Oletko sinäkin aivan hukassa, kun kuulet eksperttien puhuvan neuletilkuista ja oikeasta neuletiheydestä? Ei huolta! Olemme koonneet yhteen kaiken, joka sinun kuuluu tietää neuletilkuista.
Kuva: Karoline Vind Uhre Larsen
Luulet varmasti, että se on kalliin aikasi hukkausta, mutta on oikeastaan aikaa hukkaavaa jättää neuletilkku tekemättä. Pahimmassa tapauksessa neuleestasi voi tulla liian suuri tai pieni, ja koetilkussa on vain yhden silmukan ero ohjeen neuletiheyteen. Tästä voi nopeasti syntyä paljon turhaa työtä ja vaivaa.
Älä huoli, kun osaat tehdä koetilkun, loppu on lastenleikkiä. Yritämme johdattaa sinut niiden asioiden läpi, jotka on hyvä tietää koetilkuista ja neuletiheydestä.
Opas sisältää kysymyksiä, joiden avulla voit löytää sen, joka kuvaa omia haasteitasi.
Mitä neuletiheys tarkoittaa, ja miksi koetilkku on tärkeä?
Kaikissa ohjeissa on aina annettu neuletiheys. Neuletiheys on ilmaisu, kuinka suuria silmukat ovat. Näin voidaan määritellä, kuinka monta silmukkaa mahtuu 10x10 cm koepalalle, ja sopiiko se laisinkaan yhteen sen kanssa, mitä suunnittelija on laskenut ohjetta varten.
Kaikki me neulomme erilailla, ja siksi on tärkeä muistaa, että ohjeessa mainitut neuletiheys ja suositellut neulepuikot ovat AINA suuntaa antavia. Siksi on tärkeää luoda koetilkku aina uutta työtä varten saat työhön aikaiseksi haluamasi koon.
Miten mittaan neuletiheyden koetilkustani?
Kun neuletiheyttä mitataan, on määriteltävä silmukoiden leveys ja korkeus.
Jos neuletiheys on 22x30, on koetilkussa oltava 22 silmukkaa leveyssuunnassa ja 30 silmukkaa korkeussuunnassa 10x10 cm kokoisella alueella:
Löydät leveyden alla olevasta etiketistä👇🏻
Löydät korkeuden alla olevasta etiketistä 👇🏻
Voit käyttää aivan tavallista mittanauhaa mitataksesi neuletiheytesi, mutta jos tahdot tarkemman tuloksen, suosittelemme tiheysmittaa, jonka voit asettaa suoraa koetilkkusi päälle ja saada suoraan tuloksen 10x10 cm alueelta.
Näin lasket silmukoita:
Kun lasket silmukoita, laske kaikki V-kirjaimen muotoiset silmukat kuten kuvassa osoitetaan. On tärkeää, että et mittaa aivan reunasta, mutta hieman keskiosaa kohti saadaksesi tarkan tuloksen. Muista laskea kaikki silmukat - myös puolikkaat.
Kuten kuvassa näkyy, leveys on 17,5 silmukkaa 👇🏻
Laske korkeus samalla tavalla V-silmukoiden avulla. Tässä on 24 silmukkaa 👇🏻
HUOM: Älä ikinä laske reunasilmukoita mukaan
Kuinka monta silmukkaa minun tulee luoda koetilkkuun?
Sinun tulee luoda vähintään 10 ylimääräistä silmukkaa, mitä neuletiheydessä pyydetään. Näin saat hienon ja suuren tilkun, jota on helppo mitata.
Leveyssuunnan tulos kertoo luotavien silmukoiden määrän:
Esim. Neuletiheyden leveyssuunta on 22. Sinun tulee luoda vähintään 32 silmukkaa, jotta saat kauniin tilkun, johon mahtuu myös kaunis reuna.
Miten jos neuletilkku on sinne päin - Eikö se ole ihan hyvä?
Lyhyt vastaus: EI!
On erittäin tärkeää, että koetilkku sopii täydellisesti. Vain kahden silmukan ero ei tunnu paljolta koetilkussa, mutta pieni virhe voi johtaa kokonaisuudessaan moniin ylimääräisiin - tai liian pieneen määrään silmukoita, jos esim. Neulot puseroa.
Esim. Jos tahdot neuloa puseron, jonka leveyssuunnassa on 15 silmukkaa, mutta sen sijaan siihen syntyy 13 silmukkaa.
Joka kerta kun olet neulonut 10 cm, sinulla on yhteensä 13 silmukkaa, kun sinulla olisi pitänyt olla 15 silmukkaa. Tästä syntyy kaksi “ylijäämä”-silmukkaa ohjeeseen nähden. Lopputuloksena puserosta tulee paljon suurempi kuin odotettua:
- 10 cm / 15 silmukkaa = 0,66 cm
- 0,66 cm*2 ylimääräistä silmukkaa = 1,32 ylimääräistä silmukkaa joka 10 cm
Jos sinun tulee luoda 90 silmukkaa M-koon puseroon, tämä tarkoittaa 90*1,32 = 118,8 silmukkaa. Tässä tapauksessa kahden ylimääräisen silmukan kanssa puserosta tulee kokoa XXL M-koon sijaan.
Jos asia on toisin, ja sinulla on liian monia silmukoita 10 cm alueella, puserosta tulee liian pieni.
HUOM: Harvoissa tapauksissa 1 silmukka ei vaikuta niin paljoa suurissa töissä. Siksi on tärkeää mitata tulos prosenttiosuudesta. Esimerkiksi, jos sinulla on 2 silmukkaa liikaa 15 silmukasta, se vaikuttaa paljon. Tässä on laskuosuus: 2 silmukan eroavaisuus / 15 silmukkaa alkuperäisestä leveyssuunnan neuletiheydestä * 100 = 13,3% on liian suuri ohjeeseen verrattuna.
Mitä teen, jos neuletiheys ei sovi?
Onneksi on neuvoja, jos et saa neuletilkkuasi sopimaan tarkkaan neuletiheyteen:
-
Jos sinulla on liian vähän silmukoita: Vaihda puikkojen kokosi astetta pienempään, jolloin silmukat vievät vähemmän tilaa 10x10 cm alueella.
-
Jos sinulla on liian monia silmukoita: Vaihda puikkojen kokosi yhtä astetta suuremmaksi, jotta silmukat täyttävät enemmän tilaa 10x10 cm alueella (Voit käyttää myös apulankaa, jotta langasta tulee paksumpaa).
-
Käytä toisenlaisia puikkoja: Joskus neuletiheys riippuu aivan siitä, jos neuloo puu- tai alumiinipuikoilla.
-
Hätätapauksessa, voit yrittää vaihtaa puikkojasi kokoa suuremmaksi tai pienemmäksi neulomalla S-koon M-koon sijasta. Se vaatii toki, että olet ensin laskenut, kuinka suuri prosenttimäärä eroavaisuus on verrattuna alkuperäiseen kokoon.
Älä yritä neuloa tiukemmin tai löysemmin. Neulot kuten neulot, ja et varmasti tahdo neuloa “epäluonnollisesti” tai epätasaisesti siihen nähden, miten neuloisit kokonaisen puseron.
MUISTA: Joskus on vain myönnettävä, että jotkut langat eivät sovi neuletiheyteen.
Kumpi on tärkeämpää - Leveys vai korkeus?
Leveys, sillä on helpompaa muuttaa korkeutta, sillä monet ohjeet neulotaan mitoista. Leveydelle on hankalampi tehdä mitään, ja voit riskeerata, että esim. piposta tai puserosta tulee liian leveä tai tiukka.
On toki tärkeää, että korkeus on oikea, jos neulot tietyn annetun määrän lisäyksiä. Esim. Raglan-lisäykset.
Onko minun pakko pestä koetilkkuni?
KYLLÄ! Jos tahdot olla varma, että mestariteoksesi sopii täydellisesti sovittaessasi, sinun on pestävä tilkku. Tämä on siis vain, jos tahdot koskaan pestä työtäsi 😉
Riskinä on aina, että lanka joko laajenee tai kutistuu pesussa. Olisi tosi harmi, jos sama tapahtuisi pipollesi, puserollesi tai muulle pesun jälkeen.
Pitääkö koetilkku neuloa samalla tekniikalla kuin ohjeessa?
KYLLÄ! Ollaksesi varma siitä, että neuletiheytesi sopii ohjeeseen, sinun on neulottava koetilkku samalla tekniikalla.
Jos neulot pipon patenttineuleella, on tilkun oltava myös patenttineuletta. Jos neulot sileää neulettala, on tilkun myös oltava sileää neuletta. Jos neulot joustinosuuksia työhösi, on tilkussa tätä myös noudatettava. Näin olet varma siitä, että koetilkkusi kuvaa mahdollisimman hyvin sitä, mitä tarvitset alkuun päästääksesi.
Pitääkö minun tehdä koetilkku joka päivä?
Alussa kyllä. Jotta voit rakentaa hyvän neulomisrutiinin itsellesi, on hyvä harjoitella neuletiheyttä.
Neulot varmasti monilla eri langoilla eri ohjeissa, ja näissä tekniikat ja puikkojen paksuus voivat vaihdella.
Miksi on hyvä idea luoda reunus koetilkkuun?
Tämä tekee tilkun mittaamisesta helppoa, sillä et laske aloitusreunoja mukaan neuletiheyttä mitatessasi.
Näin voit luoda reunuksen:
-
Neulo kolme ensimmäistä kerrosta oikein
-
Neulo tämän jälkeen kolme ensimmäistä silmukkaa, sekä kolme viimeistä silmukkaa joka kerroksella oikein koko koetilkun teon ajan.
-
Neulo tilkku niillä silmukoilla, jotka on annettu ohjeessa (patenttineule, sileä neule, ainaoikeinneule yms.)
-
Päättele koetilkku kolmella oikealla kerroksella ja päättele.
Näin saat tehtyä hienot kehykset neuletyösi ympärille, josta voit helposti mitata neliön ilman huolta siitä, että lasket aloitusreunan vahingossa mukaan.
Onko hyvä idea säästää koetilkku?
Se voi olla hyvä idea, jos ajattelit neuloa samalla langalla uudelleen. Voit esim. Asettaa etikettejä tilkkuihisi, joissa lukee kaikki puikkojen koosta ohjeeseen, lankaan, värikoodeihin yms.
Näin voit helposti muistaa, mitä olet käyttänyt aiemmin. Näin voit soveltaa samaa lankaa eri ohjeessa, ja voit nähdä, onko neuletiheyden oikeaksi saaminen alkuunkaan mahdollista.
Enkö voi vain käyttää samaa lankaa, mitä ohjeessa?
Se ei valitettavasti aina ole 100 prosenttisen varmaa, sillä kaikki neulovat eri lailla. Ehkä et pidä alumiinipuikoista, vaan koivusta tehdyistä neulepuikoista (tai toisin päin) Monet eri asiat vaikuttavat, ja siksi on hyvä aina soveltaa vaihtamalla puikkojen kokoa pienemmäksi tai suuremmaksi, vaikka ohjeessa sanotaankin toisin.
On myös hyvä tietää, että ohjeen työn voi neuloa vaihtoehtoisella langalla, toisella värillä tai materiaalilla. Ehkä villa saa ihosi kutisemaan, ja siksi sinun on käytettävä jotain toista materiaalia? Ehkä löydät edullisemman vaihtoehdon ohjeen langalle, tai pidät vain toisesta väristä?
Näissä tapauksissa on erittäin tärkeää tehdä koetilkku, sillä toisenlainen lanka voi saada aikaan erilaisen tuloksen. Voit silti takuulla luoda työn vaihtoehtoisella langalla.
Miksi koetilkku pitää pingottaa?
Koetilkusta voi tulla epätasainen, tai se voi kutistua pesun jälkeen kuivuessaan (erityisesti joustinneule). Siksi on hyvä idea pingottaa koetilkku neuloilla sen ollessa kostea. Sen avulla varmistat, että saat aikaiseksi kauniin tasaisen pinnan, josta voit kuivumisen jälkeen helposti mitata neuletiheyden.
Pingota venyttämällä lankaa varovasti sen alkuperäiseen muotoon pesun jälkeen. Tämän jälkeen aseta se jämäkästi kiinni asettamalla neulat jokaiseen kulmaan. Odota koetilkun kuivumista.
Kun koetilkku on kuiva, voit mitata sen.
Epäröitkö vielä koetilkkujen kanssa, tai tahdotko lisätä omat avuliaat vinkkisi? Voit kirjoittaa ne alapuolen kommenttikenttään 👇🏻