Oletko epävarma kuinka mittaat virkkaustiheytesi oikein? Ei huolta, olemme kaikki olleet tilanteessasi! Tässä blogijulkaisussa opit kaiken virkkaustiheydestä ja luomaan kuuluisan koetilkun. Joten etsi virkkuukoukku käteesi ja aloitetaan!
Kun aloitat uuden virkkausprojektin, on koetilkku paras ystäväsi. Lue lisää täältä ja opi miksi se on yksi tärkeimpiä vaiheita työssäsi.
Tässä blogijulkaisussa opit:
- Mikä koetilkku on.
- Miksi sinun tulee käyttää hieman aikaa koetilkun tekoon.
- Kuinka virkkaat koetilkun.
- Kuinka mittaat koetilkkusi.
Tahdotko hypätä suoraan kohtaan jossa kerromme kuinka luot koetilkun? Klikkaa täältä.
Mikä on koetilkku?
Koetilkku on pieni, virkattu neliö joka auttaa sinua mittaamaan virkkaustiheytesi - Eli kuinka tiukasti tai löysästi virkkaat.
Siksi sinun tulee luoda koetilkku
On olennaista että mittaat virkkaustiheytesi, sillä näin voit olla varma siitä että virkatusta projektistasi tulee halutun kokoinen. Jos et mittaa virkkaustiheyttä, riskinä on valmis projekti joka on ohjeeseen verrattuna aivan liian suuri tai pieni. Kauhea kokemus!
Lisäksi virkkaustiheyden tietäminen voi auttaa sinua valitsemaan vaihtoehtoisen langan jonka voit vaihtaa ohjeessa mainitun langan tilalle. Virkkaustiheyden mittaaminen on aivan kaiken arvoista.
Näin luot koetilkun
Kun virkkaat koetilkun, tulee sinun käyttää sitä lankaa ja virkkuukoukkua joita suunnittelet käyttäväsi - Tai jota ohjeesi ehdottaa. Koetilkun koko on tyypillisesti n. 10 cm x 10 cm.
Koetilkkusi silmukat riippuvat virkkausohjeestasi. Varmistaaksesi että mittaat virkkaustiheytesi oikein, on hyvä idea virkata muutamia ylimääräisiä silmukoita ja kerroksia. Mittaa koetilkkusi keskikohdasta ja vältä ulompia reunasilmukoita, sillä ne voivat poiketa hieman virkkaustiheydestäsi.
Jos sinun tulee luoda koetilkku pylvässilmukoilla, toimi näin:
- Luo ketjusilmukoita sama määrä kuin koetilkkuun vaaditaan. Muista lisätä ylimääräisiä kerroksia.
- Lisää 3 ketjusilmukkaa lisätäksesi “korkeutta” koetilkullesi. Nyt olet valmis aloittamaan itse koetilkun teon.
- Luo ensimmäinen pylvässilmukka koukulta katsottuna 4. Ketjusilmukkaan. Virkkuukoukulla olevaa silmukkaa ei lasketa mukaan. Jatka luomalla pylvässilmukka jokaiseen ketjusilmukkaan.
- Käännä tilkku luomalla 3 ketjusilmukkaa. Näitä kolmea silmukkaa käytetään kääntymiseen ja ne luodaan joka kerroksen alussa. Jatka kunnes koetilkkusi on valmis.
Vinkki ketjusilmukoiden tekoon! Käytä virkkuukoukkua joka on puolta numeroa suurempi kuin käyttäisit projektiisi. Näin vältät että ketjusilmukoiden rivistöstä tulee liian tiukka. Kun aloitat pylvässilmukoiden teon, voit vaihtaa alunperin suunnitellulle virkkuukoukun koollel.
Näin mittaat virkkaustiheytesi
Nyt on aika mitata virkkaustiheys. Tarvitset viivoittimen tai mittanauhan tähän tarkoitukseen.
Mittaat virkkaustiheytesi laskemalla sen määrän silmukoita ja kerroksia jotka sijaitsevat 10 cm x 10 cm alueella. Tämä on virkkaustiheytesi.
Voit laajentaa tarvike-arsenaaliasi virkkaustiheysmitalla, jotka usein ovat osa virkkuukoukku- ja neulepuikkomittoja (katso esim. tämä). Se on aivan yksinkertaista: Aseta vain mitta koetilkkusi päälle ja laske silmukat ja kerrokset.
Tämän jälkeen voit verrata omaa virkkaustiheyttäsi seuraamasi ohjeen virkkaustiheyteen.
Jos virkkaustiheytesi on suurempi tai pienempi kuin ohjeen virkkaustiheys, voit vaihtaa virkkuukoukkusi kokoa suurempaan tai pienempään jotta onnistut saamaan aikaan saman tiheyden kuin ohjeessa.
- Jos koetilkkusi on liian suuri, tulee sinun vaihtaa virkkuukoukku pienempään kokoon. Luo uusi koetilkku ja mittaa uudelleen, saitko aikaan ohjeen mukaisen tiheyden.
- Jos koetilkkusi on liian pieni, tulee sinun vaihtaa virkkuukoukku suurempaan kokoon. Luo uusi koetilkku.
- Jos virkkaustiheytesi on sama kuin ohjeessa, olet valmis aloittamaan virkkauksen. Hurraa!!
Vaihteleeko silmukoiden koko? Lue blogijulkaisumme kuinka virkkaustiheytesi pysyy tasaisena koko projektin ajan. Löydät sen täältä.