täältä.
Tämä tekniikka tarkoittaa sitä, että joudut katkaisemaan langan joka kerroksella ja siksi päättelemään enemmän langanpäitä. Tulos on kuitenkin aivan fantastinen, ja minusta se on sen väärtiä.
Vaihda ketjusilmukat aloituksesta
Kun puhumme kauniista kokoamisista, voimme yhtä lailla puhua kerroksen alusta. Kun usein kerroksen aloitussilmukat ovat ketjusilmukoita, voit yhtä hyvin aloittaa kiinteillä-, puolipylväs-, tai pylvässilmukoilla.
Jos kerroksessa vaaditaan puolipylväs- tai pylvässilmukoita, toimi näin:
1️⃣ Luo lenkki ja vie se virkkuukoukkuusi samalla lailla, kuin loisit ketjusilmukoita
2️⃣ Tee langankierto virkkuukoukulla samalla tavalla, kuin loisit puolipylväs- tai pylvässilmukkaa. Aseta sormi lenkin päälle, jotta voit pitää siitä kiinni, eikä se kierry virkkuukoukun ympärille
3️⃣ Vie nyt virkkuukoukku siihen silmukkaan, josta normaalisti aloittaisit ketjusilmukoilla ja luo puolipylväs- tai pylvässilmukka normaalisti
HUOM: On tärkeää, että pidät kiinni lenkistä työn aikana, jotta se ei kierry löysästi. Heti kun silmukka on valmis, lenkki kiristyy ja voit jatkaa kerrosta normaalisti.
Jos työ vaatii kiinteitä silmukoita, on prosessi sama. Sinun tulee vain jättää langankierto väliin.
1️⃣ Luo lenkki ja vie se virkkuukoukkuusi samalla lailla, kuin loisit ketjusilmukoita
2️⃣ Vie virkkuukoukku siihen silmukkaan josta normaalisti aloittaisit ketjusilmukoita ja luo normaali kiinteä silmukka (tee langankierto ja vie se ensimmäisen silmukan läpi, tee langankierto ja vie jäljellä olevien silmukoiden läpi)
Tee sulut siksakilla
Kun sitä tahtoo olla valmis nopeasti, tahtoo sitä vain luoda nopeita päättelyitä. Mutta ylöspäin menevät päättelyt voivat pilata kaiken rankan työn 😢
Käytä sen sijaan hieman lisäaikaa päätelläksesi hyvin - se ei itse asiassa vaadi montaa ylimääräistä sekuntia sen varmistamiseen, että päättelet ne oikein ja kestäviksi.
Kun päättelen langanpäitä, käytän usein siksakki-tapaa. Siksakki-tavassa on pienempi riski purkautumiseen, löystymiseen tai näkymiseen työn käyttöönoton jälkeen.
Teet siksakkia päättelemällä puolet yhdestä langanpäästä yhteen suuntaan ja sen jälkeen loppupuolisko vastakkaiseen suuntaan, kuten alapuolen kuvassa 👇
Mitä enemmän vaihdat suuntaa, sitä jämerämmin päättelet langanpään.
Noin!
Nyt sinulla on kaunis mandala ✨
Oletko virkannut mandalan? Onko sinulla sellainen työn alla? Jaa kuva kanssamme näint:
- Jaa kuva Instagramiin käyttämällä hashtagia #hobbiishoutout
- Jaa kuvia Facebookissa, Facebook-sivullamme tai ryhmässä Knit and crochet with Hobbii
- Lataa kuvasi verkkosivuillemme. Sinun tulee vain klikata käyttämääsi lankaa ja sen jälkeen ladata kuva “kuvagalleriaan”.
Rakastamme nähdä kaikkia hienoja projektejanne, jotka hyppäävät virkkuukoukuiltanne! Lähettäkää ihmeessä paljon kuvia tännepäin 😍
{{1001671}}{{1002060}}{{1004078}}