Sopivien puikkojen valinta on usein aloittelijalle aikamoista rämpimistä vaihtoehtojen viidakossa. Rentouttavasta ja mukavasta harrastuksesta tulee nopeasti turhauttava rupeama, kun uuteen projektiin pitäisi jotenkin osata valikoida oikeat puikot lukemattomien erikokoisten ja -muotoisten ehdokkaiden joukosta. On nimittäin olemassa sekä pyöröpuikkoja, pyöröpuikkoja vaihtopäillä, neulepuikkoja, sukkapuikkoja sekä apupuikkoja.
Tässä merkinnässä kerron lisää näistä erilaisista puikkotyypeistä, jotta sinun on helpompi valita seuraavaan projektiisi sopivat puikot.
Mitä aiot neuloa?
Aivan ensiksi pitää miettiä, mitä puikoilla meinaa tehdä. On totta, että puikkojen tehtävä on sama tyypistä riippumatta, mutta tehtävän suorittamiseen on monta eri tapaa. Jotkin puikkotyypit sopivat vain tietynlaiseen neulontaan, kun taas toisenlaisilla puikoilla pystyy neulomaan monia erilaisia töitä. Alla kerron hieman lisää eri puikkotyyppien ominaisuuksista:
-
Neulepuikot: Useimmille tutuin puikkotyyppi on vanha kunnon neulepuikko. Puikon terävää päätä käytetään silmukoiden siirtelyyn ja sen toisessa päässä on usein pieni nuppi, jonka tehtävä on pitää silmukat puikolla. Neulepuikkoja käytetään aina pareittain ja ne soveltuvat vain tasoneuleen neulomiseen.
-
Pyöröpuikot: Pyöröpuikoissa kaksi samanlaista neulepuikkoa on yhdistetty nailonkaapelilla toisiinsa. Puikkoja on eri pituisia ja ne on suunniteltu ensisijaisesti suljetun neuleen neulomiseen, mutta niillä pystyy myös neulomaan tasoneuletta. Jotkut suosivat pyöröpuikkoja juuri siksi, että niillä voi neuloa monenlaisia töitä, kuten myssyjä, kauluksia, vartalokappaleita tai hartiahuiveja.
-
Sukkapuikot: Monille tutut sukkapuikot ovat teräviä molemmista päistä. Niitä käytetään usein neljän tai viiden kappaleen setteinä ja ne ovat nimensä mukaisesti loistava valinta sukkien neulomiseen. Sukkapuikoilla voi myös neuloa esimerkiksi hihoja tai myssyjä.
-
Apupuikot: Palmikkoja neuloessa otetaan usein käyttöön apupuikko, jolle työn eteen tai taakse käännettävät silmukat asetetaan. Jos silmukat viedään työn eteen, palmikko kiertyy vasemmalle, ja jos ne viedään työn taakse, palmikko kiertyy oikealle.
-
Pyöröpuikot vaihtopäillä: Pyöröpuikot, joiden päät voi vaihtaa ovat todella käteviä. Kuten nimestä saattaa päätellä, puikkojen päitä ja niitä yhdistäviä kaapeleita voi vaihdella työn mukaan. Hyvä pyöröpuikkosetti on epäilemättä kannattava sijoitus, mikäli suunnittelet neulomisesta pitkäaikaista harrastusta.
Minkä kokoiset puikot ovat sopivat?
Puikon koko riippuu täysin työstä, jonka aiot neuloa. Alla hieman asiaa puikkojen ominaisuuksista, jotka kannattaa ottaa huomioon oikeaa kokoa valitessa.
-
Halkaisija: Puikon paksuudella on väliä sekä lopullisen työn koon että ulkonäön kannalta. Paksummilla puikoilla neulottaessa silmukoista tulee isompia ja lopputuloksesta joustavampi ja löysempi. Ohuemmilla puikoilla sen sijaan syntyy pienempiä silmukoita ja työstä tulee tiiviimpi ja kireämpi.
-
Pituus: Vaikka useimmat puikot sallivatkin silmukoiden sullomisen sumppuun, ihanteellisessa tilanteessa puikkojen pituus on juuri sopiva niillä neulottavaan työhön. Kooltaan leveä projekti vaatii luonnollisesti pitkät puikot tai kaapelin, kun taas pienikokoiset työt syntyvät lähes minkä pituisilla puikoilla tahansa. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon se seikka, että pieniä, suljettuna neuleena neulottavia töitä varten tarvitset joko pienet pyöröpuikot, kaksipäiset sukkapuikot tai tekniikan, jonka avulla pitkilläkin pyöröpuikoilla voi neuloa pientä silmukkamäärää. Toinen tärkeä tekijä on valitsemasi langan laatu. Mikäli haluat neuloa paksulla langalla, puikolle ei mahdu yhtä montaa silmukkaa kuin jos neuloisit ohuella langalla.
Mistä on hyvät puikot tehty?
Puikkoja tehdään muustakin kuin puusta, eikä materiaalin valinta todellakaan aina ole yhdentekevää. On vaikea valita parasta, kun materiaaleja on moneen lähtöön, eikä aina ole itsestään selvää, mitkä soveltuvat mihinkin projektiin parhaiten.
Suosituimmat puikot tehdään joko bambusta, muovista tai alumiinista. Sopivin materiaalivaihtoehto riippuu täysin siitä, miten kokenut neuloja olet ja millaista lankaa aiot käyttää. Aloittelijalle suosittelisin karheahkoa materiaalia, jotteivät silmukat pääse putoamaan, mutta kokeneemman kannattaa sen sijaan valita sileät puikot, joilla silmukoiden on helppo liikkua.
-
Bambu: Bambupuikot ovat kestävät ja kevyemmät kuin alumiiniset. Silmukat pysyvät niillä visusti paikallaan, joten bambusta tehdyt puikot sopivat täydellisesti aloittelijalle. Bambu sopii monenlaisten lankojen pariksi, mutta on erityisesti omiaan kevyillä ja ilmavilla langoilla neulomiseen. Bambupuikot ovat myös metallisia joustavammat, mutta eivät yhtä joustavat kuin muovista tehdyt.
-
Metalli: Metallista tehdyt puikot ovat suhteellisen painavat, mutta ne ovat myös kaikista puikkomalleista kestävimmät, eivätkä ne taivu helposti. Neulojakonkarit suosivat metallisia puikkoja, sillä silmukat liukuvat sileällä pinnalla vaivattomasti. Siksi metallipuikot sopivatkin kaikenlaisille langoille, erityisesti villalle, villasekoitteille ja akryylille.
-
Muovi: Muovipuikot ovat metallisten tavoin liukkaat, joten silmukat sujahtavat niiltä helposti pois. Muovista tehdyt puikot sopivat kaikenlaisille langoille.
-
Puu: Puusta tehtyjen puikkojen pinta on sileä, muttei kuitenkaan yhtä luistava kuin metallisten tai muovisten puikkojen. Puupuikot sopivat mainiosti aloittelijalle.
Muista ottaa mitat
Neuloitpa sitten puseroa, hametta tai jotain muuta istuvaa vaatetta, mittojen ottoa ei sovi unohtaa. Vaatteen pitää istua hyvin ja mahtua käyttäjänsä päälle, ja jos mitat jäävät ottamatta, voi lopputuloksesta tulla väärän kokoinen. Mikäli puikoilla puolestaan on kaulahuivi, peitto, hartiahuivi tai muu työ, jonka lopullisella koolla ei ole suurta merkitystä, voi mittanauhan suosiolla jättää rullalle.
Oikean neuletiheyden varmistamiseksi on hyvä neuloa mallitilkku. Mallitilkusta voi neuloa ohjeessa annettua esimerkkiä suuremman, sillä tiheys on helppo selvittää mittaamalla tilkun sivut ja laskemalla silmukat. Näin selvität, kuinka monta silmukkaa tiettyyn senttimäärään mahtuu oman käsialasi mukaan.
Toivottavasti tämä merkintä auttoi selvittämään, millaisilla puikoilla seuraava työsi kannattaa neuloa ja pääset pian tarttumaan toimeen. Mikäli puikot vielä puuttuvat, verkkokauppamme valikoimissa on Knitpron puikkopaketteja jokaiseen makuun.
Rakkain terveisin
Hobbiin Karoline