Kun virkkaat, tiheydellä on suuri merkitys lopulliseen tulokseen. Jos tiheytesi ei ole tasainen, se voi hyvin johtaa erikokoisiin sukkiin, eripituisiin hihoihin, vinoihin kerroksiin ja moniin muihin virkkaamisen katastrofiskenaarioihin.
Mitä, olenko hieman dramaattinen? Se on ehkä totta. Mutta se tuntuu aika turhauttavalta, kun et ole tyytyväinen siihen työhön, johon on käyttänyt loputtomasti aikaa.
Siksi jaan sinulle vinkkejä, kuinka voit mukauttaa virkkaustiheytesi ja varmistaa tasaisen tiheyden sekä kauniin lopputuloksen kerta toisensa jälkeen.
Mikä on virkkaustiheys?
Virkkaustiheyttä käytetään kuvaamaan, kuinka löysästi tai tiukasti virkkaat. Se mittaa, kuinka monta silmukkaa ja kerrosta luot valmiiseen työhösi per senttimetri. Jos pidät tiukan otteen langasta, jännitys kasvaa, ja virkkaat sen vuoksi tiukasti. Silmukoista tulee tämän vuoksi pienempiä ja kerroksista lyhyempiä. Jos pidät langasta yaas löysän otteen, on jännitys pienempi. Silmukoista tulee näin suurempia, ja kerroksista pidempiä.
Jos sinulla on lainomaisesti tiukka virkkaustiheys - eli jos virkkaat vain löysästi tai tiukasti koko projektin ajan - ei sen pitäisi olla mikään ongelma. Saadaksesi aikaan löysemmän tiheyden, voit vaihtaa virkkuukoukkusi kokoa suurempaan. Jos asia on päinvastoin, voit alentaa virkkuukoukkusi kokoa yhdellä koolla saadaksesi tiukemman virkkaustiheyden.
Haaste tulee siinä, jos virkkaustiheytesi ei ole tasainen. Siitä alkavat tragediat ja katastrofit.
Alapuolella näet lopputuloksen epätasaisesta virkkaustiheydestä 👇 Neliössä on sama määrä kiinteitä silmukoita jokaisella kerroksella. Suuri ero seisoo tiheydessä, jossa alapuoli on virkattu tiukasti, ja yläpuolella virkkauskäsi on löystynyt. On tärkeää muistaa, että epätasaisuuksista tulee eksponentiaalisesti selvempiä, mitä suuremmaksi työ kasvaa. Jos esimerkiksi luot parin hihoja, joissa on 60 kerrosta, voi niissä olla suuri ero, jos tiheys muuttuu tiukemmaksi kerrosten lopussa.
Muista virkata koetilkku
Koetilkku, koetilkku, koetilkku! Et voi kieltää että koetilkun tekeminen on hyvä idea ennen projektin aloittamista. Näin voit tarkistaa että virkkaustiheytesi on sama kuin ohjeessa - Lisäksi voit tarkistaa jos sinun tulee vaihtaa neulepuikot kokoa pienempään tai suurempaan ja näin varmistaa että projektista tulee haluamasi kokoinen.
Tee itsellesi palvelus ja luo koetilkku - Se on sen arvoista.
Kuinka varmistan tasaisen virkkaustiheyden?
On monia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua hallitsemaan tiheyden. Aloitan siitä tylsästä...
Harjoittelu, harjoittelu, harjoittelu
Kyllä, kyllä, tiedän hyvin. Se on ilmiselvyys, eikä se kuulosta järin jännittävältä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että nyt sinun on heittäydyttävä sadan koetilkun pariin, ennen kuin voit aloittaa oikean puseron teon.
Usein se vaatii vain sen, että harjoittelet virkkaustekniikkaa luomalla yksinkertaisia neliöitä moneen kertaan, kunnes totut niihin. Sen jälkeen, kun olet luonut koetilkut, voit pian huomata työstöstä tulevan helpompaa ja sujuvampaa. Tämä saa aikaan myös sen, että virkkaustiheydestäsi tulee tasaisempi.
VINKKI: Jos virkkaat jotain puuvillasta, voit huoletta virkata koetilkkusi 15-30 cm korkeiksi ja leveiksi. Nämä toimivat hyvin astiapyyhkeinä. Se ei tunnu myöskään niin turhan työläältä tehdä niitä, eikä pieni vinous haittaa ollenkaan. Jos sen sijaan aiot käyttää muunlaisia materiaaleja tai kalliimpaa lankaa, voit luoda yhden koetilkun, purkaa sen ja virkata sen uudelleen. Näin käytät vain samaa lankamäärää uudelleen ja uudelleen, ja kerä säilyy valmiina oikeaa työtä varten.
Aseta lankakeräsi strategisesti
Sen jälkeen, kun olet hallinnut tekniikan, kädestä tulee parempi tiheyden mukauttamisessa. Mutta myös kokeneemmat virkkaajat kokevat joskus, että virkkaustiheydestä tulee hieman epätasainen, jos lankakerä elää omaa elämäänsä.
Lankakerä voi luonnollisesti luoda jännitystä, jos se on aivan uusi ja aloitat langan kerän keskeltä. Sen jälkeen, kun olet käyttänyt tarpeeksi lankaa kerän keskeltä, voi kerästä tulla löysempi ja lanka menettää jännityksen.
Muista tämän vuoksi huomioida se, ja vetää pari metriä lankaa ulos kerästä, jotta lanka roikkuu löysänä vierellä, kun työskentelet projektisi parissa.
Voit yrittää asettaa lankakerän lankakulhoon ja vetää sen kautta lankaa kerästä. Näin kerä pysyy paikoillaan ja saat lankaan tasaisen jännityksen.
Löydä oikea tapa pidellä lankaa
Sanoisin, että langan pitämisessä ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Tärkein asia käsien asennosta lankaa pitäessä on:
- Että sinulla on hyvä ote langasta. Jos olet epävarma tai pudotat langan usein, voit helposti vahingossa jännittää lankaa ja häiritä virkkaustiheyttä projektisi ajan.
- Että voit pitää kiinni langasta ilman käsien väsymistä. Jos kätesi väsyvät helposti, sinun tulee vain pitää taukoa virkkaamisesta useammin. Jos virkkaat väsyneellä kädellä, voit helposti menettää langan jännityksen.
Alapuolella näet joitakin tapoja pitää lankaa, joita itse käytän ja vaihtelen ajan myötä, riippuen langan paksuudesta, virkkaustekniikasta yms.:
Tapa 1 Tätä käytän kaikista eniten. Se toimii hyvin, jos työ kaipaa löysää tiheyttä, sillä se antaa kontrollia ilman liikaa pingotusta. Ohjaat tiheyttä viemällä langan etu- ja keskisormen väliin. Mitä enemmän puristat sormiasi yhteen, sitä tiukempi on virkkaustiheys.
Tapa 2 on hyvä, jos pidät ensimmäisestä tavasta, mutta sinun tarvitsee virkata hieman tiheämmin - esim. Amigurumi-hahmoja varten. Tässä tavassa viet langan ranteen ympäri, ennen kuin kierrät sen kämmenen yli. Käytät silti etu- ja keskisormea ohjaamaan langan jännitettä, mutta ylimääräinen langan kietominen kiristää lankaa enemmän.
Tapa 3 Käytän tätä aina ohuiden lankojen kanssa, esim. Rainbow Cotton 8/4. Tässä tavassa kiedot langan pikkusormen ympäri, ennen kuin viet sen etusormen ympäri. Näin voit puristaa langan etu- ja keskisormen, sekä pikkusormen ja nimettömän väliin, näin halliten lankaa paremmin.
Kokeile erilaisia tapoja ja löydä se, joka istuu parhaiten käteesi. Tässä YouTube tulee myös apuun. Sieltä voit etsiä erilaisia virkkaustekniikoita ja nähdä, miten erilaiset virkkaajat pitävät lankaa.
Muista: Jos mikään otteista ei tunnu aivan oikealta, leiki huoletta niillä ja sovella niitä omiin tarpeisiisi. Vielä kerran: Otteen tulee tuntua oikealta sinua varten!