Virkatessa ei aina näe helposti, onko koukku työn oikealla vai nurjalla puolella - ja tämän sanon kokemuksen syvimmällä mahdollisella rintaäänellä. Aina puolella ei välttämättä ole väliä, mutta toisinaan työn pinnasta saattaa tulla karhea tai pörröinen, jos virkkaat nurja puoli ulospäin.
Täytyykö työn oikea ja nurja puoli välttämättä osata erottaa toisistaan?
Kuten sanottua: aina ei tarvitse varmuutta siitä, kummalla puolella virkkaa, mutta joissakin ohjeissa on tehty selkeä ero nurjan ja oikean välillä. Tällaisissa tilanteissa tulee tarpeeseen tietää, kumpi puoli on kumpi.
Mikäli silmukat virkataan esimerkiksi joko edellisten silmukoiden etummaisiin, takimmaisiin tai molempiin lenkkeihin vuorotellen, puolesta kannattaa pysyä kärryillä. Myös piilokavennukset pysyvät paremmin piilossa, jos ne tehdään työn oikealle puolelle, ja tämä antaa lopulliselle työlle tasaisen, siistin näköisen pinnan.
Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, oikea ja nurja puoli näyttävät hieman erilaisilta. Virkkaaminen on aloitettu aloituslenkillä, joka on usein käytetty tapa pyöröä virkattaessa.
Opettele knoppi - näin virkkaat työn oikealla puolella
Opin itse kantapään kautta, kun otin yhdeksi ensimmäisistä projekteistani kilpikonnan virkkaamisen. Saattoi olla aloittelijalle vähän turhan kunnianhimoinen tavoite, mutta tehty mikä tehty.
Pehmoeläimiä virkattaessa kerroksia työstetään pyörönä, eikä aloittelijan silmä välttämättä erota työn puolia toisistaan. Itse tajusin virkkaavani nurjalla puolella, kun virkkaaminen ei lopulta onnistunut ollenkaan, sillä olin koko ajan virkannut kilpikonnan sisäpuolta kääntämättä työtä niin, että oikea puoli olisi kääntynyt ulospäin. Koukku ei sisäpuolelta käsin mennyt enää silmukoihin tilanpuutteen takia.
En oikeastaan ollut tehnyt mitään väärin, sillä esimerkiksi pehmon päätä virkattaessa työ aloitetaan yleensä sisältä aloituslenkin avulla. Virkkaaminen tapahtuu siis automaattisesti työn oikealta puolelta, joka on se puoli, jolta koukku viedään silmukkaan. Koska työ virkataan pyörönä, siitä tulee ajan myötä pyöreä, jonka seurauksena oikea puoli jää työn sisälle ja nurja puoli ulos. Jos virkkaamista jatketaan samaan malliin, virkkaaja jää “työn sisälle jumiin” yrittäessään viedä koukun silmukkaan oikealta puolelta.
Tämän ikävän tilanteen voi välttää kääntämällä työn ennen sen sulkemista. Kilpikonnaepisodin jälkeen käännän aina omat työni nurinpäin heti, kun ne alkavat pyöristyä, jotten vahingossakaan jätä niitä kääntämättä ja pystyn jatkamaan virkkaamista työn oikealta puolelta. Kaiken kaikkiaan tämä tarkoittaa sitä, että kääntämisen jälkeen koukku viedään silmukkaan ulkopuolelta ja oikea puoli kääntyy ulospäin.
Toivottavasti tämä merkintä sivisti sinua oikean ja nurjan puolen eroista, ettet tee samaa virhettä kuin minä.
Terkuin, Hobbiin Karoline